(Intervju) Jacqueline Stuart, S-invest: Slovenija gradi premalo poslovnih, industrijskih in logističnih objektov (Intervju) Jacqueline Stuart, S-invest: Slovenija gradi premalo poslovnih, industrijskih in logističnih objektov Jacqueline Stuart, direktorica nepremičninske družbe S-Invest, se ne strinja s splošnim prepričanjem, da v Sloveniji doživljamo prerod novogradenj
Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci? Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci? Rast prihodkov je med gradbenimi velikani bolj kot ne stalnica, rast dobička pa ob tem nikakor samoumevna
Za boljši položaj koncesionarjev bo treba spremeniti rudarsko zakonodajo Za boljši položaj koncesionarjev bo treba spremeniti rudarsko zakonodajo Vloga občin pri odločanju o podelitvi rudarske pravice oziroma pri odločanju o njenem podaljšanju, kot jo ureja ZRud-1, je neprimerna.

Ljubljansko Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo konec tedna obiskalo veliko dijakov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
gradbeništvo   dodaj
izobraževanje   dodaj
študenti   dodaj
Fakulteta za... dodaj
Matjaž Mikoš dodaj
 
Čas branja: 4 min
18.02.2019  10:40
Ljubljanska gradbena fakulteta je v petek, enako kot vse slovenske visokošolske izobraževalne institucije, odprla vrata novim študentom – prikaza njihovih izobraževalnih programov se je udeležilo več kot 200 dijakov iz vse Slovenije.
Ljubljansko Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo konec tedna obiskalo veliko dijakov
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  
gradbeništvo   dodaj
izobraževanje   dodaj
študenti   dodaj
Fakulteta za... dodaj
Matjaž Mikoš dodaj

Ta in podobni dogodki, s katerimi slovenskim dijakom približajo poklice, povezane z gradbeništvom, so za Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo (FGG) še posebno pomembni, saj se na njihove študijske programe zaradi precej negativnega slovesa, ki zaradi minulih dogodkov spremlja slovensko gradbeništvo, vpisuje manj študentov, kot je razpisanih mest.

Upad oziroma zelo majhno zanimanje za njihove izobraževalne programe je neupravičeno, saj so diplomantom vseh njihovih študijskih programov danes široko odprta vrata tako v Sloveniji kot v tujini. Njihova znanja in karierne priložnosti so povsem enaki, kot jih imajo kolegi, ki diplomirajo na drugih naravoslovnih in tehničnih fakultetah.

Informatika spreminja delovne procese

Poleg zelo širokih možnosti za zaposlitev in kariernih možnosti predstavniki fakultete poudarjajo, da se gradbena panoga zelo spreminja. Dijaki so v prostorih fakultete večkrat slišali, da nove tehnologije, podprte z informacijskimi sistemi, zelo hitro izpodrivajo klasične pristope, predvsem pri snovanju in projektiranju gradbenih investicij. Tako informatika iz leta v leto pridobivava vse pomembnejšo vlogo v njihovih izobraževalnih programih, ki jih lahko dopolnjujejo s študijem na drugih fakultetah v tujini.

V projektiranju na področju gradbeništva postaja vse bolj uveljavljen BIM (Building information modeling). S tem pristopom, ki bo v prihodnjih letih povsem spremenil delovne procese v gradbeništvu, lahko arhitekti in projektanti že vnaprej predvidijo in odpravijo zaplete na gradbišču, precej bolj jasni so stroški in tudi časovnice posameznih operativnih gradbenih faz. Tako delo gradbenega inženirja ni omejeno le za risalno desko ali med betonskimi bloki gradbišč, ampak gre za analitičen pristop s profesionalnimi računalniškimi aplikacijami, ki nadgrajujejo osnovne programe za izdelavo gradbenih načrtov.

Interaktivnost, droni in aqualibrium

Dijaki so si tako v petek in v soboto ogledali in preizkusili interaktivni peskovnik z obogateno resničnostjo in sodobne geodetske instrumente, kot sta tahimeter z GNSS anteno in skener, ki sta danes najbolj uporabljani orodji pri geodetskih operacijah. Z nivelirjem so izmerili višinsko razliko med dvema latama. Ogledali so si tudi izdelavo navideznega 3D-modela, s katerim lahko tloris objekta prikažemo v tehnologiji obogatene resničnosti.

Aqualibrium je sistem sestavljenih cevi. Prek njega so dijaki zagotovili enakomerno oskrbo z vodo med tremi izbranimi točkami na mreži, s čimer so zgradili cevovodno omrežje.

Pokazali so jim tudi vodogradbene laboratorije, delo okoljskega inženirja pa je predstavil Marjan Gorjup, ki v Petrolu modelira in optimizira vodovodne sisteme.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Nova gradnja v Ljubljani: Kje boste lahko rešili svoje stanovanjsko vprašanje?

Pregledali smo stanovanjske projekte, ki v kratkem prihajajo na trg

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator S predlogi Levice bi lahko slovenski stanovanjski trg postal podoben vietnamskemu 109

»Česar Američani v njihovem glavnem mestu niso uničili z bombami, so to pozneje storile oblasti, ki so omejile najemnine stanovanj,«...

OGLAS
GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Ljubljana bo dobila 230 stanovanj po več kot pet tisočakov za kvadratni meter 19

V Ljubljani bodo letos končno začeli graditi tri stanovanjske objekte v središču mesta, ki jih lahko uvrstimo v kategorijo top ponudbe...

GRADBENIŠTVO
Novice
Novice Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci?

Rast prihodkov je med gradbenimi velikani bolj kot ne stalnica, rast dobička pa ob tem nikakor samoumevna

GRADBENIŠTVO
To so poslovne stavbe, ki se trenutno gradijo v Ljubljani 1

Po letih velike gospodarske rasti so se le zbudile tudi investicije v poslovne stavbe

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija To so Jankovićevi največji projekti za obnovo infrastrukture 2

Ker pri Jankoviću ne znajo navesti petih največjih projektov v obnovo infrastrukture, smo jih poiskali sami