Nepremičnine

Kaj v letu 2019 pričakujejo gradbeniki?

Pri napovedih za drugo leto so slovenski gradbinci previdni oziroma ne pričakujejo bistvenih sprememb, še naprej pa opozarjajo na pomanjkanje ustreznih kadrov

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
19.12.2018 20:26
Čas branja: 8 min

Cene gradbenih del bodo leta 2019 odvisne od obsega naročil in gradbenih poslov. Pri materialih gradbinci ne pričakujejo bistvenih cenovnih sprememb, precej drugače bo očitno s stroški dela. V napovedi za prihodnje leto, ki so jo v reviji Manager objavili v začetku decembra, poudarjajo, da slovensko gradbeništvo trenutno zaposluje nekaj manj kot 60 tisoč ljudi, ob obilici projektov pa je za podjetja glavni izziv iskanje in zadrževanje dobrega kadra.

Novembra večje zaupanje

»Tudi prihodnje leto pričakujemo rast. Za zdaj ni videti, da bi bile na obzorju večje motnje,« je povedal Jože Renar, direktor zbornice gradbeništva in industrije gradbenih materialov. Na statističnem uradu so novembra letos v gradbeništvu namerili visoke kazalnike zaupanja, njihova vrednost je bila za 10 odstotnih točk višja kot lanskega novembra in za 40 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja.

Letos rekordno veliko del na cestah

Približno 60 odstotkov vseh poslov za gradbince pomenijo državni razpisi – gre za razpise direkcije za infrastrukturo (DRSI), Darsa in drugih infrastrukturnih ustanov. Na DRSI so imeli letos rekordno število projektov za gradbince – zgolj pri obnovi cest so imeli odprtih več kot 250 gradbišč, izpeljanih pa je bilo za več kot 291 milijonov evrov del (v številki še ni podatkov za december). Za primerjavo: dosedanji rekord pri vzdrževanju in prenovi cest je bil 248 milijonov evrov, kar smo dosegli pred več kot desetimi leti.

Z rebalansom proračuna še malo več denarja za železnice

Tudi pri prenovi železnic kaže dobro: letos je bilo načrtovanih za 335,2 milijona evrov naložb, izpeljanih pa jih bo za približno 327,3 milijona (v to številko so vključene tudi obvezne gospodarske javne službe na železnicah, kjer ne gre za gradbene projekte). Če seštejemo številke, bo letos DRSI v vzdrževanje in prenovo cest in železnic pretočil nekaj več kot 600 milijonov evrov. Za prihodnje leto je po veljavnem proračunu predvidenih skupaj 590 milijonov evrov, vendar je v pripravi rebalans, s katerim bi v proračun DRSI predvidoma dodali nekaj deset milijonov evrov.

Na železnicah se bodo prihodnje leto nadaljevala dela pri prenovi proge Maribor–Šentilj (skupna vrednost projekta je okoli 260 milijonov evrov) in odseka Zidani Most–Celje (skupna vrednost okoli 280 milijonov evrov). Največji železniški projekt, ki bo predvidoma zagnan prihodnje leto, bo nadgradnja vozlišča Pragersko v ocenjeni vrednosti 89 milijonov evrov.

Dars bo gradil predor pod Karavankami in rušil cestninske postaje

Dars prihodnje leto načrtuje za približno 170 milijonov evrov naložb, kar je precej več kot v letošnjem načrtu, ko je na voljo 118 milijonov evrov. Glavni projekt bo začetek gradnje druge cevi predora Karavanke. V načrtu je tudi nadaljevanje rušenja cestninskih postaj. Letos so jih odstranili tretjino, prihodnje leto sta na vrsti zadnji dve tretjini. Preostanek naložb bodo usmerili v prenovo avtocest, nakup sistemov za vodenje in nadzor prometa ter nakup opreme IST (pametni transportni sistemi).

Previdne napovedi v CGP

In kaj pravijo v gradbenih podjetjih? V CGP bodo poslovno leto končali z nekoliko večjo realizacijo kot lani, prihodnje leto pa pričakujejo podobna izhodišča kot letos.

»Poslovanje družbe ocenjujemo kot zelo uspešno, saj smo vlagali veliko truda v kakovost in razvoj,« je povedal član uprave Edo Škufca. Vhodne cene materialov in dela so se po njegovih besedah letos opazno povišale, zato so morali pri projektih, za katere so bile pogodbe podpisane še lani, plačevati precej višje stroške od predvidenih. Najbolj so se podražili bitumen, armature, cement, agregati in izolacijski materiali. Zelo so se podražile tudi storitve podizvajalcev.

