Kako lahko financiranje gradnje najemnih stanovanj skoraj podvoji najemnino Kako lahko financiranje gradnje najemnih stanovanj skoraj podvoji najemnino Na prvi pogled se sicer zdi, da financiranje ne more pomembno vplivati na izračun stroškovne najemnine, vendar preračuni pokažejo, da se lahko najemnina za isto stanovanje ob ekstremnih, vendar povsem možnih pogojih financiranja, skoraj podvoji
Vse Lumarjeve hiše so skoraj ničenergijske Vse Lumarjeve hiše so skoraj ničenergijske V podjetju Lumar so že na lanskem sejmu Dom kot prvi slovenski proizvajalec montažnih objektov ponudili bivanjske rešitve prihodnosti – skoraj ničenergijske hiše (SNEH), v katere je standardno vgrajen prezračevalni sistem, ki zagotavlja vedno svež zrak, ki je bistvenega pomena za naše dobro počutje in bivalno ugodje
Nov evropski standard z normativi o dnevni svetlobi v stavbah Nov evropski standard z normativi o dnevni svetlobi v stavbah Štirje dejavniki naravne svetlobe v notranjosti stavb so količnik dnevne svetlobe, kakovost pogleda navzven, neposredna osončenost in zaščita pred bleščanjem
Ali lahko skoraj ničenergijski standard izrine pasivnega? Ali lahko skoraj ničenergijski standard izrine pasivnega? Za zdaj še ne, lahko pa se to zgodi v prihodnjih letih, ko bo začela veljati evropska direktiva o skoraj ničenergijski gradnji

Mariborska Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo dijakom odpira vrata

 

Več iz teme.

Kliknite na izbrani pojem:  
 
Čas branja: 2 min
18.10.2018  20:45
Spoznali bodo kako v gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo vstopajo digitalizacija in informacijske tehnologije
Mariborska Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo dijakom odpira vrata
Dijakom bodo med drugim pokazali, kako lahko v gradbeništvu in arhitekturi s pomočjo navidezne resničnosti dodelamo in izboljšamo običajne načine vizualizacije.
Foto: Thinkstock

Več iz teme:  

Mariborska Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (FGPA) 8. novembra organizira predstavitev svojih študijskih programov. Informacije bodo dijakom tretjih in četrtih letnikov srednjih šol podajali predstavniki posameznih kateder, ki so pripravili zanimive vsebine. S tem želijo dijake spodbuditi za izbiro študija gradbeništva, prometnega inženirstva ali arhitekture.

Predavatelji vseh študijskih smeri bodo poljudno in razumljivo predstavili zanimive primere. Na fakulteti stavijo na moderne gradbene pristope, predvsem na informacijske tehnologije in digitalizacijo, ki na velika vrata vstopata tudi v to panogo in radikalno spreminjajo delo gradbenih in prometnih inženirjev ter arhitektov.

Kako deluje most

Dijaki bodo lahko med drugim obremenjevali model lesenega mostu in merili vertikalne ter horizontalne pomike v konstrukciji. S tem bodo spoznali, kako lahko velikost mehanskih količin (deformacija, pomik, pospešek, sila…) izmerimo s spremembami električnih količin, kar je danes poleg optičnih meritev temelj sodobnih merilnih tehnologij.

S konzolo iz ogljikovih vlaken z merilnimi lističi za merjenje specifičnih deformacij, pospeškom in induktivnim merilnikom pomikov bodo spremljati njen odziv na dinamične obremenitve, izrisali potek odziva in naredili preproste analize. Prav tako bo na kratko prikazali nekaj primerov dobre prakse.

Stavba med potresom

Zelo zanimiv bo prikaz delovanja računalniško vodene potresne mize, ki jo je razvil njihov absolvent magistrskega študija. Nanjo je mogoče pritrditi do 150 kilogramov težke modele zgradb. Z njo lahko simulirajo realno gibanje tal, ki so jih zabeležil med znanimi katastrofalnimi potresi po svetu in pri tem merijo odziv modela objekta.

Navidezna resničnost

Na tej zanimivi predstavitvi bodo dijaki spoznali, kako z navidezno resničnostjo dodelamo in izboljšamo običajne načine vizualizacije. Poleg vizualizacij celotnega objekta, si lahko ogledamo posamezne dele, ki si jih študentje težje predstavljajo – postavitev armature, problematične stike v konstrukcijah, sestave sten, predstavitve zgodovinskih načinov gradnje za namene rekonstrukcije objektov. Navidezna resničnost je začrtana prihodnost in bo v kratkem nezamenljiva za običajne vizualizacije 3D modelov.

