Nepremičnine

Mariborska Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo dijakom odpira vrata

Spoznali bodo kako v gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo vstopajo digitalizacija in informacijske tehnologije

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
18.10.2018 20:45
Čas branja: 2 min
Mariborska Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo dijakom odpira vrata
Dijakom bodo med drugim pokazali, kako lahko v gradbeništvu in arhitekturi s pomočjo navidezne resničnosti dodelamo in izboljšamo običajne načine vizualizacije. Foto: Thinkstock

Mariborska Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (FGPA) 8. novembra organizira predstavitev svojih študijskih programov. Informacije bodo dijakom tretjih in četrtih letnikov srednjih šol podajali predstavniki posameznih kateder, ki so pripravili zanimive vsebine. S tem želijo dijake spodbuditi za izbiro študija gradbeništva, prometnega inženirstva ali arhitekture.

Predavatelji vseh študijskih smeri bodo poljudno in razumljivo predstavili zanimive primere. Na fakulteti stavijo na moderne gradbene pristope, predvsem na informacijske tehnologije in digitalizacijo, ki na velika vrata vstopata tudi v to panogo in radikalno spreminjajo delo gradbenih in prometnih inženirjev ter arhitektov.

Kako deluje most

Dijaki bodo lahko med drugim obremenjevali model lesenega mostu in merili vertikalne ter horizontalne pomike v konstrukciji. S tem bodo spoznali, kako lahko velikost mehanskih količin (deformacija, pomik, pospešek, sila…) izmerimo s spremembami električnih količin, kar je danes poleg optičnih meritev temelj sodobnih merilnih tehnologij.

S konzolo iz ogljikovih vlaken z merilnimi lističi za merjenje specifičnih deformacij, pospeškom in induktivnim merilnikom pomikov bodo spremljati njen odziv na dinamične obremenitve, izrisali potek odziva in naredili preproste analize. Prav tako bo na kratko prikazali nekaj primerov dobre prakse.

Stavba med potresom

Zelo zanimiv bo prikaz delovanja računalniško vodene potresne mize, ki jo je razvil njihov absolvent magistrskega študija. Nanjo je mogoče pritrditi do 150 kilogramov težke modele zgradb. Z njo lahko simulirajo realno gibanje tal, ki so jih zabeležil med znanimi katastrofalnimi potresi po svetu in pri tem merijo odziv modela objekta.

Navidezna resničnost

Na tej zanimivi predstavitvi bodo dijaki spoznali, kako z navidezno resničnostjo dodelamo in izboljšamo običajne načine vizualizacije. Poleg vizualizacij celotnega objekta, si lahko ogledamo posamezne dele, ki si jih študentje težje predstavljajo – postavitev armature, problematične stike v konstrukcijah, sestave sten, predstavitve zgodovinskih načinov gradnje za namene rekonstrukcije objektov. Navidezna resničnost je začrtana prihodnost in bo v kratkem nezamenljiva za običajne vizualizacije 3D modelov.

Informatika v gradbeništvu – BIM

Sodoben pristop obravnave gradbenih projektov imenujemo informacijsko modeliranje v gradbeništvu – BIM (Building Information Modeling). Študentje na FGPA osvojijo osnovna znanja iz BIM-pristopa, zato bodo na dogodku predstavili obravnavo gradbenega objekta, ki zajema BIM-modeliranje v sklopu redne pedagoške dejavnosti.

Kako brez napora izruvamo sidro iz betona

Prikazali in opisali bodo delovanje in namen opreme in naprav v Laboratoriju za preiskave materialov in konstrukcij ter demonstrirali najpogostejše preiskave tipičnih gradbenih materialov, kot so tlačni, natezni in upogibni preizkus. Dijaki bodo lahko v praksi spoznali uporabo vzvoda in hidravlične dvigalke za dvigovanje in premikanje težkih bremen. Preizkusili bodo lahko preprosto napravo, s katero lahko človek razvije silo do 300 kilonewtnov, s čimer lahko brez napora iz betona iztrga jekleno sidro premera 28 milimetrov in več.

Zakaj se sproži zemeljski plaz

Sledila bo predstavitev osnovnih fizikalnih lastnosti temeljnih tal, ki jih sestavljajo zemljine in kamnine. Zemljino sestavljajo trdi delci med katerimi so pore, ki so lahko zapolnjene z vodo in plinom. Dijaki bodo lahko sami izdelali model armirane zemljine ter spoznali princip sodelovanja geotekstila kot armature in zemljine. V tem sklopu bodo dijaki dobili tudi odgovore zakaj nastanejo zemeljski plazovi in ter katere fizikalne količine so odločujoče.

