Nepremičnine

Nova naprava, ki bi lahko pospešila razvoj slovenske žagarske industrije

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo so razvili napravo, ki enostavno in poceni oceni trdnost gradbenega lesa

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
09.09.2018 20:30
Čas branja: 3 min

Slovenske žage morajo, preden les prodajo gradbenikom, pridobiti ustrezne oznake, ki označujejo trdnostni razred lesa. Doslej se je les razvrščal po trdnosti večinoma vizualno, zdaj pa na trg prihaja nova naprava STIG.

STIG, ki so ga skupaj s podjetjem Ilkon razvili na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, bi lahko nadgradil slovensko žagarsko industrijo. »Cilj je bil, da naredimo nekaj, kar bomo lahko dali na voljo našim žagam, da bodo lahko poceni in dovolj natančno ocenile trdnost lesa,« nam o novi napravi pove eden izmed razvijalcev in profesor na gradbeni fakulteti Goran Turk.

»Vsak kos lesa, ki je vgrajen v gradbeno konstrukcijo, mora imeti oznako. To lahko zdaj dajo samo tisti žagarski obrati, ki imajo akreditacijo za vizualno razvrščanje, s katero sami ocenijo trdnost lesa glede na število grč in gostoto letnic, ali pa imajo akreditirano napravo, s katero merijo trdnost lesa. V resnici gre pri nas na konstrukcijo tudi marsikaj, kar ni označeno,« nam pojasni Turk, ko ga vprašamo, zakaj naj bi žage morale meriti trdnost lesa. Tako se lahko v praksi dogaja, da v gradbeništvo prihaja neprimeren les. Po Turkovih besedah je v Sloveniji zdaj manj kot 20 žag, ki imajo akreditacijo za vizualno razvrščanje, nobena pa tega še ne počne strojno. Dogaja se, da izvažamo cele hlode, ki jih potem v Avstriji nažagajo na deske in trame ter razvrstijo, mi pa jih kupujemo nazaj, razlaga Turk.

Upajo, da se bo z novo napravo to izboljšalo. STIG sestavlja prenosni računalnik z ustrezno programsko opremo in mikrofonom. Tega dajo v bližino deske, ki jo udarimo s kladivom. Z napravo tako merijo dinamični modul elastičnosti, ki jo določijo iz frekvence zvoka lesa. Program nato sporoči, v kateri razred trdnosti sodi deska.

Po svetu so za ocenjevanje trdnosti lesa razvili več metod: merjenje na upogib, slikanje z rentgenom ali vizualno ocenjevanje. Pri zadnjem deske ne morejo biti razvrščene v višje trdnostne razrede, za to mora biti les ocenjen strojno.

»Primerjali smo vizualno razvrščanje in razvrščanje z našo napravo. Naša naprava je bila neprimerno bolj zanesljiva, pa tudi hitrejša od vizualnega razvrščanja,« nam glavno prednost STIG opiše Turk. »Je pa res, da za izvedbo meritve ene deske z našo napravo potrebujemo 20 sekund, medtem ko lahko tuje večje in dražje naprave izmerijo nekaj desk na sekundo. Cena je velik dejavnik,« še doda.

Ker so napravo razvijali za slovenski trg, so imeli v mislih kupno moč manjših slovenskih žagarskih obratov. »Naprave, ki jih evropski proizvajalci ponujajo na slovenskem trgu, so razmeroma drage, cene se začnejo pri sto tisoč evrih. Naše žage si take naložbe ne morejo privoščiti,« razloži Turk.

Kako je potekal razvoj?

Razvoj naprave je stal 200 tisoč evrov, financirala pa sta ga združenje evropske lesarske industrije in agencija za raziskovalno dejavnost. »Za razvoj take naprave potrebuješ vsaj leto dni,« pojasni Turk. Napravo je razvijalo pet ljudi, ki so morali za to, da so zbrali prave podatke, zlomiti prek tisoč desk.

»Našo rešitev bomo dali na trg, čakamo samo še uvrstitev na seznam akreditiranih naprav, kar bi se moralo zgoditi v prihodnjih tednih,« nam o načrtih pove Turk. Napravo bo tržilo podjetje Ilkon, ki je aktivno sodelovalo pri njenem razvoju.

»Slovenske žage bodo tako lahko prodajale več lesa, predvsem gradbenim podjetjem, prav tako pa bodo les lažje prodajale v tujino,« nam razloži Mitja Plos iz Ilkona. »Prve kupce naše naprave že imamo. Ko se bodo gradbeniki navadili na to, da dobijo razvrščen les, ga bodo nato zahtevali od vseh žag.«

»Naprava bo imela certifikat za alpsko območje skupaj z Avstrijo, Švico in Liechtensteinom, ne pa za na primer za Hrvaško in severno Italijo,« nam o težavah pri akreditiranju pove Turk. Razlog za to je v dejstvu, da imamo v Sloveniji alpske razmere za rast dreves, zaradi česar so ta bolj trdna. Drevesa iz drugih držav so drugačna, zato niso vse naprave primerne za merjenje trdnosti lesa na različnih koncih sveta.

Program je za zdaj namenjen za merjenje trdnosti smreke in jelke, razvijalci pa napovedujejo, da ga bodo v letu dni nadgradili, da bo podpiral tudi merjenje trdnosti bukve.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Rabljen in nov les imata primerljive konstrukcijske lastnosti
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Rabljen in nov les imata primerljive konstrukcijske lastnosti

Raziskovalci na ljubljanski Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v evropskem projektu proučujejo, kako se vede rabljen les

FINANCE
Kača ali le zvita vrv
Finance
Jure Ugovšek Kača ali le zvita vrv

Kolikšen račun izdajo boleče poslovne izkušnje?

FINANCE
Manager
Je lesni borzni balon počil?
Manager
ManagerDomen Pavlič Je lesni borzni balon počil?

Borzna vrednost te surovine se je v zadnjih tednih znižala za skoraj polovico.

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
V Tivoliju razstavljenih 80 fotografij lesenih objektov in interierjev
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec V Tivoliju razstavljenih 80 fotografij lesenih objektov in interierjev

Razstava Arhitektura v lesu danes za jutri bo odprta do konca aprila, razstavljeni so tudi projekti, ki so dobili nagrado naj lesena gradnja 2020

AGROBIZ
Agro HI-tech
Ste za žganje iz grče lesa?
Agrobiznis
Agro HI-techBiserka Povše Tašić Ste za žganje iz grče lesa? 1

Hi-tech klepet: Pogled na uporabo lesa z vidika biogospodarstva in sodobnih tehnologij

FINANCE
Manager
Kmete ubranili pred prekupčevalci in jim gozd spremenili v banko
Manager
ManagerJana Petkovšek Štakul Kmete ubranili pred prekupčevalci in jim gozd spremenili v banko

Kmetijska zadruga Šaleška dolina za odkupljeni les od kmetov zagotavlja najvišje odkupne cene, v načrtu imajo še predelavo lesa in proizvodnjo končnih izdelkov z visoko dodano vrednostjo

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.