Nepremičnine

(Intervju) Trgovski centri so lahko donosni tudi v manjših krajih

Andreja Trafela, vodja agencije CENTURY 21 Emona, pravi, da je v Sloveniji še veliko priložnosti za investitorje, ki bi želeli investirati v poslovne nepremičnine.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
30.05.2018 21:01
Čas branja: 3 min
(Intervju) Trgovski centri so lahko donosni tudi v manjših krajih
"Trgovski in poslovni centri ne prinašajo dobička le v velikih urbanih okoljih, temveč ga lahko tudi v manjših krajih," je med našim pogovorom izpostavila Andreja Trafela. 

Število kvadratnih metrov trgovskih površin na prebivalca je v Sloveniji eno najvišjih med članicami Evropske unije. Ali vaše analize to potrjujejo oziroma kakšne zaključke lahko iz njih potegnemo?

Uradne statistike kažejo takšne podatke in to lahko potrdimo. Slovenija je v primerjavi z drugimi razvitimi evropskimi državami morda še korak zadaj, saj znani trgovci še niso zaključili ekspanzije. Prav tako še nismo, z izjemo nekaterih večjih mest, revitalizirali starih mestnih jeder in dogajanja ter trgovske dejavnosti ponovno preselili v mestna središča. Če trgovci ne bi videli tržnega potenciala za odpiranje novih centrov, tega zagotovo ne bi počeli, saj si pred izbiro nove lokacije izdelajo številne poglobljene študije rentabilnosti projekta.

Na katerih lokacijah bi lahko govorili o zasičenosti, kje pa je še mesto za razvoj novih projektov?

Koncentracija trgovskih centrov je vedno povezana s številom okoliških prebivalcev oziroma potencialnih potrošnikov, ki gravitirajo na te lokacije. Posamezne trgovske verige imajo za razvoj nove lokacije natančno določena merila, ki se nanašajo na različno število prebivalcev v mestnih središčih in manjših krajih. Zanimata jih dostopnost lokacije in konkurenca na bližnjih lokacijah. V preteklosti so se morda zanemarjali manjši kraji, kjer je velika naklonjenost tudi lokalnih oblasti, zato smo skupaj z našimi partnerji začeli odpirati centre tudi v manjših krajih, med katerimi so Kočevje, Ljutomer, Slovenska Bistrica, Šentilj v Slovenskih goricah in drugi. Zanimanje potencialnih najemnikov za te lokacije je zelo veliko.

So bolj zanimive lokacije za razvoj novih projektov ali investitorje bolj zanima investiranje v že obstoječe centre z najemniki?

V Sloveniji se srečujemo z različnimi investitorji v trgovske centre, ki se razlikujejo po tem, kaj iščejo in kaj pričakujejo. Na eni strani imamo tuje investitorje, ki se zanimajo za nakup trgovskih centrov z uglednimi dolgoročnimi najemniki, ki zagotavljajo stabilen donos na vložena sredstva. Na drugi strani so investitorji, s katerimi, ob sodelovanju naših povezanih podjetij, lokacije razvijamo. Najprej poiščemo primerno zemljišče, pripravimo projekte in pridobimo gradbeno dovoljenje. Nato objekt zgradimo, pripeljemo najem­nike in takšne objekte tudi upravljamo. Na drugi strani iščemo zgrajene objekte, ki jih z rekonstrukcijo spremenimo v trgovske centre. Zanimanje je največje v bližini že obstoječih trgovskih centrov oziroma poslovalnic.

Bi lahko v Slovenijo v kratkem investiral kakšen tuj trgovec oziroma podjetje, ki razvija trgovske centre?

Trenutno tuji investitorji povprašujejo po nakupu trgov­skih centrov ali samostojnih trgovskih lokalov. V skupini naših podjetij sodelujemo s številnimi znanimi tujimi trgovskimi verigami, za katere smo in še vedno iščemo primerne lokacije za odprtje njihovih trgovin.

Najemnina poslovnih prostorov je v Sloveniji zelo heterogena. Medtem ko v Ljubljani na najboljših lokacijah in modernih stolpnicah mesečna najemnina lahko preseže 15 evrov na kvadratni meter, je povprečje v Sloveniji nekje pri osmih evrih, pri čemer so ponekod povprečne najemnine nižje od petih evrov za kvadratni meter. Je pri tako nizkih najemninah sploh mogoče razviti nov projekt?

