Nepremičnine

Gradbeni izum, ki bo ohladil mesta

V Ljubljani so položili poseben beton, ki prepušča vodo in je hkrati odporen proti soli

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
05.07.2018 10:40
Čas branja: 3 min

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani so predstavili poseben beton Hydromedia, ki bo poskrbel za boljšo varnost pešcev in cestnega prometa, hkrati pa imel v mestih tudi hladilno vlogo.

»Njegova prednost je v tem, da prepušča vodo. Ta voda, ki teče skozi beton, potem hlapi nazaj in hladi okolje,« nam glavne prednosti razloži prof. dr. Violeta Bokan Bosiljkov z omenjene fakultete.

»Pri tem betonu se problematika meteornih voda rešuje lokalno. Kjer dež pade, tam se trajnostno znebimo te vode. Tako imajo skupnosti manj stroškov pri gradnji kanalizacijskih sistemov,« pa doda Andrej Sopotnik iz trboveljskega Lafargea, kjer so poseben beton razvili.

Po Sopotnikovih besedah je v urbanem okolju večina površin neprepustna. Ko pride dež, to okolje ohladi, in ko pride sonce, to okolico hitro ogreje. Če pa imamo prepustne površine, omogočamo vodi, da nazaj hlapi in v mestu ustvari prijetno klimo.

Drenažne betone sicer že poznamo. Kaj je pri tem izumu novega? »Na območju Slovenije površine, kot so ceste, pločniki in parkirišča, solimo. In soli so zelo agresivne, saj lahko poškodujejo navaden beton. Tukaj pa je v cementu poseben dodatek, ki omogoča obstojnost tega betona,« odgovarja Bokan Bosiljkova.

Prav tako lahko ta novi material pripomore k varnosti udeležencev v prometu, saj se na cestišču ne nabira voda, ki bi lahko negativno vplivala tako na vozila kot na pešce.

Vgradnja drenažnega betona se sicer razlikuje od običajne prakse, a vseeno ni preveč zahtevna. Pri polaganju betona sta poleg Lafargea sodelovali podjetji Gradbena hiša Skubic in betonarna Bordax.

V okviru poletne šole mladi spoznavajo različne vidike gradbeništva

Polaganje betona je potekalo v okviru poletne šole z naslovom Urbani gozd, ki jo na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo pripravljajo že tretje leto. Poletna šola je namenjena osnovnošolcem zadnje triade, ki lahko tako do njih prijazno spoznavajo poklice, kot so gradbenik, geodet in vodar.

»Otroke poskušamo aktivno vključiti v delavnice in eksperimente ter jim prek ročnih spretnosti približati inženirsko razmišljanje. Enostavno jim pokažemo delovanje zapletenih merskih naprav in tehnoloških procesov v laboratorijih. Hkrati jih poskušamo ozavestiti o varovanju in sonaravnem urejanju okolja,« nam potek poletne šole opiše doc. dr. Simona Savšek.

Otroci so v času poletne šole obiskali bazen Kolezija, kjer so izvedeli vse o njegovi obnovi. Spoznali so delovanje čistilnih naprav, sodelovali pri zakoličbi, preverjali ravnost površin in se srečali z brezpilotnim letalnikom (dronom). V prihodnjih dneh jih čakajo še ozelenitev lesene senčnice, obisk gradbišča in orientacijski tek po Stari Ljubljani. »Poletna šola ima poleg pedagoškega tudi uporabni vidik, saj bo 'urbana senca', pokrita z drenažnim betonom, primerna za druženje in počitek študentov. Otroci bodo model betona, ki smo ga položili, lahko odnesli domov kot spomin na poletno šolo. Tako jih poskušamo navdušiti nad gradbeništvom, saj že dobivamo znamenja iz gospodarstva, da gradbenih strokovnjakov primanjkuje,« še razlaga Savškova.

Veselijo se tudi povezav z gospodarstvom, ki si jih ustvarijo skozi poletno šolo. Poleg podjetij, ki so pomagala pri polaganju betona, organizatorji poletne šole poudarijo tudi Zvezo za tehnično kulturo Slovenije, ki jim pomaga pri organizaciji.

