(Intervju) Jacqueline Stuart, S-invest: Slovenija gradi premalo poslovnih, industrijskih in logističnih objektov (Intervju) Jacqueline Stuart, S-invest: Slovenija gradi premalo poslovnih, industrijskih in logističnih objektov Jacqueline Stuart, direktorica nepremičninske družbe S-Invest, se ne strinja s splošnim prepričanjem, da v Sloveniji doživljamo prerod novogradenj
Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci? Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci? Rast prihodkov je med gradbenimi velikani bolj kot ne stalnica, rast dobička pa ob tem nikakor samoumevna
Za boljši položaj koncesionarjev bo treba spremeniti rudarsko zakonodajo Za boljši položaj koncesionarjev bo treba spremeniti rudarsko zakonodajo Vloga občin pri odločanju o podelitvi rudarske pravice oziroma pri odločanju o njenem podaljšanju, kot jo ureja ZRud-1, je neprimerna.

Gradbinci bolj kot na krizo opozarjajo na premalo izobraženega in izkušenega kadra

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
GRADBENIŠTVO   dodaj
kadri   dodaj
Manpower dodaj
GIC Gradnje dodaj
Inštitut za... dodaj
 
Čas branja: 4 min
19.03.2019  08:17
Slovenska gradbena podjetja bodo zaposlovala manj kot lani; kljub pesimističnim napovedim o ohlajanju gospodarstva jim naročila ne usihajo, zato še vedno iščejo nove kadre
Gradbinci bolj kot na krizo opozarjajo na premalo izobraženega in izkušenega kadra

Obveščaj me o novih člankih:  
GRADBENIŠTVO   dodaj
kadri   dodaj
Manpower dodaj
GIC Gradnje dodaj
Inštitut za... dodaj

Po raziskavah, ki jo je opravila kadrovska družba Manpower, so zaposlitvene namere slovenskih delodajalcev za drugo četrtletje najšibkejše v zadnjih dveh letih. Upad rasti zaposlovanja se kaže v različnih sektorjih, najbolj pa je viden prav v gradbeni panogi. V vsaj dveh slovenskih gradbenih podjetjih še iščejo kvalificirane kadre in bodo zaposlovali tudi letos.

Medtem ko skupna neto napoved zaposlovanja znaša plus deset odstotkov, kar je sedem odstotnih točk manj kot v prejšnjem četrtletju, je v gradbeništvu napoved plus štiri odstotke. Šibkejši sta le še napovedi v oskrbi z elektriko, vodo in plinom (plus tri odstotke) ter rudarstvu (nič odstotkov).

Kljub pesimizmu bodo še zaposlovali

Gradbeno podjetje GIC Gradnje zaposluje 98 delavcev, v vsej njihovi skupini, v kateri so še Trik kamenine, IPI in Sončni dom, pa je zaposlenih več kot 240 ljudi. Letos so v skupini zaposlili deset novih delavcev, prav toliko jih bodo na novo potrebovali do konca tega leta, pri čemer najbolj potrebujejo izkušene kadre na gradbišču, in sicer delovodje in vodje gradbišč.

»Nujno potrebujemo nove kadre. Povpraševanje po gradbenih delih se še povečuje, na drugi strani je kar precej upokojitev,« nam je odgovoril direktor podjetja Ivan Cajzek in dodal, da bodo zaposlovali skladno s potrebami, pri čemer pazijo, da pridobivajo kadre z ustreznimi znanji in izkušnjami.

V skupini Pomgrad, kjer je 830 zaposlenih, so letos zaposlili pet novih delavcev, potrebujejo pa približno toliko ljudi kot lani. Najpogosteje iščejo delavce s srednjo poklicno ali strokovno izobrazbo. V to skupino sodijo zidarji, tesarji, strojniki gradbene mehanizacije, mehatroniki, oblikovalci kovin, asfalterji in delovodje.

»Kljub stalnemu napovedovanju nove finančne krize je povpraševanje zasebnega sektorja boljše od pričakovanega, povpraševanje po gradnji javnih objektov pa bo bolj intenzivno v drugi polovici leta,« razlaga Alenka Samec, vodja splošnega in kadrovskega oddelka v Pomgradu. Sogovornica svari pred morebitnim upadom vrednosti gradbenih del, ki bi zmanjšal potrebe po delavcih in s tem tudi po novih delovnih mestih.

Mladi se gradbeništvu izogibajo

V gradbeništvu, v katerem je okoli 55 tisoč zaposlenih, že nekaj let opozarjajo na zelo skrb zbujajoč skromen vpis tako v strokovne srednje šole kot tudi na gradbeni fakulteti v Ljubljani in Mariboru. Letno se na obe visokošolski izobraževalni ustanovi vpiše odločno premalo študentov, kot bi jih potrebovala slovenska gradbena operativa. Razmere so še posebej žgoče zato, ker so se izkušeni gradbeni inženirji ob zadnji gradbeni krizi, ki je v stečaj spravila velika slovenska gradbena podjetja, razpršili po različnih majhnih družbah. Njihovo znanje in izkušnje so se razgubili, mladih je vse manj, zato gradbinci že kar nekaj časa svarijo pred precej problematičnim generacijskim razhajanjem, saj starejši nimajo oziroma kmalu ne bodo imeli komu prenašati izkušenj, ki so v praksi nujne.

Na drugi strani ima gradbeništvo prav zaradi omenjenih propadov gradbenih podjetij, ki so se zgodili tudi zaradi povsem napačnih poslovnih usmeritev in domačijskega dogovarjanja, zelo slab ugled. Prav tako velja za zelo konservativno in anahrono panogo, v kateri se kljub novim informacijskim tehnologijam ni veliko spremenilo. To dodatno odvrača ambiciozne dijake. Zato obe fakulteti in gradbena podjetja računajo na razmah digitalizacije v gradbeništvu. Predvsem BIM v projektiranje, gradnjo in vzdrževanje objektov prinaša povsem nove procese.

Drugače po Manpowerjevi raziskavi 15 odstotkov delodajalcev načrtuje rast zaposlovanja, dva odstotka upad, 82 odstotkov pa sprememb v zaposlitveni sestavi ne predvideva.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Nova gradnja v Ljubljani: Kje boste lahko rešili svoje stanovanjsko vprašanje?

Pregledali smo stanovanjske projekte, ki v kratkem prihajajo na trg

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator S predlogi Levice bi lahko slovenski stanovanjski trg postal podoben vietnamskemu 109

»Česar Američani v njihovem glavnem mestu niso uničili z bombami, so to pozneje storile oblasti, ki so omejile najemnine stanovanj,«...

OGLAS
GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Ljubljana bo dobila 230 stanovanj po več kot pet tisočakov za kvadratni meter 19

V Ljubljani bodo letos končno začeli graditi tri stanovanjske objekte v središču mesta, ki jih lahko uvrstimo v kategorijo top ponudbe...

GRADBENIŠTVO
Novice
Novice Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci?

Rast prihodkov je med gradbenimi velikani bolj kot ne stalnica, rast dobička pa ob tem nikakor samoumevna

GRADBENIŠTVO
To so poslovne stavbe, ki se trenutno gradijo v Ljubljani 1

Po letih velike gospodarske rasti so se le zbudile tudi investicije v poslovne stavbe

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija To so Jankovićevi največji projekti za obnovo infrastrukture 2

Ker pri Jankoviću ne znajo navesti petih največjih projektov v obnovo infrastrukture, smo jih poiskali sami