Z radarjem bodo merili hitrost

Študentom bodo na področju prometnega inženirstva najprej prikazali, kako merijo hitrosti in kaj je to kakovostna signalizacija. Udeleženci bodo za laserskim merilnikom izmerili hitrosti, preverili kakovost prometnih znakov in talne signalizacije. Fakultetna centra za prometne gradnje ter za prometno tehniko in varnost v prometu lahko med drugim simulirata opitost udeležencev v prometu, preverita kakovost prometne signalizacije, oprijemljivost in druge parametre voziščne konstrukcije.

Kako lahko Magna vpliva na promet

Za dijake so na primeru mariborskega prometnega omrežja pripravili prikaz računalniškega prometnega makro modela. Dijaki bodo poganjali predpripravljene scenarije ter opazovali simulirane spremembe zaradi novega mostu, obvoznice in spremembe omejitev hitrosti ter prometnih režimov. Vse bodo opazovali v različnih časovnih prerezih ob upoštevanju staranja prebivalstva in gospodarskih sprememb, kot je nova tovarna Magna v Hočah.

Zakaj je sosedova trava vedno bolj zelena

Tistim, ki jim je bližja arhitektura, bodo najprej predstavili pomen skiciranja. Nato bodo na konkretnem primeru izdelali načrt, kako urediti prostor, da bo primeren za bivanje. Dijaki bodo lahko za konec preizkusili sposobnost opazovanja in logičnega sklepanja pri odkrivanju zelenih površin mesta.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Anketa: kako so se zaposlili štirje diplomanti mariborske fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Anketa: kako so se zaposlili štirje diplomanti mariborske fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo

Naši anketiranci poudarjajo, da so znanja, ki so jih pridobili na tej fakulteti, zelo dobra podlaga za razvoj njihovih karier, s pridobljenimi izkušnjami bodo pridobili kompetence za opravljanje odgovornejših del

FINANCE
PMM
Pozor, objavljen je zakon, ki prinaša sistemsko financiranje trajnostne mobilnosti
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostNataša Koražija Pozor, objavljen je zakon, ki prinaša sistemsko financiranje trajnostne mobilnosti 1

Zakon o celostnem prometnem načrtovanju postavlja v prvi plan zdravje, v drugi plan pa avtomobilski promet; cilj ukrepov je poleg zmanjševanja izpustov tudi zmanjševanje gneče, prometnih nesreč in zastojev

FINANCE
PMM
Digitalizacija prometa: Kaj so nacionalne točke dostopa in kaj bomo s tem pridobili potniki
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostNataša Koražija Digitalizacija prometa: Kaj so nacionalne točke dostopa in kaj bomo s tem pridobili potniki

Pogoj za razvoj novih storitev na področju mobilnosti je dostop do prometnih podatkov. Kako je urejen dostop v Sloveniji, kaj bo zajeto v sistemu in kako bo to izboljšalo storitve? To so odgovori ministrstva za infrastrukturo.

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Inženirji gradbeništva, geodezije ter vodarstva in okoljskega inženirstva dobijo zaposlitev takoj po končanem študiju
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Inženirji gradbeništva, geodezije ter vodarstva in okoljskega inženirstva dobijo zaposlitev takoj po končanem študiju 6

Objavljamo odgovore petih diplomantov Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani o tem, kje in kako so se zaposlili, ko so končali študij, ter kakšno delo opravljajo

FINANCE
Nepremičnine
Predlogi sprememb gradbene zakonodaje razdvojili arhitekte in gradbene inženirje
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Predlogi sprememb gradbene zakonodaje razdvojili arhitekte in gradbene inženirje 1

Arhitekti opozarjajo, da predlogi sprememb gradbene zakonodaje brišejo njihovo stroko, gradbeniki trdijo nasprotno

FINANCE
Nepremičnine
Surs: lani blaga rast vrednosti opravljenih gradbenih del
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Surs: lani blaga rast vrednosti opravljenih gradbenih del

Decembra lani se je vrednost gradbenih del znižala tako v primerjavi z lanskim novembrom kot decembrom 2019

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.