Ljubljana bo dobila 230 stanovanj po več kot pet tisočakov za kvadratni meter

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
24.04.2019  20:45
V Ljubljani bodo letos končno začeli graditi tri stanovanjske objekte v središču mesta, ki jih lahko uvrstimo v kategorijo top ponudbe za petičneže; gre za Palačo in Vilo Schellenburg ob Gosposvetski cesti (nekdanji Kolizej), Zlato hišo ob Dalmatinovi ulici in stanovanjski kompleks Šumi ob Slovenski cesti
Ljubljana bo dobila 230 stanovanj po več kot pet tisočakov za kvadratni meter

Obveščaj me o novih člankih:  

Andrej Kuplenk, direktor nepremičninske agencije ABC nepremičnine, ki je zastopnik investitorjev pri prodaji 127 stanovanjskih enot v Palači Schellenburg in stanovanjsko-poslovnega objekta Zlata hiša, je prepričan, da bo končna povprečna cena stanovanj močno presegla pet tisoč evrov za kvadratni meter. Vprašali smo ga, kje vidi razloge za drzne napovedi.

Na podlagi česa tako optimistično napovedujete, da bodo cene kvadratnega metra v omenjenih treh projektih presegle pet tisoč evrov?

Majhna ponudba in zadostno povpraševanje po takšnih stanovanjih sta glavna razloga, ki investitorjem narekujeta, da na teh lokacijah zgradijo prestižna stanovanja. Dražja zemljišča, daljši čas pridobivanja gradbenega dovoljenja, vgrajena oprema in materiali ter seveda zahtevnejša in dražja gradnja upravičujejo višje cene, kot smo jih bili v Ljubljani vajeni do zdaj. Investitorji tudi vedo, da je tako dobrih lokacij v središču mesta zdaj tako rekoč zmanjkalo, kar so tudi upoštevali pri svoji prodajni strategiji in postavljanju cene.

Koliko bi morali odšteti za takšna stanovanja, če bi jih umestili v središče Dunaja ali Münchna?

Upam si trditi, da kar precej več kot 15 tisoč evrov za kvadratni meter, seveda upoštevajoč primerljivo lokacijo. Vedeti moramo, da ima Ljubljana verjetno najmanjše središče v Evropi glede na število prebivalcev. To vpliva tako na turistični čar mesta kot tudi na možnost nove stanovanjske pozidave. Tudi, na primer, v Beogradu, kjer pospešeno gradijo nova stanovanja, kvadratni meter najdražjih stanovanj, recimo v soseski Beograd na vodi, stane okrog 7.700 evrov.

Ponudba 230 stanovanj v enem samem letu je verjetno prevelika za središče mesta. Koliko časa bo potrebno, da se bodo vsa prodala?

Interesenti za nakup stanovanj niso samo premožnejši Slovenci, veliko zanimanja je tudi med tujci. Zlasti zanje cene niso previsoke, saj prihajajo iz svetovnih prestolnic, kjer so cene takšnih stanovanj na primerljivih lokacijah precej višje. Kupci se zavedajo, da je sedanja ponudba edinstvena in se verjetno ne bo več ponovila. Menim, da bodo vsa stanovanja prodana prej kot v 24 mesecih.

Bodo razen lokacije stanovanja imela še kakšne presežke, ki jih do zdaj še nismo poznali?

Vgrajeni materiali bodo novejši in kakovostnejši, stroški vzdrževanja pa s tem nižji. Zares velika posebnost v Palači in Vili Schellenburg pa je, da bo pri vseh stanovanjih prvič v ceno vključena tudi večina stanovanjske opreme. Kupec si bo poleg keramike, kopalniške opreme in talnih oblog, kar vse že poznamo, izbral tudi drugo stanovanjsko opremo, ki jo bo investitor predstavil v vzorčni sobi. S tem želijo kupcu omogočiti lažji in manj stresen nakup in opremljanje stanovanja. Oprema bo zaradi količinskega nakupa cenejša, kar se bo kazalo v nižji prodajni ceni stanovanja, po pridobljenem uporabnem dovoljenju pa bodo vsa stanovanja hitro uporabna za udobno bivanje.

Kdaj se bo začela prodaja stanovanj v Kolizeju in Zlati hiši?

Čeprav so cene že določene, se prodaja še ni začela. Kupci sicer lahko z investitorjem že sklenejo nezavezujočo rezervacijo izbranega stanovanja, prodajno pogodbo pa bodo lahko sklenili, ko bodo sprejeti splošni pogoji prodaje.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
NEP&GRAD
Nepremičnine
Nepremičnine Kako vam bodo nepremičninski posredniki po novem zaračunali provizijo za najemne posle

Za posredovanje pri najemu boste še plačevali od 1,5 do dve najemnini ali pa posredniki posla ne bodo opravili

NEP&GRAD
Slovenija
Slovenija Pregledali smo, kako dolgo izvajalci gradijo stanovanjske hiše 1

Kdaj lahko izvajalci klasičnih in montažnih hiš začnejo z gradnjo in kako dolgo gradnja traja?

NEP&GRAD
Nepremičninski agenti trdijo, da se tudi za ceno novogradenj lahko izpogaja nižja cena 1

Na drugi strani prodajalci novozgrajenih stanovanj pravijo, da so cene fiksne in da se lahko pogaja le o shrambah in parkirnih mestih