Informatika v gradbeništvu – BIM

Sodoben pristop obravnave gradbenih projektov imenujemo informacijsko modeliranje v gradbeništvu – BIM (Building Information Modeling). Študentje na FGPA osvojijo osnovna znanja iz BIM-pristopa, zato bodo na dogodku predstavili obravnavo gradbenega objekta, ki zajema BIM-modeliranje v sklopu redne pedagoške dejavnosti.

Kako brez napora izruvamo sidro iz betona

Prikazali in opisali bodo delovanje in namen opreme in naprav v Laboratoriju za preiskave materialov in konstrukcij ter demonstrirali najpogostejše preiskave tipičnih gradbenih materialov, kot so tlačni, natezni in upogibni preizkus. Dijaki bodo lahko v praksi spoznali uporabo vzvoda in hidravlične dvigalke za dvigovanje in premikanje težkih bremen. Preizkusili bodo lahko preprosto napravo, s katero lahko človek razvije silo do 300 kilonewtnov, s čimer lahko brez napora iz betona iztrga jekleno sidro premera 28 milimetrov in več.

Zakaj se sproži zemeljski plaz

Sledila bo predstavitev osnovnih fizikalnih lastnosti temeljnih tal, ki jih sestavljajo zemljine in kamnine. Zemljino sestavljajo trdi delci med katerimi so pore, ki so lahko zapolnjene z vodo in plinom. Dijaki bodo lahko sami izdelali model armirane zemljine ter spoznali princip sodelovanja geotekstila kot armature in zemljine. V tem sklopu bodo dijaki dobili tudi odgovore zakaj nastanejo zemeljski plazovi in ter katere fizikalne količine so odločujoče.

Z radarjem bodo merili hitrost

Študentom bodo na področju prometnega inženirstva najprej prikazali, kako merijo hitrosti in kaj je to kakovostna signalizacija. Udeleženci bodo za laserskim merilnikom izmerili hitrosti, preverili kakovost prometnih znakov in talne signalizacije. Fakultetna centra za prometne gradnje ter za prometno tehniko in varnost v prometu lahko med drugim simulirata opitost udeležencev v prometu, preverita kakovost prometne signalizacije, oprijemljivost in druge parametre voziščne konstrukcije.

Kako lahko Magna vpliva na promet

Za dijake so na primeru mariborskega prometnega omrežja pripravili prikaz računalniškega prometnega makro modela. Dijaki bodo poganjali predpripravljene scenarije ter opazovali simulirane spremembe zaradi novega mostu, obvoznice in spremembe omejitev hitrosti ter prometnih režimov. Vse bodo opazovali v različnih časovnih prerezih ob upoštevanju staranja prebivalstva in gospodarskih sprememb, kot je nova tovarna Magna v Hočah.

Zakaj je sosedova trava vedno bolj zelena

Tistim, ki jim je bližja arhitektura, bodo najprej predstavili pomen skiciranja. Nato bodo na konkretnem primeru izdelali načrt, kako urediti prostor, da bo primeren za bivanje. Dijaki bodo lahko za konec preizkusili sposobnost opazovanja in logičnega sklepanja pri odkrivanju zelenih površin mesta.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Nimamo sreče, da bi davek na nepremičnine plačali že leta 2020 5

Vladne napovedi, da bomo lastniki po novem obdavčeni že leta 2020, so na zelo trhlih nogah

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija V stavbah, ki potresno niso varne, živi skoraj 50 tisoč ljudi

Statistika pravi, da rušilni potres udari vsakih 500 let; Slovenija dela zelo veliko napako, ker ob prenovi stavb preskoči sanacijo...

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija Ali lahko skoraj ničenergijski standard izrine pasivnega? 1

Za zdaj še ne, lahko pa se to zgodi v prihodnjih letih, ko bo začela veljati evropska direktiva o skoraj ničenergijski gradnji

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija Gradili bomo manj stavb, vendar bodo te večje

Podatki statističnega urada kažejo na upad števila gradbenih dovoljenj, vendar ni vse tako črno

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Sonce še ni obdavčeno, pretvorite ga v elektriko 1

Sistemi električnega kabelskega ogrevanja so zelo zanimivi, vendar so primerni le za pasivne in skoraj ničenergijske hiše.

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Naslednji konec tedna si boste lahko ogledali okrog 20 pasivnih hiš

Na ogled bodo tudi hiše, ki se še gradijo, zato bodo elementi, ki definirajo standard pasivne hiše, še vidni

GRADBENIŠTVO
Srednješolci zavzeli ljubljansko gradbeno fakulteto

Na 5. Dnevu odprtih vrat na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani so srednješolci spoznavali delo gradbenikov,...