Nepremičnine

Brez surovin lahko gradimo le gradove v oblakih

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
06.05.2019 20:30
Čas branja: 2 min

Demagoško in populistično percepcijo, da je vse, kar je povezano z rudarstvom, slabo in za kakovost življenja ljudi slabše, lahko spremenimo le s primerno komunikacijo, odgovorno sprejetimi odločitvami in razumevanjem procesa samooskrbe. Tako za kilometer sedem metrov široke ceste potrebujemo 13 tisoč ton mineralne surovine – tehničnega kamna.

Koliko bo moje življenje skromnejše zaradi pomanjkanja vizije in dejanske samooskrbe z mineralnimi surovinami? V Sloveniji velja, da je glavni vir financiranja gradnje, vzdrževanja in obnove javnih infrastruktur državni proračun, torej končna vsota. Kaj pomeni za lokalno skupnost primanjkljaj s samooskrbo materialnih dobrin? Najverjetneje finančni primanjkljaj v lokalnem proračunu, saj se cena enote dobrine zaradi večjega povpraševanja oziroma premajhne ponudbe zviša.

Če deležniki nimajo dolgoročnega načrta, ki bi razliko v ceni enote izničil, bo ta skupnost vlagala manj v gradnjo, vzdrževanje in obnovo infrastrukturnih objektov. To za mlade davkoplačevalce ne pomeni nič rožnatega, saj bi se materialne življenjske razmere poslabšale, socialni odnosi bi postali napeti, kar pa je najhuje, pojavile bi se težave pri vzpostavitvi kakovostnega upravljanja in umestitve nahajališč mineralnih surovin v prostor. Kjer so upravljanje prostora ter z njim povezane dejavnosti neprimerni, je tudi varstvo okolja šibko.

Kakovost življenja leži tudi pod zemljo

Kot posamezniki si v kompleksnem ekosistemu informacij težko privoščimo subjektiven pogled na kakovost življenja. Zaradi te odvzete pravice je napočil čas, da stopimo korak stran in pogledamo na informacije z drugega zornega kota. Kaj je merilo, ki opredeljuje kakovost življenja v neki skupnosti? Za mlade družine so pomembne stanovanjske razmere, materialni življenjski pogoji, poraba časa, zdravje, socialni odnosi, upravljanje, varnost in okolje. Težko je navesti najpomembnejšega. Vsi so del sklenjenega kroga stabilnega sistema skupnosti, za vsako starostno skupino imajo našteti dejavniki različen vpliv in pomen, nedvoumno pa je, da ta pomen obstaja kot del celote.

Kako na te dejavnike vplivajo naravni viri zrak, voda, prst, les in mineralne surovine? Dobrine, ki jih prejemamo in porabljamo v naravnem stanju. Poglejmo vzdrževanje in gradnjo infrastrukture. V oktobrski številki mesečnika Moje finance je avtorica Marja Milič objavila članek z naslovom Kje v Sloveniji se najbolje živi v letu 2018? Spodbudil me je k razmisleku, kako samooskrba z mineralnimi surovinami vpliva na kakovost današnjega življenja. Opozoril bi na kakovost prometne infrastrukture, komunalne ureditve in infrastrukturno vzdržnost javnih ustanov, kot so vrtci, šole, zdravstveni domovi ter domovi za ostarele. Ne morem si pomagati, da ob tem ne pomislim na vzporednice z omenjenimi merili: gradnjo in vzdrževanjem stanovanjskega fonda, kakovostno cestno infrastrukturo in porabo časa ob zastojih pri teh investicijah.

Ena lastovka in jata petdesetih

Kako ti dejavniki vplivajo na percepcijo kakovosti življenja? Ali bi si želel živeti v občini, kjer nimajo dolgoročnega razvojnega načrta, kako bodo zagotovili osnovna merila, ki me bodo prepričala ostati v nekem kraju ali postati del neke skupnosti v novem. Kako na načrtovalce in odločevalce vpliva moja trenutna odločitev? Bore malo. Kako pa bi nanje vplivala odločitev 50 družin, ki so razočarane nad neaktivnostjo ali napačnimi odločitvami?

Vse, ki vas zanima vzdržno in ekonomsko upravljanje mineralnih surovin, vabimo, da se udeležite 1. Mednarodne konference o nahajališčih in mineralnih surovinah.

Več informacij je na drustvo-dtvpo.si.

Dr. Željko Pogačnik je predsednik Društva tehničnih vodij – površinsko odkopavanje
Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
2021
Finance
Matej Avbelj 2021 32

Če nam uspe streti pandemijo, kar bo jasno v prihodnjih nekaj kratkih mesecih, se bodo na široko odprla vrata ekonomskemu preporodu Evrope in znotraj nje tudi Slovenije. Če ta čas zamudimo, tvegamo, da bomo izgubili še eno desetletje.

FINANCE
Komunala, vrtci, hrana, surovine, banke: kaj bo letos cenejše in kaj dražje
Finance
Pia Bedene Komunala, vrtci, hrana, surovine, banke: kaj bo letos cenejše in kaj dražje

Kakšne so napovedi glede cen za občinske storitve, kaj je pričakovati na področju surovin, energentov in drugje

FINANCE
Okolje & energija
Pa ne že spet! Odpadki se kopičijo tudi letos … Poglejte, kje in koliko
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Pa ne že spet! Odpadki se kopičijo tudi letos … Poglejte, kje in koliko

Embalažne družbe spet ne pobirajo odpadne embalaže v celoti. Zbornica komunalnega gospodarstva je o zastoju obvestila ministra Vizjaka. V DROE Surovina pa so razložili, zakaj bodo prevzemali samo delež, ki pripada njihovim strankam.

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Popotresna obnova po slovensko: kako je prebivalec Lepene potegnil kratko
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Popotresna obnova po slovensko: kako je prebivalec Lepene potegnil kratko

Vsak lastnik objekta, poškodovanega v posoških potresih, lahko še vedno poda zahtevo za obnovo objekta ali za povračilo stroškov obnove, ugotavlja pravnik Jurij Žurej.

FINANCE
Nepremičnine
V Kopru bodo poleti začeli graditi 120 javnih najemnih stanovanj
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec V Kopru bodo poleti začeli graditi 120 javnih najemnih stanovanj

Stanovanja bosta gradila Javni stanovanjski sklad mestne občine Koper in Stanovanjski sklad Republike Slovenije, investicija bo stala 7,5 milijona evrov

FINANCE
Hrana bo letos nedvomno dražja: kaj in za koliko?
Finance
Petra Sovdat Hrana bo letos nedvomno dražja: kaj in za koliko?

Podivjane cene surovin bodo vplivale tudi na cene hrane, napovedujejo ljudje iz industrije

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.