Predstavljamo slovensko inženirko, ki na Švedskem vodi gradbišče 94 stanovanj Predstavljamo slovensko inženirko, ki na Švedskem vodi gradbišče 94 stanovanj Gradbena inženirka Maja Golubovič je bila ena izmed nominirank za inženirko leta 2018
Investicije v gradbeništvo se povečujejo, a še vedno niso na predkrizni ravni Investicije v gradbeništvo se povečujejo, a še vedno niso na predkrizni ravni Vrednost gradbenih del je novembra 2018 znašala 18,9 odstotka več kot leto prej
Tri različne uspešne zgodbe, ki so se začele na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Tri različne uspešne zgodbe, ki so se začele na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Predstavljamo tri uspešne zgodbe slovenskih inženirjev: eden je, lahko bi rekli, sam svoj gospod, saj vodi svoje podjetje, drugi pri enem izmed vodilnih slovenskih in avstrijskih projektantskih podjetij z najbolj modernimi informacijskimi rešitvami projektira zahtevne predore, tretji pa je doktoriral v ZDA in sodi med 40 najboljših geoprostorskih znanstvenikov, mlajših od 40 let

Naslednji konec tedna si boste lahko ogledali okrog 20 pasivnih hiš

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 3 min
04.11.2018  07:30
Na ogled bodo tudi hiše, ki se še gradijo, zato bodo elementi, ki definirajo standard pasivne hiše, še vidni
Naslednji konec tedna si boste lahko ogledali okrog 20 pasivnih hiš

Obveščaj me o novih člankih:  

Fakulteta za arhitekturo, Konzorcij pasivna hiša in Eko sklad bodo od 9. do 11. novembra organizirali Dneve pasivnih hiš. V tem času si bodo lahko obiskovalci po vsej Sloveniji ogledali različne stanovanjske stavbe, grajene v pasivnem standardu.

Kakšne so izkušnje lastnikov

Dnevi pasivnih hiš so namenjeni vsem, ki razmišljajo o gradnji ali prenovi hiše. Omejitve števila ogledov ni, organizatorji in razstavljavci pa od obiskovalcev pričakujejo uvideven obisk in ogled pasivnih hiš. Pri ogledu pasivne hiše se najbolj splača preveriti izkušnje lastnikov oziroma investitorjev. Pomembne so tako izkušnje pri načrtovanju in gradnji kot informacije o bivanju v pasivni hiši.

»Hiša se gradi za prihodnost, za vsaj nekaj desetletij in ni razloga, da ne bi gradili v skladu s trenutnim znanjem stroke,« so zapisali organizatorji letošnjih Dnevov pasivnih hiš. Dodajajo, da standard pasivna hiša sicer ne prinaša korenitih preobratov, prej bi lahko rekli, da je treba pri načrtovanju in gradnji dosledno upoštevati že znano. Gre za preprečevanje toplotnih izgub prek toplotnih mostov in skozi netesna mesta oziroma špranje v zunanjem, toplotno dobro izoliranem ovoju stavbe.

Na ogled bodo tako zidane kot montažne hiše

Razstavljene oziroma odprte pasivne hiše so grajene z različnimi gradivi in tehnologijami gradnje. Dokazujejo, da so v standardu pasivnih hiš možne različne arhitekturne in izvedbene oblike, ki so primerne za vsa okolja.

Na ogled bodo zgrajene pasivne hiše in tiste, ki se še gradijo. Prav na gradbiščih bodo lahko obiskovalci spoznali veliko elementov, ki definirajo standard pasivne hiše, saj so med gradnjo še vidni. Za ogled pasivnih hiš se morajo obiskovalci prijaviti na elektronski naslov razstavljavcev. Natančne podatke, kako priti do hiše, bodo obiskovalci dobili ob prijavi.

Vse se začne v petek popoldne

Dnevi pasivnih hiš se bodo začeli s predavanji 9. novembra ob 16.30 v poslovni stavbi Rotonda v Ljubljani. Pri gradnji pasivne hiše sta zelo pomembna strokovno ustrezno načrtovanje arhitekturnega in strojniškega dela in dosledna izvedba. Predstavljena bo tudi masivna pasivna hiša iz opeke.

Informacije, ki jih udeleženci predavanj pridobijo, koristijo tudi pri pogovorih s strokovnjaki, ki jih investitor vključi v gradnjo svoje hiše, tako arhitekta kot tudi projektanta strojnih instalacij, ki načrtuje sistem ogrevanja in prezračevanja. Izbira kompetentne strokovne ekipe je namreč zelo pomembna. Eko sklad bo predstavil pogoje za pridobitev nepovratne finančne spodbude za gradnjo pasivne hiše, dve banki.

