Kako lahko financiranje gradnje najemnih stanovanj skoraj podvoji najemnino Kako lahko financiranje gradnje najemnih stanovanj skoraj podvoji najemnino Na prvi pogled se sicer zdi, da financiranje ne more pomembno vplivati na izračun stroškovne najemnine, vendar preračuni pokažejo, da se lahko najemnina za isto stanovanje ob ekstremnih, vendar povsem možnih pogojih financiranja, skoraj podvoji
Vse Lumarjeve hiše so skoraj ničenergijske Vse Lumarjeve hiše so skoraj ničenergijske V podjetju Lumar so že na lanskem sejmu Dom kot prvi slovenski proizvajalec montažnih objektov ponudili bivanjske rešitve prihodnosti – skoraj ničenergijske hiše (SNEH), v katere je standardno vgrajen prezračevalni sistem, ki zagotavlja vedno svež zrak, ki je bistvenega pomena za naše dobro počutje in bivalno ugodje
Nov evropski standard z normativi o dnevni svetlobi v stavbah Nov evropski standard z normativi o dnevni svetlobi v stavbah Štirje dejavniki naravne svetlobe v notranjosti stavb so količnik dnevne svetlobe, kakovost pogleda navzven, neposredna osončenost in zaščita pred bleščanjem
Ali lahko skoraj ničenergijski standard izrine pasivnega? Ali lahko skoraj ničenergijski standard izrine pasivnega? Za zdaj še ne, lahko pa se to zgodi v prihodnjih letih, ko bo začela veljati evropska direktiva o skoraj ničenergijski gradnji

Naslednji konec tedna si boste lahko ogledali okrog 20 pasivnih hiš

 

Več iz teme.

Kliknite na izbrani pojem:  
 
Čas branja: 3 min
04.11.2018  07:30
Na ogled bodo tudi hiše, ki se še gradijo, zato bodo elementi, ki definirajo standard pasivne hiše, še vidni
Naslednji konec tedna si boste lahko ogledali okrog 20 pasivnih hiš

Več iz teme:  

Fakulteta za arhitekturo, Konzorcij pasivna hiša in Eko sklad bodo od 9. do 11. novembra organizirali Dneve pasivnih hiš. V tem času si bodo lahko obiskovalci po vsej Sloveniji ogledali različne stanovanjske stavbe, grajene v pasivnem standardu.

Kakšne so izkušnje lastnikov

Dnevi pasivnih hiš so namenjeni vsem, ki razmišljajo o gradnji ali prenovi hiše. Omejitve števila ogledov ni, organizatorji in razstavljavci pa od obiskovalcev pričakujejo uvideven obisk in ogled pasivnih hiš. Pri ogledu pasivne hiše se najbolj splača preveriti izkušnje lastnikov oziroma investitorjev. Pomembne so tako izkušnje pri načrtovanju in gradnji kot informacije o bivanju v pasivni hiši.

»Hiša se gradi za prihodnost, za vsaj nekaj desetletij in ni razloga, da ne bi gradili v skladu s trenutnim znanjem stroke,« so zapisali organizatorji letošnjih Dnevov pasivnih hiš. Dodajajo, da standard pasivna hiša sicer ne prinaša korenitih preobratov, prej bi lahko rekli, da je treba pri načrtovanju in gradnji dosledno upoštevati že znano. Gre za preprečevanje toplotnih izgub prek toplotnih mostov in skozi netesna mesta oziroma špranje v zunanjem, toplotno dobro izoliranem ovoju stavbe.

Na ogled bodo tako zidane kot montažne hiše

Razstavljene oziroma odprte pasivne hiše so grajene z različnimi gradivi in tehnologijami gradnje. Dokazujejo, da so v standardu pasivnih hiš možne različne arhitekturne in izvedbene oblike, ki so primerne za vsa okolja.

Na ogled bodo zgrajene pasivne hiše in tiste, ki se še gradijo. Prav na gradbiščih bodo lahko obiskovalci spoznali veliko elementov, ki definirajo standard pasivne hiše, saj so med gradnjo še vidni. Za ogled pasivnih hiš se morajo obiskovalci prijaviti na elektronski naslov razstavljavcev. Natančne podatke, kako priti do hiše, bodo obiskovalci dobili ob prijavi.

Vse se začne v petek popoldne

Dnevi pasivnih hiš se bodo začeli s predavanji 9. novembra ob 16.30 v poslovni stavbi Rotonda v Ljubljani. Pri gradnji pasivne hiše sta zelo pomembna strokovno ustrezno načrtovanje arhitekturnega in strojniškega dela in dosledna izvedba. Predstavljena bo tudi masivna pasivna hiša iz opeke.

