Nepremičnine
Oglasno sporočilo

e4 – skoraj ničenergijska hiša prihodnosti

Koncept e4 pomeni upoštevanje štirih načel trajnostne gradnje: ekonomičnost, ekologija, energetska učinkovitost in emocije
Avtor
26.10.2018 08:42
Dopolnjeno: 26.10.2018 08:45
Čas branja: 3 min

Novozgrajene hiše morajo izpolnjevati številne pomembne zahteve. V prihodnosti bomo tem dodali še eno, in sicer da bodo zgradbe, zgrajene od leta 2020, imele ničelno porabo energije. Toda zakaj čakati do leta 2020? V podjetju Wienerberger so raje korak pred drugimi in, upoštevajoč te zahteve, že danes ponujajo rešitev za leto 2020. To je prva skoraj ničenergijska hiša e4, ki so jo zgradili v pilotnem projektu skupaj z 11 izbranimi partnerji kakovosti. Koncept e4 pomeni upoštevanje štirih načel trajnostne gradnje: ekonomičnost, ekologija, energetska učinkovitost in emocije.

Kakšne bodo hiše prihodnosti?

Evropska direktiva za energetsko učinkovitost stavb (EPBD) nas zavezuje h gradnji skoraj ničenergijskih stavb (SNEH). Po letu 2020 bodo vse stavbe morale izpolnjevati zahteve SNEH, od 31. decembra 2018 pa bo to veljalo že za vse stavbe, ki bodo grajene za javni sektor. SNEH pomeni stavbo z zelo visoko energetsko učinkovitostjo oziroma zelo majhno količino potrebne energije za delovanje, pri čemer je ta pridobljena večinoma iz obnovljivih virov na kraju samem ali v bližini objekta.

V Sloveniji je sprejet akcijski načrt za gradnjo SNEH, ki predpisuje naslednje minimalne zahteve:

  • minimalna zahteva glede največjih dovoljenih potreb za ogrevanje, hlajenje oziroma klimatizacijo, pripravo tople vode in razsvetljavo v stavbi je 25 kilovatnih ur na kvadratni meter na leto;
  • največja dovoljena vrednost za rabo primarne energije (Qp) je 75 kilovatnih ur na kvadratni meter na leto;
  • delež rabe obnovljivih virov energije (OVE) je vsaj 50 odstotkov.

V Sloveniji so v sklepni fazi priprave novi predpisi za energetsko učinkovitost stavb, ki dosledno upoštevajo zahteve evropske direktive, vzporedno pa tudi smernice trajnostne gradnje. Ob tem je zelo pomembno, da se upošteva celoten življenjski krog obravnavane stavbe.

e4 – hiša z naravno in udobno bivalno klimo

Wienerberger je razvil koncept hiše e4, ki v celoti izpolnjuje merila za gradnjo SNEH, hkrati pa ima velik poudarek tudi na trajnostni gradnji. Za investitorja koncept opečne hiše e4 prinaša veliko prednosti – predvsem pa optimalne stroške v celotni življenjski dobi stavbe in visoko raven kakovosti bivanja. Hiša e4 omogoča zdrav, energetsko učinkovit in finančno dostopen dom ter ustreza tudi investitorjem, ki željo zaščititi okolje in zagotavljati naravno klimo. Za svoje delovanje hiša e4 potrebuje zelo malo energije, preostanek potrebe po energiji pa proizvede sama iz obnovljivih virov iz neposredne bližine.

Hiša e4 – najboljša, saj jo gradi 11 najboljših

Nosilec projekta Wienerberger je k sodelovanju povabil priznane proizvajalce materialov in izdelkov za opremo hiše, ki so kakovostni, tehnološko dovršeni in energetsko učinkoviti: Baumit, Bosch, Inles, Knauf Insulation, Petrol, Pipelife, Pomgrad, Porotherm, Semmelrock, Tondach in Velux. Vsako podjetje, ki je soustvarilo hišo e4, je strokovnjak na svojem področju. Skupaj z izbranimi materiali ustvarjajo ekonomičen, ekološki in energijsko učinkovit dom s čustveno vrednostjo po dostopni ceni.