Kam bo šlo gradbeništvo v prihodnosti?

»Gradbeništvo je vedno sledilo potrebam človeštva in ni bilo nikoli samo sebi namen,« nam pojasni dekan fakultete prof. dr. Matjaž Mikoš. »Poglejmo na primer avtomatizacijo prometa. Signalizacija na cestišču bo tako morda popolnoma drugačna, v križiščih ne bo več semaforjev, ker se bodo avtomobili sami sporazumevali in si dajali prednost. Naloga gradbeništva je, da tem inovacijam tehnološko sledi,« še razloži.

Kako pa bo z gradbeno tehniko? »Vse več delov na gradbiščih bo vgrajenih s pomočjo robotov. Tako bodo materiali vgrajeni bolj natančno in kakovostno, saj bo malo ročnega dela,« na vprašanje odgovarja Mikoš. »Trg pa bo moral začeti sprejemati bolj kakovostne materiale, ki bodo tudi dražji, a bodo tako kupci prihranili pri strošku vzdrževanja in kurjave,« dodaja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

IZVOZNIKI
Novice
Seven Refractories kljub epidemiji ohranil raven prihodkov
Izvozniki.si
NoviceSTA Seven Refractories kljub epidemiji ohranil raven prihodkov

Seven Refractories se je v 11 letih obstoja uspel pozicionirati na trgu kot eden vodilnih proizvajalcev in dobaviteljev ognjevarnih betonov in čepov za plavže, je v pogovoru za STA navedel direktor in solastnik družbe Erik Zobec

FINANCE
Okolje & energija
Kako je okoljsko ministrstvo onemogočilo reciklažo komunalnega blata
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako je okoljsko ministrstvo onemogočilo reciklažo komunalnega blata 3

RTV Slovenija je pred nekaj dnevi poročala o že drugem kupu blata iz čistilnih naprav, ki so ga storilci odložili kar v naravi. Dodajamo: ministrstvo za okolje je jeseni onemogočilo recikliranje takšneg blata.

FINANCE
Nepremičnine
Inženirji gradbeništva, geodezije ter vodarstva in okoljskega inženirstva dobijo zaposlitev takoj po končanem študiju
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Inženirji gradbeništva, geodezije ter vodarstva in okoljskega inženirstva dobijo zaposlitev takoj po končanem študiju 6

Objavljamo odgovore petih diplomantov Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani o tem, kje in kako so se zaposlili, ko so končali študij, ter kakšno delo opravljajo

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
V ponedeljek tudi v rdečih regijah pouk na daljavo: učitelje testirajo na korono
Finance
Pia Bedene V ponedeljek tudi v rdečih regijah pouk na daljavo: učitelje testirajo na korono 21

V rdečih regijah gre pouk v živo torej naprej. Še dve regiji postajata črni, tam šole v živo ni. Nekaterim staršem v črnih regijah bo zagotovljeno nujno varstvo. Beovičeva: Če gre za poslabšanje razmer zaradi izbruhov v DSO, je zapiranje šol manj smiselno

Moje finance
Finančna šola
"Če drži pregovor, da na mladih svet stoji, jim dajmo trdne temelje tudi pri ravnanju z denarjem"
Moje finance
Finančna šolaMoje finance "Če drži pregovor, da na mladih svet stoji, jim dajmo trdne temelje tudi pri ravnanju z denarjem"

To mnenje je delil učitelj Dragan Raičevič iz osnovne šole Kamnica, eden izmed skoraj 60 učiteljev, ki so se nam pridružili na osmem, tokrat virtualnem izobraževanju finančnega opismenjevanja učiteljev Mladi in denar, ki ga že vrsto let za učitelje organizira revija Moje finance.

FINANCE
Nepremičnine
Lani manj gradbenih dovoljenj, vendar bomo gradili več stanovanj
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Lani manj gradbenih dovoljenj, vendar bomo gradili več stanovanj

Po izračunih Statističnega urada Republike Slovenije se je letos močno povečalo število stanovanj, ki jih gradimo ali jih šele bomo gradili s pridobljenimi gradbenimi dovoljenji, izjemne so tudi lanske rasti vrednosti opravljenih gradbenih del pri stanovanjski gradnji

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.