(Intervju) Jacqueline Stuart, S-invest: Slovenija gradi premalo poslovnih, industrijskih in logističnih objektov (Intervju) Jacqueline Stuart, S-invest: Slovenija gradi premalo poslovnih, industrijskih in logističnih objektov Jacqueline Stuart, direktorica nepremičninske družbe S-Invest, se ne strinja s splošnim prepričanjem, da v Sloveniji doživljamo prerod novogradenj
Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci? Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci? Rast prihodkov je med gradbenimi velikani bolj kot ne stalnica, rast dobička pa ob tem nikakor samoumevna
Za boljši položaj koncesionarjev bo treba spremeniti rudarsko zakonodajo Za boljši položaj koncesionarjev bo treba spremeniti rudarsko zakonodajo Vloga občin pri odločanju o podelitvi rudarske pravice oziroma pri odločanju o njenem podaljšanju, kot jo ureja ZRud-1, je neprimerna.

Danes se v Ljubljani začenja sejem Dom, razstavni prostori razgrabljeni

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 3 min
05.03.2019  00:05
Sejem Dom je največja sejemska prireditev na Gospodarskem razstavišču, z njim ustvarijo približno petino letnih prihodkov
Danes se v Ljubljani začenja sejem Dom, razstavni prostori razgrabljeni
Foto: Milan Simcic

Obveščaj me o novih člankih:  

Kot je povedal Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, je bilo letos povpraševanja razstavljavcev res veliko. Vse prostorske zmogljivosti, tudi tri dodatne montažne dvorane, je do zadnjega kvadratnega metra zapolnilo 528 podjetij iz 26 držav. Pričakujejo, da si bo njihovo ponudbo ogledalo vsaj toliko obiskovalcev kot lani, ko je sejem obiskalo več kot 57 tisoč ljudi.

Bogat obsejemski program

Kot vsako leto neodvisni strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK in mreže ENSVET, ki deluje v okviru Eko sklada, pripravijo bogat aktualen spremljevalni program. Energetski strokovnjaki bodo obiskovalcem predstavili osnovne dejavnike za odločitve o ogrevalnih sistemih, izolacijskih materialih, prezračevanju in stavbnem pohištvu. Med drugim bodo predstavili povsem preproste ukrepe za znižanje stroškov ogrevanja.

Gradnja skoraj ničenergijske hiše

Med drugim bodo predstavili osnovne parametre, ki jih je treba upoštevati pri gradnji skoraj ničenergijske hiše; ta bo morala poleg nizke porabe energentov izkoriščati tudi obnovljive vire, ki so na voljo. Po direktivi Evropske unije bodo morali z letom 2020 vse objekte graditi v skladu s temi standardi. Šlo bo za precej bolj kompleksne objekte kot zdaj, zato bo pri gradnji takšne hiše projektiranje še bolj pomembno kot doslej. Treba bo temeljito predvideti veliko detajlov in jih zelo natančno izvesti.

Optimalna izbira energentov

Na enem izmed predavanj bodo predstavili ekonomiko energentov za ogrevanje prostorov in njihovo dobo vračanja investicij. Predstavili bodo različne možnosti ogrevanja prostorov in priprave tople sanitarne vode. Pri tem je treba poudariti, da ni univerzalne rešitve, ampak mora biti odločitev sprejeta za vsak primer posebej.

Predavatelji bodo investitorjem v novogradnje ali obnove stanovanj in hiš predstavili dejavnike, na podlagi katerih se bodo lažje odločili. »Vsak sistem ima namreč prednosti in slabosti – idealnih rešitev za splošno uporabo ni. Ostane le, da poskušamo prepoznati vse dejavnike, ki vplivajo na izbiro, in tako določiti najboljšo možno rešitev,« so zapisali v predstavitvi tega predavanja.

