Nepremičnine

Lumar gradi le še v skoraj ničenergijskem standardu

V vodilnem slovenskem proizvajalcu montažnih objektov Lumarju pozdravljajo spremembe direktive o skoraj ničenergijski gradnji. Direktor podjetja Marko Lukić poudarja, da že danes gradijo po tem standardu, kot pozitiven učinek direktive pa vidi, da se bo z njo trg prečistil. Na njem bodo obstali le tehnološko in procesno najnaprednejši.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
Avtor
11.12.2018 10:30
Čas branja: 3 min

Se strinjate, da bo prehod na skoraj ničenergijski razred ena največji sprememb, ki jih lahko pričakujemo v prihodnje?

Največji preskok bo potreben v razmišljanju investitorjev, projektantov in izvajalcev. Mi smernice montažne gradnje narekujemo že vsaj deset let, prav tako pa so že dalj časa znane zahteve novega standarda. Tako določeni pilotni projekti, ki smo jih zasnovali že v letih 2007 in 2008, z letom 2020 stopajo v veljavo. Spremembe so za nas pozitivne, saj so vse naše hiše zadnje desetletje že zgrajene v tem standardu.

Kaj novega prinaša ta direktiva na področje gradnje individualnih hiš?

Zaostruje standarde energetske učinkovitosti, saj bo dovoljena samo gradnja skoraj ničenergijskih stavb z letno porabo, manjšo od 25 kilovatnih ur na kvadratni meter, pri čemer je Slovenija postavila še nekoliko strožje zahteve kot Evropska unija. Direktiva dodaja tudi obvezo za izrabo obnovljivih virov energije.

V čem je razlika s pasivnim standardom na normativni ravni?

Pasivni standard je tehnološko gledano odlično izhodišče za gradnjo skoraj ničenergijskih hiš po novi direktivi. Standard pasivne hiše je v ospredje postavljal energetsko učinkovitost in minimalne toplotne izgube. Za doseganje teh meril potrebujemo odlično izolacijo celotnega ovoja stavbe, njegovo ustrezno zrakotesnost in gradnjo brez toplotnih mostov. To je tehnološko gledano tudi temelj pri gradnji skoraj ničenergijskih hiš. Glede porabe energije je pasivni standard strožji, evropska direktiva pa obravnava objekte bolj celostno, ob energetski učinkovitosti postavlja v ospredje tudi potrebo po obnovljivih virih energije.

Kako pa bodo te hiše drugačne v praksi?

Razlik, razen manjših prilagoditev, za nas ne bo. To pa ne velja za proizvajalce in ponudnike, ki so na nižji tehnološki ravni in nimajo dovolj znanja ter podizvajalcev. Zato bodo morali narediti velik tehnološki in procesni preskok. Nova gradbena zakonodaja sicer povzroča veliko težav, vendar nam, ki gradimo hiše na ključ, z zahtevo po pridobitvi uporabnega dovoljenja daje prednost pred manj usposobljenimi ponudniki, ki objekt zgradijo na pol in prepustijo vse težave strankam, hkrati pa zaradi tega predstavljajo tudi večje tveganje za banke. Tega se banke premalo zavedajo.

Kako te spremembe dojemajo vaši naročniki?

Pozitivno, saj med kupci dosegamo velik ugled, zato pričakujejo, da že v standardu izpolnjujemo in celo presegamo vse predpisane zahteve. Lumar je bil predhodnik tega, kar se danes uveljavlja na zakonski ravni, ter je z referenčnimi primeri in primeri dobre prakse tako rekoč sooblikoval tudi današnje dojemanje nizkoenergijske gradnje.

Kako s tem seznanjate naročnike?

S kupci komuniciramo ves čas v sklopu našega paketa Zero Emission Living, ki smo ga lansirali lani. Rečemo lahko, da je okrog 90 odstotkov naših hiš v zadnjih desetih letih grajenih v standardu, ki bo stopil v veljavo leta 2021 – ali celo bolje. Kupci, ki so kupili hišo pri Lumarju, so si v zadnjih desetih letih postavili dobre temelje za ohranjanje vrednosti svoje naložbe. Če bodo jutri prodajali rabljene nepremičnine, bodo te že ustrezale šele zahtevanemu standardu gradnje. To je ravno tisto, kar v Lumarju vedno poudarjamo – da ima nekaj višja nakupna vrednost v svojem življenjskem ciklu multiplikativne učinke na več ravneh in se večkratno povrne.

