Nepremičnine

Predstavljamo slovensko inženirko, ki na Švedskem vodi gradbišče 94 stanovanj

Gradbena inženirka Maja Golubovič je bila ena izmed nominirank za inženirko leta 2018

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
16.01.2019 19:47
Čas branja: 2 min
Predstavljamo slovensko inženirko, ki na Švedskem vodi gradbišče 94 stanovanj
»Fakultetna izobrazba mi je dala zelo dobro osnovo, da poznam in razumem temeljne zakonitosti objektov, obnašanje in lastnosti materialov, računalniško pismenost, gradbeno fiziko in znanje statike. Vse, kar delam, pa sem se naučila na Pomgradovih gradbiščih.«

Maja Golubovič je trenutno vodja gradbišča na Švedskem, kjer Pomgrad gradi 94 stanovanj. Kot sama pravi, je vez med gradbiščem in investitorjem ter projektanti in nadzorniki, poleg tega med iskanjem prave poti iz labirinta novih predpisov v neznanem okolju načrtuje in analizira roke, stroške in izvedbo.

Nominacija za naziv inženirka leta ji pomeni veliko priznanje, da dela dobro. Obenem ceni, da delodajalec prepoznava njen prispevek k projektom, pri katerih sodeluje, in ji daje dodatno motivacijo pri delu. Na drugi strani nominacijo sprejema kot odgovornost ambasadorke inženirskega poklica.

Želela je postati veterinarka

Vendar je bila njena pot do vodje gradbišča daleč na severu dolga. Otroška želja, da bi postala veterinarka, se ji ni uresničila. O gradbeništvu ni razmišljala do sredine gimnazije, ko je ljubezen do živali klecnila pred odporom do biologije in medicine. Pot do naziva gradbeni inženir so tlakovali osnovnošolski rezultati testiranj sposobnosti, svetovalna služba in Zoisova štipendija.

»Po vseh nasvetih je bil študij gradbeništva moja prva izbira,« pravi Maja, ki je je študij gradbeništva na ljubljanski Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo (FGG) končala leta 2011.

Na fakulteti je morala zelo spremeniti svoj način razmišljanja in sprejemanje novih snovi. »V srednji šoli sem le obiskovala pouk in redno opravila domače naloge, na fakulteti pa je bilo treba biti na predavanjih, doma pa veliko študirati, računati in risati. Če sem zamudila sklop vaj s povsem novo snovjo, jo je bilo zelo težko nadoknaditi,« se Maja spominja prehoda, pri čemer poudarja poletje na domačem balkonu, kjer je pred izpitom reševala neskončno osnovnih statičnih problemov.

Nove naloge, večja odgovornost

Že med študijem je opravljala obvezno študijsko prakso na gradbišču objektov za proizvodnjo bioplina, kjer je najprej spremljala dobavo in porabo gradbenih materialov, prevozov, strojnih ur. Med študentskim delom je sprejemala večje obveznosti in odgovornosti. Zaposlila se je še pred opravljeno diplomo, takoj ko ji je prenehal status absolventa.

Najprej je bila pomočnica vodje gradbišča, njene naloge so postajale vse bolj odgovorne. Administrativnim obveznostim so se pridružila stalna usklajevanja z nadzorniki, investitorjem, projektanti in podizvajalci. Hkrati je morala načrtovati in analizirati porabo virov, stroške in roke.

Postajala je bolj samoiniciativna in samostojna. Po zahtevanih letih delovne prakse je opravila strokovni izpit za odgovorno vodenje posameznih del, po tem je nekaj let delala kot odgovorni vodja posameznih del, zato je bila večino časa na gradbišču odgovorna oseba. Pozneje je opravila še strokovni izpit za odgovorno vodenje del in nadzor.

Delovnik je zelo daleč od zamišljenega

»Moj delovni dan pomeni stalno prilagajanje novim situacijam, uspešno krmarjenje med stroškovno in rokovno optimalno izvedbo,« pravi Maja Golubovič, ki mora na gradbišču razmišljati o veliko stvareh naenkrat. Vsako jutro sicer pričakuje, da se bo dan začel umirjeno s kratkim pregledom e-pošte, kavico in jutranjim pogovorom s sodelavcema. »Vendar je treba že pred vklopom računalnika velikokrat rešiti kak detajl, ki ga na gradbišču ni mogoče izvesti tako, kot predvideva projekt. Rešitev je treba uskladiti z naročnikom in projektanti, pri čemer drugih del pred končanjem predhodnega ni mogoče nadaljevati,« poskuša Maja Golubovič približati hektiko gradbeniškega vsakdanjika.

Vsaka sprememba pomeni spremembo dobave potrebnega materiala, preračune razlik, vse to pa je treba uskladiti z dobavitelji in investitorjem. Ob vseh spremembah morajo opravila na gradbiščih potekati nemoteno, pri čemer je usklajevanje operacij zaradi nepoznavanja jezika bolj zahtevno kot v Sloveniji.

Vsak dan mora pregledati in naročiti materiale, ki jih potrebujejo kratkoročno, rešiti in uskladiti izvedbo detajlov, spremljati in analizirati izvedbo. Delovni dan se ponavadi v večernih urah konča z načrtovanjem prihajajočih opravil.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Inženirji gradbeništva, geodezije ter vodarstva in okoljskega inženirstva dobijo zaposlitev takoj po končanem študiju
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Inženirji gradbeništva, geodezije ter vodarstva in okoljskega inženirstva dobijo zaposlitev takoj po končanem študiju 6

Objavljamo odgovore petih diplomantov Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani o tem, kje in kako so se zaposlili, ko so končali študij, ter kakšno delo opravljajo

FINANCE
Nepremičnine
Predlogi sprememb gradbene zakonodaje razdvojili arhitekte in gradbene inženirje
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Predlogi sprememb gradbene zakonodaje razdvojili arhitekte in gradbene inženirje 1

Arhitekti opozarjajo, da predlogi sprememb gradbene zakonodaje brišejo njihovo stroko, gradbeniki trdijo nasprotno

FINANCE
Nepremičnine
Kakšne so cene novih stanovanj v Mariboru, koliko jih je na prodaj in kdo jih gradi
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kakšne so cene novih stanovanj v Mariboru, koliko jih je na prodaj in kdo jih gradi 2

Pregledali smo štiri večje stanovanjske projekte v štajerski prestolnici, pripravljata se še dva

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Družboslovje, kdo bo tebe ljubil?
FINANCE
Nepremičnine
Zbornica za gradbeništvo in industrijo gradbenega materiala pripravlja spletno konferenco Načrtujmo in gradimo z BIM
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Zbornica za gradbeništvo in industrijo gradbenega materiala pripravlja spletno konferenco Načrtujmo in gradimo z BIM

Brezplačni dogodek bo 2. junija, na njem bodo sodelovali slovenski in tuji strokovnjaki s področja digitalizacije gradbeništva

Moje finance
Razno
(mini pravna svetovalnica):  Delo od doma: Mi je delodajalec dolžan povrniti stroške ogrevanja in interneta?
Moje finance
RaznoRok Pograjc (mini pravna svetovalnica): Delo od doma: Mi je delodajalec dolžan povrniti stroške ogrevanja in interneta?

VPRAŠANJE: »Delodajalec me je napotil na delo od doma. Doma moram uporabljati (svoj) računalnik, plačevati zanj elektriko ter uporabljati druge naprave - tiskalnik, mobilni telefon, stol, mizo in tako dalje. Ali mi mora delodajalec povrniti stroške obrabe oziroma nadomestila za uporabo mojih naprav in energentov?« je zanimalo našega bralca.

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.