Nepremičnine

Danes se v Ljubljani začenja sejem Dom, razstavni prostori razgrabljeni

Sejem Dom je največja sejemska prireditev na Gospodarskem razstavišču, z njim ustvarijo približno petino letnih prihodkov

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
05.03.2019 00:05
Čas branja: 3 min

Kot je povedal Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, je bilo letos povpraševanja razstavljavcev res veliko. Vse prostorske zmogljivosti, tudi tri dodatne montažne dvorane, je do zadnjega kvadratnega metra zapolnilo 528 podjetij iz 26 držav. Pričakujejo, da si bo njihovo ponudbo ogledalo vsaj toliko obiskovalcev kot lani, ko je sejem obiskalo več kot 57 tisoč ljudi.

Bogat obsejemski program

Kot vsako leto neodvisni strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK in mreže ENSVET, ki deluje v okviru Eko sklada, pripravijo bogat aktualen spremljevalni program. Energetski strokovnjaki bodo obiskovalcem predstavili osnovne dejavnike za odločitve o ogrevalnih sistemih, izolacijskih materialih, prezračevanju in stavbnem pohištvu. Med drugim bodo predstavili povsem preproste ukrepe za znižanje stroškov ogrevanja.

Gradnja skoraj ničenergijske hiše

Med drugim bodo predstavili osnovne parametre, ki jih je treba upoštevati pri gradnji skoraj ničenergijske hiše; ta bo morala poleg nizke porabe energentov izkoriščati tudi obnovljive vire, ki so na voljo. Po direktivi Evropske unije bodo morali z letom 2020 vse objekte graditi v skladu s temi standardi. Šlo bo za precej bolj kompleksne objekte kot zdaj, zato bo pri gradnji takšne hiše projektiranje še bolj pomembno kot doslej. Treba bo temeljito predvideti veliko detajlov in jih zelo natančno izvesti.

Optimalna izbira energentov

Na enem izmed predavanj bodo predstavili ekonomiko energentov za ogrevanje prostorov in njihovo dobo vračanja investicij. Predstavili bodo različne možnosti ogrevanja prostorov in priprave tople sanitarne vode. Pri tem je treba poudariti, da ni univerzalne rešitve, ampak mora biti odločitev sprejeta za vsak primer posebej.

Predavatelji bodo investitorjem v novogradnje ali obnove stanovanj in hiš predstavili dejavnike, na podlagi katerih se bodo lažje odločili. »Vsak sistem ima namreč prednosti in slabosti – idealnih rešitev za splošno uporabo ni. Ostane le, da poskušamo prepoznati vse dejavnike, ki vplivajo na izbiro, in tako določiti najboljšo možno rešitev,« so zapisali v predstavitvi tega predavanja.

Ekonomika sončne elektrarne v različnih primerih

V različnih terminih bodo bolj podrobno predstavili različne možnosti ogrevanja, kot so toplotne črpalke, sodobni načini ogrevanja z lesno biomaso, precej predavanj pa bo namenjenih samooskrbi z električno energijo.

Na več dogodkih bodo predstavili delovanje sončne elektrarne in njeno ekonomiko ob različnih porabnikih električne energije. Odgovorili pa bodo tudi na vprašanje, kdaj in kateri pogoji morajo biti izpolnjeni, da hiša proizvede enako ali večjo količino energije, kot je sama porabi.

Izolacije in montaža stavbnega pohištva

Drugi vsebinski sklop predavanj je namenjen preprečevanju izgub toplote, zmanjševanju porabe energentov in s tem tudi stroškov za ogrevanje. Predstavili bodo sodobno vgradnjo stavbnega pohištva, poznano kot vgradnjo, skladno s smernico RAL, ki postaja standard tudi v Sloveniji. Opozorili bodo na načrtovanje primernih odprtin, mehansko pritrditev in tesnjenje med okvirjem in konstrukcijo. Eno izmed predavanj bo namenjeno izključno izolaciji strehe in fasade.

Vlaga, plesen in prezračevanje

Tretji sklop predavanj bo z varčevanjem povezan posredno, saj bo njihov glavni namen usmerjen v kakovost bivalnega prostora. Predvsem vlaga in z njo povezana plesen povzročata slabo počutje, ki lahko privede do različnih kroničnih obolenj. Strokovnjaki bodo odgovorili na vprašanja, zakaj se pojavlja vlaga in s katerimi ukrepi jo preprečimo ter zagotovimo človeku ustrezno bivanje.