Pri napovedih za prihodnje leto je Škufca precej previden, saj že čutijo ohlajanje, zato se boji, da se bo ponovila zgodba iz leta 2008, ko se je obseg gradbenih del nenadoma močno skrčil. Cene gradbenih del bodo po njegovem mnenju ostale približno enake, kot so bile letos, enako velja za cene materialov, vse pa bo odvisno od obsega gradbenih del. V CGP pa pričakujejo višje stroške dela, tudi zaradi dviga minimalne plače.

»Podpiramo višje plače zaposlenih, želimo pa bistveno bolj nagraditi dobre in uspešne kadre, kar je zaradi prevelikih davčnih obremenitev skoraj nemogoče in nepošteno,« poudarja Škufca. Na vprašanje, kaj pomeni nepošteno, nam je Škufca razložil, da si večji delež kot zaposleni vzame država, zato moramo v Sloveniji razbremeniti bruto plače.

V GIC gradnje ne pričakujejo večjih sprememb

Direktor gradbenega podjetja GIC gradnje Ivan Cajzek je optimističen: »Letos, ko smo močno občutili pomanjkanje ustreznih kadrov in je v nekaterih obdobjih primanjkovalo tudi nekaterih materialov, smo povečali prihodke in izboljšali poslovni izid, prihodnje leto pa pričakujemo stabilno rast.« Po njegovem mnenju bo gibanje cen v gradbeništvu odvisno od povpraševanja, gibanja cen materialov in stroškov dela. »Tako so nekateri proizvajalci gradbenih materialov že napovedali višanje cen, drugi bodo temu sledili,« je dejal Cajzek.

Kaj se napoveduje v drugih pomembnih panogah, lahko preberete NA TEJ SPLETNI POVEZAVI>>.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Intervju: Slovenko Henigman: Sem ponižen in hvaležen, to pričakujem tudi od slovenskih gradbincev
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Intervju: Slovenko Henigman: Sem ponižen in hvaležen, to pričakujem tudi od slovenskih gradbincev

Gradbena panoga se je stabilizirala, še posebej v primerjavi z obdobjem med letoma 2010 in 2017, ki jih Slovenko Henigman imenuje osem krvavih let slovenskega gradbeništva in vlaganj

FINANCE
Nepremičnine
Vse dražji gradbeni materiali bi lahko zvišali tudi ceno gradbenih del pri drugem tiru
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Vse dražji gradbeni materiali bi lahko zvišali tudi ceno gradbenih del pri drugem tiru 3

Po obligacijskem zakoniku so podražitve gradbenih del zaradi višjih cen materialov možne, čeprav pogodba med gradbenim podjetjem in javnim investitorjem določa, da so vrednosti končne

FINANCE
Nepremičnine
Intervju: Damir Mesarič: Vsi, ki delamo v gradbeništvu, smo lahko optimisti
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Intervju: Damir Mesarič: Vsi, ki delamo v gradbeništvu, smo lahko optimisti

Pogovor s predsednikom programskega sveta konference Biznis in trendi v gradbeništvu o tem, kakšne so razmere v slovenskem gradbeništvu in o glavnih temah letošnje konference

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
(Anketa) Nova realnost so dražji materiali in pomanjkanje kadrov
Nepremičnine
NepremičnineNataša Jančar (Anketa) Nova realnost so dražji materiali in pomanjkanje kadrov

Gradbena podjetja, proizvajalci gradbenega materiala in naročniki gradbenih del delujejo v zelo drugačnem okolju kot pred dvema letoma; vmes se je zgodila epidemija, ki je prinesla veliko sprememb

FINANCE
Nepremičnine
Surs: lani blaga rast vrednosti opravljenih gradbenih del
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Surs: lani blaga rast vrednosti opravljenih gradbenih del

Decembra lani se je vrednost gradbenih del znižala tako v primerjavi z lanskim novembrom kot decembrom 2019

FINANCE
Nepremičnine
Predlogi sprememb gradbene zakonodaje razdvojili arhitekte in gradbene inženirje
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Predlogi sprememb gradbene zakonodaje razdvojili arhitekte in gradbene inženirje 1

Arhitekti opozarjajo, da predlogi sprememb gradbene zakonodaje brišejo njihovo stroko, gradbeniki trdijo nasprotno

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.