Informacije, ki jih udeleženci predavanj pridobijo, koristijo tudi pri pogovorih s strokovnjaki, ki jih investitor vključi v gradnjo svoje hiše, tako arhitekta kot tudi projektanta strojnih instalacij, ki načrtuje sistem ogrevanja in prezračevanja. Izbira kompetentne strokovne ekipe je namreč zelo pomembna. Eko sklad bo predstavil pogoje za pridobitev nepovratne finančne spodbude za gradnjo pasivne hiše, dve banki.

Odprli bodo 20 objektov

V času Dnevov pasivnih hiš bo po vsej Sloveniji odprtih okrog 20 pasivnih hiš. Nekatere so že zgrajene, druge še v gradnji. Pasivne hiše, ki si jih bo mogoče ogledati, so grajene z različnimi gradivi in tehnologijami gradnje. Dokazujejo, da standard pasivne hiše omogoča številne arhitekturne in izvedbene oblike, ki so primerne za vsa okolja.

Obiskovalci bodo lahko dobili odgovore na vprašanja o dejavnikih, na podlagi katerih so se investitorji odločili za gradnjo pasivne hiše, kako poteka gradnja, na kakšne težave so naleteli. Doživeli bodo tudi počutje v pasivni hiši. Ob investitorju bodo tudi izvajalci, ki bodo na voljo za strokovne informacije.

Člani Konzorcija pasivna hiša bodo organizirali strokovne dogodke, ki si prav tako namenjeni javnosti. V prostorih podjetja Agregat bo 10. novembra med 8. in 11. uro potekala predstavitev vgradnje prezračevalne sistemov za novogradnje in obnove v pasivnem standardu. Program se še dopolnjuje, zadnje informacije o aktivnostih so na voljo na njihovi spletni strani. Udeležba na vseh dogodkih v okviru Dnevov pasivne hiše je brezplačna.

Eko sklad podprl gradnjo 800 pasivnih hiš

V Sloveniji se pasivne hiše gradijo dobro desetletje. Pasivna hiša je energijsko izredno učinkovita, za ogrevanje porabi na leto največ 15 kilovatnih ur na kvadratni meter na leto, kar pomeni letno 1,5 litra kurilnega olja ali 1,5 kubičnega metra zemeljskega plina na kvadratni meter ogrevane površine. Na leto se v pasivni hiši porabi od 500 do 600 evrov energije. Sem je vključena energija za ogrevanje, prezračevanje, razsvetljavo in vse gospodinjske naprave, strošek je odvisen predvsem od velikosti hiše. Običajne hiše porabijo od pet- do desetkrat več energije.

Od leta 2008 lahko lastniki na Eko skladu za gradnjo pasivne hiše pridobijo nepovratne finančne spodbude. V tem obdobju so podprli okoli 800 novogradenj v standardu pasivne hiše. »Standard pasivne hiše ni primeren samo za novogradnje, ampak tudi za sanacije. Z ustrezno prenovo stavbe se lahko raba energije za ogrevanje zmanjša za desetkrat,« pravi profesorica na ljubljanski fakulteti za arhitekturo dr. Martina Zbašnik - Senegačnik.

Z velikim številom energijsko učinkovitih hiš, zgrajenih v Sloveniji, so se nabrale tudi bogate projektantske in graditeljske izkušnje, ki jih bodo razstavljavci delili z obiskovalci. Delili bodo nasvete, na podlagi katerih dejavnikov se odločiti za gradnjo pasivne hiše, kako poiskati arhitekte, projektante, izvajalce. Ker gre za visoke vrednosti investicij, so pomembni tudi ugodni viri financiranja za okoljsko naložbo in pridobitev nepovratnih sredstev Eko sklada.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Nimamo sreče, da bi davek na nepremičnine plačali že leta 2020 5

Vladne napovedi, da bomo lastniki po novem obdavčeni že leta 2020, so na zelo trhlih nogah

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija V stavbah, ki potresno niso varne, živi skoraj 50 tisoč ljudi

Statistika pravi, da rušilni potres udari vsakih 500 let; Slovenija dela zelo veliko napako, ker ob prenovi stavb preskoči sanacijo...

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija Ali lahko skoraj ničenergijski standard izrine pasivnega? 1

Za zdaj še ne, lahko pa se to zgodi v prihodnjih letih, ko bo začela veljati evropska direktiva o skoraj ničenergijski gradnji

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija Gradili bomo manj stavb, vendar bodo te večje

Podatki statističnega urada kažejo na upad števila gradbenih dovoljenj, vendar ni vse tako črno

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Sonce še ni obdavčeno, pretvorite ga v elektriko 1

Sistemi električnega kabelskega ogrevanja so zelo zanimivi, vendar so primerni le za pasivne in skoraj ničenergijske hiše.

GRADBENIŠTVO
Srednješolci zavzeli ljubljansko gradbeno fakulteto

Na 5. Dnevu odprtih vrat na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani so srednješolci spoznavali delo gradbenikov,...