Na informativnih dnevih mariborske gradbene fakultete veliko o informacijskih tehnologijah

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 4 min
12.02.2019  11:50
Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru povezuje študente različnih strok, zato so njihovi diplomanti med delodajalci prepoznavni in iskani
Na informativnih dnevih mariborske gradbene fakultete veliko o informacijskih tehnologijah

Obveščaj me o novih člankih:  

»Vse aktivnosti naše fakultete, tako pedagoške kot raziskovalne in razvojne, so naravnane v izrazito interdisciplinarno obravnavo kompleksnejših problemov z izrazitim povezovanjem gradbene, arhitekturne in prometne stroke,« pravi dekan Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru (FGPA) dr. Miroslav Premrov. Dodaja, da FGPA izredno velik pomen namenja načelom trajnosti v graditeljski stroki. Zato so v študijske programe uvedli več predmetov, ki povezujejo študente različnih študijskih programov.

Poseben poudarek namenjajo reševanju kompleksnejših problemov, ki izvirajo iz industrije in lahko pomenijo tudi bistven prispevek k razvoju gradbene stroke na slovenskem in širšem prostoru. »Fakulteta se na letni ravni seznanja z okvirnimi razvojnimi načrti delodajalcev, kadrovskimi potrebami in pričakovanimi kompetencami diplomantov, zato si bomo tudi v prihodnje prizadevali, da bodo teme diplomskih in magistrskih del tesno povezane z aktualnimi izzivi stroke,« pravi sogovornik in dodaja, da so študenti, ki uspešno končajo študijske programe, med delodajalci prepoznavni in zelo uporabni.

Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru izvaja štiri univerzitetne študijske programe:

  1. gradbeništvo,
  2. gospodarsko inženirstvo – smer gradbeništvo,
  3. prometno inženirstvo in
  4. arhitekturo.

Izvajajo tudi dva visokošolska strokovna programa:

  1. gradbeništvo in
  2. prometno inženirstvo.

Gradbeništvo in gospodarsko inženirstvo

Študijski program gradbeništvo izoblikuje lik gradbenega inženirja, ki s pridobljenim znanjem razvije sposobnosti projektiranja ter gradnje zanesljivih in varnih gradbenih objektov. Poleg tega oblikuje in izdeluje gradbene izdelke, ki ustrezajo oblikovnim in kakovostnim merilom za tržno sprejemljivo ceno. Po končanem študiju gospodarskega inženirstva – smer gradbeništvo pa so diplomanti s pridobljenim znanjem usposobljeni, da se spopadejo z izzivi današnjega poslovnega okolja, ki ga zaznamujejo napredne tehnologije, razmah informacijsko-komunikacijskih tehnologij, novi poslovni modeli in globalizacija. Obiskovalci bodo spoznali delovanje in namen opreme ter naprav v laboratoriju. Predstavili jim bodo najpogostejše preiskave tipičnih gradbenih materialov, kot so tlačni, natezni in upogibni preizkus. Prav tako se bodo obiskovalci seznanili s sodobnim pristopom k obravnavi gradbenih projektov. Gre za informacijsko modeliranje v gradbeništvu, ki ga na kratko imenujemo BIM (Building Information Modeling).

Prometno inženirstvo

Diplomanti bodo pridobili vsa potrebna znanja za zagotavljanje mobilnosti, načrtovanje prometnega sistema in prometnih podsistemov ter upravljanje prometa in prometnih tokov. Na oddelku za prometno inženirstvo bodo obiskovalci informativnega dne spoznali in preizkusili opremo, s katero lahko z različnimi metodami izmerijo hitrost vozil, simulacijo opitosti udeležencev v prometu, preverbo kakovosti prometne signalizacije, oprijemljivost in druge parametre voziščne konstrukcije. Na kratko jim bodo prikazali računalniški prometni makromodel – izbor prometnih omrežij, prometnih sredstev, prometnih con ... Obiskovalci bodo lahko poganjali predpripravljene scenarije in opazovali simulirane odzive prometa na spremembe v prometnem omrežju, kot so gradnja mostu in obvoznice, spremembe omejitev hitrosti in spremembe prometnih režimov. Simulirali bodo odziv na spremembe v železniškem prometu in prikazali, zakaj prihaja do zamud na železniški progi.

Arhitektura

Študijski program strokovno usposablja študente na področju arhitekturnega projektiranja, urbanističnega načrtovanja, prostorskega planiranja ter deloma tudi za vodenje in nadziranje gradnje objektov. Obiskovalci se bodo po končani skupni predstavitvi na informativnih dnevih sprehodili do prostorov fakultete na Krekovi 2, kjer se v celoti izvaja študijski program 1. in 2. stopnje arhitekture. Na Krekovi je fakulteta prenovila klasicistično nekdanjo avstrijsko-madžarsko banko arhitekta Fritza Friedrigerja, ki je ena najbolj veličastnih stavb v štajerski prestolnici.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
NEP&GRAD
Nepremičnine
Nepremičnine Kako vam bodo nepremičninski posredniki po novem zaračunali provizijo za najemne posle

Za posredovanje pri najemu boste še plačevali od 1,5 do dve najemnini ali pa posredniki posla ne bodo opravili

NEP&GRAD
Slovenija
Slovenija Pregledali smo, kako dolgo izvajalci gradijo stanovanjske hiše 1

Kdaj lahko izvajalci klasičnih in montažnih hiš začnejo z gradnjo in kako dolgo gradnja traja?

NEP&GRAD
Nepremičninski agenti trdijo, da se tudi za ceno novogradenj lahko izpogaja nižja cena 1

Na drugi strani prodajalci novozgrajenih stanovanj pravijo, da so cene fiksne in da se lahko pogaja le o shrambah in parkirnih mestih