Odprli bodo 20 objektov

V času Dnevov pasivnih hiš bo po vsej Sloveniji odprtih okrog 20 pasivnih hiš. Nekatere so že zgrajene, druge še v gradnji. Pasivne hiše, ki si jih bo mogoče ogledati, so grajene z različnimi gradivi in tehnologijami gradnje. Dokazujejo, da standard pasivne hiše omogoča številne arhitekturne in izvedbene oblike, ki so primerne za vsa okolja.

Obiskovalci bodo lahko dobili odgovore na vprašanja o dejavnikih, na podlagi katerih so se investitorji odločili za gradnjo pasivne hiše, kako poteka gradnja, na kakšne težave so naleteli. Doživeli bodo tudi počutje v pasivni hiši. Ob investitorju bodo tudi izvajalci, ki bodo na voljo za strokovne informacije.

Člani Konzorcija pasivna hiša bodo organizirali strokovne dogodke, ki si prav tako namenjeni javnosti. V prostorih podjetja Agregat bo 10. novembra med 8. in 11. uro potekala predstavitev vgradnje prezračevalne sistemov za novogradnje in obnove v pasivnem standardu. Program se še dopolnjuje, zadnje informacije o aktivnostih so na voljo na njihovi spletni strani. Udeležba na vseh dogodkih v okviru Dnevov pasivne hiše je brezplačna.

Eko sklad podprl gradnjo 800 pasivnih hiš

V Sloveniji se pasivne hiše gradijo dobro desetletje. Pasivna hiša je energijsko izredno učinkovita, za ogrevanje porabi na leto največ 15 kilovatnih ur na kvadratni meter na leto, kar pomeni letno 1,5 litra kurilnega olja ali 1,5 kubičnega metra zemeljskega plina na kvadratni meter ogrevane površine. Na leto se v pasivni hiši porabi od 500 do 600 evrov energije. Sem je vključena energija za ogrevanje, prezračevanje, razsvetljavo in vse gospodinjske naprave, strošek je odvisen predvsem od velikosti hiše. Običajne hiše porabijo od pet- do desetkrat več energije.

Od leta 2008 lahko lastniki na Eko skladu za gradnjo pasivne hiše pridobijo nepovratne finančne spodbude. V tem obdobju so podprli okoli 800 novogradenj v standardu pasivne hiše. »Standard pasivne hiše ni primeren samo za novogradnje, ampak tudi za sanacije. Z ustrezno prenovo stavbe se lahko raba energije za ogrevanje zmanjša za desetkrat,« pravi profesorica na ljubljanski fakulteti za arhitekturo dr. Martina Zbašnik - Senegačnik.

Z velikim številom energijsko učinkovitih hiš, zgrajenih v Sloveniji, so se nabrale tudi bogate projektantske in graditeljske izkušnje, ki jih bodo razstavljavci delili z obiskovalci. Delili bodo nasvete, na podlagi katerih dejavnikov se odločiti za gradnjo pasivne hiše, kako poiskati arhitekte, projektante, izvajalce. Ker gre za visoke vrednosti investicij, so pomembni tudi ugodni viri financiranja za okoljsko naložbo in pridobitev nepovratnih sredstev Eko sklada.PRO
Članki
Članki (Priročnik) Gradnja in bivanje - Sonce vso zimo greje zastonj

Priloga Gradnja in bivanje prinaša številne odgovore in predstavlja nove tehnologije za gradnjo doma in njegovo redno vzdrževanje ter...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Predstavljamo slovensko inženirko, ki na Švedskem vodi gradbišče 94 stanovanj

Gradbena inženirka Maja Golubovič je bila ena izmed nominirank za inženirko leta 2018

GRADBENIŠTVO
Poglejte, v kakšnem objektu Ljubljančani igrajo skvoš

V ljubljanskem Trajnostnem športnem centu Squashland je v petek potekal prvi amaterski turnir v squashu. Nismo ga obiskali toliko zaradi...

GRADBENIŠTVO
Nepremičnine
Nepremičnine Dva velika slovenska proizvajalca montažnih hiš iščeta tehnični kader in prodajalce

Lani smo že poročali o optimizmu, ki preveva slovenske proizvajalce montažnih hiš, zato smo jih vprašali, koliko novih delavcev so...

GRADBENIŠTVO
Članki
Članki Tri različne uspešne zgodbe, ki so se začele na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo

Predstavljamo tri uspešne zgodbe slovenskih inženirjev: eden je, lahko bi rekli, sam svoj gospod, saj vodi svoje podjetje, drugi pri enem...

GRADBENIŠTVO
Odprli so prijave za evropski magistrski študij informacijskega modeliranja zgradb (BIM A+)

Prijave za štipendije zbirajo do 31. januarja, sprejeli bodo 50 inženirjev gradbeništva in arhitekture ter strojne in elektroinženirje.

GRADBENIŠTVO
Malha nepremičninskih vprašanj in prgišče odgovorov 1

Slovenski trg stanovanjskih nepremičnin bo prihodnje leto precej odvisen od globalnih gospodarskih razmer