Kako sta povezani povpraševanje po nepremičninah in po gradnji montažnih hiš?

Povpraševanje po montažnih hišah sledi dogajanju na nepremičninskem trgu, kjer že zadnji dve leti zaznavamo izredno veliko rast prodaje. Tako je naša predlanska realizacija znašala 11,7 milijona evrov, lani 14,2 milijona evrov, letos pa pričakujemo med 17,5 in 18 milijoni evrov. Ob tem v zadnjih dveh letih beležimo izjemno pozitiven trend poslovanja v Avstriji, kjer bomo našo realizacijo glede na 2016 podvojili in bi naj znašala 4,8 milijona evrov.

Verjetno ste zadovoljni.

Da, zelo. Prodaja je rekordna in neprimerljiva s prejšnjimi leti. Nekoliko manj smo zadovoljni s poslovnim izidom. Letos smo namreč gradili hiše, ki smo jih lani prodali po bistveno nižjih cenah, hkrati pa smo bili priča skokoviti rasti stroškov na vseh ravneh.

Kaj pričakujete prihodnje leto?

Imamo še bolj smele načrte in pričakujemo 23 do 28 milijonov evrov realizacije. Ta bo odvisna od pozitivno rešenih vlog za gradbena dovoljenja. Letos se je zgodil velik zastoj pri izdajanju gradbenih dovoljenj, kar prinaša dodatne stroške, saj ne moremo dobaviti vseh hiš, ki bi jih lahko. Vse to pa povzroča tudi latentno nezadovoljstvo pri kupcih, saj se čakalne dobe zaradi počasnega izdajanja gradbenih dovoljenj daljšajo. Sprašujem državo, ali ne bi s hitrejšimi postopki pri pridobivanju gradbenih dovoljenj lahko iztržila več davkov in tako razbremenila stroške dela.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
V Lumarju bodo večino elektrike proizvedli sami
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V Lumarju bodo večino elektrike proizvedli sami 3

V družbi Lumar so na streho proizvodne dvorane postavili 136-kilovatno sončno elektrarno

FINANCE
Nepremičnine
Lumar začenja proizvodnjo konstrukcijskega lesa
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Lumar začenja proizvodnjo konstrukcijskega lesa 1

Križno mozničen konstrukcijski les so razvili v Sloveniji, letos ga bodo proizvedli okoli tisoč kubičnih metrov, prihodnje leto približno trikrat več

FINANCE
Dražbe
12 hiš, ki jih do konca januarja lahko kupite na dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin 12 hiš, ki jih do konca januarja lahko kupite na dražbah

Izklicne cene hiš se začnejo pri 60 tisočakih

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Wall Street Journal opisuje, kako Kitajska napada evropska gradbišča
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Wall Street Journal opisuje, kako Kitajska napada evropska gradbišča

V desetih letih so kitajska gradbena podjetja pridobila za okoli 4,5 milijarde evrov javnih projektov, lani je bila ta vrednost dve milijardi

Montažne hiše
Zanimivo
6 najboljših montažnih hiš
Montažne hiše
ZanimivoNataša Jančar 6 najboljših montažnih hiš

Najboljša montažna hiša je lepa, se vklopi v okolico in se prilagaja stanovalcem. Predstavljamo šest najboljših montažnih hiš po izboru Lumar in Rihter.

FINANCE
Dražbe
Kmalu na dražbi 38 počitniških hiš na Cresu. Razkrivamo, kakšne so predlagane cene
Dražbe
DražbeAleš Perčič Kmalu na dražbi 38 počitniških hiš na Cresu. Razkrivamo, kakšne so predlagane cene 5

Kdaj predvidoma bo stekla težko pričakovana dražba počitniških hiš na Cresu

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)