Vsekakor je to mogoče. Kot ste ugotovili, je v večjih mestih konkurenca tako velika, da se to kaže v nižjih povprečnih najemninah. Naše izkušnje z razvojem trgovskih centrov na manj razvitih ali poseljenih delih Slovenije so zelo pozitivne, saj ugotavljamo, da so nekateri trgovci pripravljeni na lokaciji, kjer je povpraševanje po njihovih izdelkih celo večje kot v prestolnici, plačati tudi višjo najemnino kot v Ljubljani. Vsekakor pa je Ljubljana še vedno med vodilnimi lokacijami za najem poslovnih prostorov. Trenutno sodelujemo z lastnikom poslovnih prostorov v poslovno-stanovanjskem objektu Situla, v katerem je skupaj okoli 15 tisoč kvadratnih metrov površin za oddajo trgovskim ali storitvenim podjetjem. Posredujemo tudi pri oddaji poslovnih nepremičnin v lasti družbe BTC Ljubljana.

Katere regije so zanimive in katere ne?

Vedno so zanimiva večja slovenska mesta, kjer je večja koncentracija kupcev, in kot omenjeno, so vedno bolj zanimive tudi manj razvite regije, za katere se trgovci v preteklosti praviloma niso odločali, so se pa v zadnjem času pokazale kot izredno dobičkonosne.

Večina slovenskih podjetij je včasih prostore kupovala, zdaj pa sledijo svetovnim smernicam in poslovne prostore najemajo. Zaznavate kaj večje povpraševanje po najemu na račun konservativnih lastnikov, ki počasi sprejemajo miselnost?

Trgovske družbe s tujim lastništvom se praviloma odločajo za najem nepremičnine. Tudi domači trgovci se vedno pogosteje odločajo za najem nepremičnine, nekateri centre odprodajajo in jih dolgoročno najemajo. Podjetjem z visoko dodano vrednostjo je to stroškovno in davčno ugodnejše.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Kaj se je lani dogajalo na slovenskem trgu nakupovalnih središč?
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kaj se je lani dogajalo na slovenskem trgu nakupovalnih središč?

Analize sicer ne kažejo velikih sprememb, poznavalci pa opažajo prve korake trgovcev, ki bodo vse bolj zapirali nedonosne prodajalne in širili, če jih bodo lahko, tiste na najboljših lokacijah

FINANCE
Nepremičnine
Corwin projektira stolpnico s 30 tisoč kvadratnih metrov poslovnih površin
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Corwin projektira stolpnico s 30 tisoč kvadratnih metrov poslovnih površin

Zraven Železniške postaje, ob Vilharjevi cesti v Ljubljani bodo po načrtih začeli graditi prihodnje leto, gradnjo naj bi končali v letu 2024

FINANCE
Nepremičnine
Iščete pisarniške prostore za najem? V Ljubljani jih je vse težje najti
Nepremičnine
NepremičninePia Bedene Iščete pisarniške prostore za najem? V Ljubljani jih je vse težje najti 2

Na trgu so na voljo starejše stavbe, ki imajo visoke obratovalne stroške, novejše stavbe, grajene po letu 2009, pa so v celoti zasedene.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Nepremičnine
Kakšne so cene novih stanovanj v Mariboru, koliko jih je na prodaj in kdo jih gradi
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kakšne so cene novih stanovanj v Mariboru, koliko jih je na prodaj in kdo jih gradi 2

Pregledali smo štiri večje stanovanjske projekte v štajerski prestolnici, pripravljata se še dva

FINANCE
Nepremičnine
Kaj se je lani dogajalo na trgu poslovnih prostorov?
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kaj se je lani dogajalo na trgu poslovnih prostorov?

Lani na najemnem trgu poslovnih prostorov zaradi epidemije še ni bilo dramatičnih sprememb, je pa število novih najemnih pogodb za poslovne prostore v Ljubljani upadlo že drugo leto zapored, v Mariboru so se najemnine za nova najemna razmerja znižale za četrtino

FINANCE
Nepremičnine
Najemno pogodbo je mogoče razdreti že v osmih dneh
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Najemno pogodbo je mogoče razdreti že v osmih dneh

Za hitro odpoved pogodbe, kot določa PKP 7, mora biti poslovanje najemnika poslovnih prostorov precej omejeno

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.