Ekonomika sončne elektrarne v različnih primerih

V različnih terminih bodo bolj podrobno predstavili različne možnosti ogrevanja, kot so toplotne črpalke, sodobni načini ogrevanja z lesno biomaso, precej predavanj pa bo namenjenih samooskrbi z električno energijo.

Na več dogodkih bodo predstavili delovanje sončne elektrarne in njeno ekonomiko ob različnih porabnikih električne energije. Odgovorili pa bodo tudi na vprašanje, kdaj in kateri pogoji morajo biti izpolnjeni, da hiša proizvede enako ali večjo količino energije, kot je sama porabi.

Izolacije in montaža stavbnega pohištva

Drugi vsebinski sklop predavanj je namenjen preprečevanju izgub toplote, zmanjševanju porabe energentov in s tem tudi stroškov za ogrevanje. Predstavili bodo sodobno vgradnjo stavbnega pohištva, poznano kot vgradnjo, skladno s smernico RAL, ki postaja standard tudi v Sloveniji. Opozorili bodo na načrtovanje primernih odprtin, mehansko pritrditev in tesnjenje med okvirjem in konstrukcijo. Eno izmed predavanj bo namenjeno izključno izolaciji strehe in fasade.

Vlaga, plesen in prezračevanje

Tretji sklop predavanj bo z varčevanjem povezan posredno, saj bo njihov glavni namen usmerjen v kakovost bivalnega prostora. Predvsem vlaga in z njo povezana plesen povzročata slabo počutje, ki lahko privede do različnih kroničnih obolenj. Strokovnjaki bodo odgovorili na vprašanja, zakaj se pojavlja vlaga in s katerimi ukrepi jo preprečimo ter zagotovimo človeku ustrezno bivanje.

Eden izmed ukrepov je prezračevanje prostorov. Kakovost zraka lahko izboljšamo s periodičnim odpiranjem oken, lahko pa vgradimo prezračevalni sistem. Do teh ima precej investitorjev odklonilen odnos. Tudi med strokovnjaki ni enotnega mnenja o tem, bodo pa na sejemskih predavanjih udeleženci lahko izvedeli, kako te naprave delujejo in katere prednosti prinaša stalen zračni tok ter kako lahko prek tega zmanjšamo porabo ogrevalnih energentov.

Podelitev znaka kakovosti v graditeljstvu

Ob odprtju sejma Dom bodo podelili tudi priznanji znak kakovosti v graditeljstvu. Prejela ga bosta proizvajalec lesenih montažnih hiš Lumar IG za razvoj sistemskih rešitev za skoraj ničenergijske hiše ter podjetje ROTO za čistilno napravo Eco Box SBR-Q.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Nova gradnja v Ljubljani: Kje boste lahko rešili svoje stanovanjsko vprašanje?

Pregledali smo stanovanjske projekte, ki v kratkem prihajajo na trg

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator S predlogi Levice bi lahko slovenski stanovanjski trg postal podoben vietnamskemu 109

»Česar Američani v njihovem glavnem mestu niso uničili z bombami, so to pozneje storile oblasti, ki so omejile najemnine stanovanj,«...

OGLAS
GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Ljubljana bo dobila 230 stanovanj po več kot pet tisočakov za kvadratni meter 19

V Ljubljani bodo letos končno začeli graditi tri stanovanjske objekte v središču mesta, ki jih lahko uvrstimo v kategorijo top ponudbe...

GRADBENIŠTVO
Novice
Novice Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci?

Rast prihodkov je med gradbenimi velikani bolj kot ne stalnica, rast dobička pa ob tem nikakor samoumevna

GRADBENIŠTVO
To so poslovne stavbe, ki se trenutno gradijo v Ljubljani 1

Po letih velike gospodarske rasti so se le zbudile tudi investicije v poslovne stavbe

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija To so Jankovićevi največji projekti za obnovo infrastrukture 2

Ker pri Jankoviću ne znajo navesti petih največjih projektov v obnovo infrastrukture, smo jih poiskali sami