Eden izmed ukrepov je prezračevanje prostorov. Kakovost zraka lahko izboljšamo s periodičnim odpiranjem oken, lahko pa vgradimo prezračevalni sistem. Do teh ima precej investitorjev odklonilen odnos. Tudi med strokovnjaki ni enotnega mnenja o tem, bodo pa na sejemskih predavanjih udeleženci lahko izvedeli, kako te naprave delujejo in katere prednosti prinaša stalen zračni tok ter kako lahko prek tega zmanjšamo porabo ogrevalnih energentov.

Podelitev znaka kakovosti v graditeljstvu

Ob odprtju sejma Dom bodo podelili tudi priznanji znak kakovosti v graditeljstvu. Prejela ga bosta proizvajalec lesenih montažnih hiš Lumar IG za razvoj sistemskih rešitev za skoraj ničenergijske hiše ter podjetje ROTO za čistilno napravo Eco Box SBR-Q.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Dražbe
12 hiš, ki jih do konca januarja lahko kupite na dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin 12 hiš, ki jih do konca januarja lahko kupite na dražbah

Izklicne cene hiš se začnejo pri 60 tisočakih

Moje finance
Razno
(mini pravna svetovalnica):  Delo od doma: Mi je delodajalec dolžan povrniti stroške ogrevanja in interneta?
Moje finance
RaznoRok Pograjc (mini pravna svetovalnica): Delo od doma: Mi je delodajalec dolžan povrniti stroške ogrevanja in interneta?

VPRAŠANJE: »Delodajalec me je napotil na delo od doma. Doma moram uporabljati (svoj) računalnik, plačevati zanj elektriko ter uporabljati druge naprave - tiskalnik, mobilni telefon, stol, mizo in tako dalje. Ali mi mora delodajalec povrniti stroške obrabe oziroma nadomestila za uporabo mojih naprav in energentov?« je zanimalo našega bralca.

FINANCE
Kako naj starejši od 80 let sploh pridejo do Gospodarskega razstavišča na cepljenje proti koroni?
Finance
Simona Toplak Kako naj starejši od 80 let sploh pridejo do Gospodarskega razstavišča na cepljenje proti koroni? 27

Še enkrat: samo cepivo je super, ampak ne reši težav s korono. Tudi termin za cepljenje ne. Težave s korono reši dejansko cepljenje zadostnega števila ljudi. Je iz državnega fotelja kdo pomislil, kako bodo starejši od 80 let, ki so najbolj tvegana skupina, zares sploh lahko prišli do cepilnega mesta? Kako bodo premagali gibalne in logistične ovire in nevarnosti pri dostopu do cepljenja.

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Ko mesečni račun za elektriko ne preseže 14 evrov
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Ko mesečni račun za elektriko ne preseže 14 evrov 13

Samooskrbna elektrarna, namenjena proizvodnji električne energije za pokrivanje lastnih potreb, mora biti prilagojena energetskim potrebam posameznega investitorja.

Moje finance
Varčevanje
Kako s termografijo razkriti nevidne napake pri gradnji in poskrbeti za topel dom
Moje finance
VarčevanjeSrečko Korber Kako s termografijo razkriti nevidne napake pri gradnji in poskrbeti za topel dom

Zima je čas, ko pridejo na plan vse nepravilnosti pri gradnji našega novega ali pa starega prebivališča. Njihove posledice so neprijetne in tudi škodljive za zdravje: plesen, visoki stroški ogrevanja, neprijetno pihanje v bližini vrat ali oken in še bi lahko naštevali. Tam, kjer pozimi zgubljamo toploto, jo poleti dobivamo in spet imamo neugodne bivalne razmere. Kako ugotoviti šibke točke našega stanovanja ali hiše? Ena izmed možnosti je termografski pregled.

FINANCE
Okolje & energija
Koliko toplotnih črpalk je v Sloveniji in kdaj močno obremenijo elektro omrežje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Koliko toplotnih črpalk je v Sloveniji in kdaj močno obremenijo elektro omrežje 10

Toplotne črpalke imajo na elektrodistribucijska nizkonapetostna omrežja večji vpliv kot pa polnjenje električnih vozil v individualnih stanovanjskih objektih, so zapisali v družbi SODO, operaterju distribucijskega omrežja.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.