(Intervju) Jacqueline Stuart, S-invest: Slovenija gradi premalo poslovnih, industrijskih in logističnih objektov (Intervju) Jacqueline Stuart, S-invest: Slovenija gradi premalo poslovnih, industrijskih in logističnih objektov Jacqueline Stuart, direktorica nepremičninske družbe S-Invest, se ne strinja s splošnim prepričanjem, da v Sloveniji doživljamo prerod novogradenj
Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci? Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci? Rast prihodkov je med gradbenimi velikani bolj kot ne stalnica, rast dobička pa ob tem nikakor samoumevna
Za boljši položaj koncesionarjev bo treba spremeniti rudarsko zakonodajo Za boljši položaj koncesionarjev bo treba spremeniti rudarsko zakonodajo Vloga občin pri odločanju o podelitvi rudarske pravice oziroma pri odločanju o njenem podaljšanju, kot jo ureja ZRud-1, je neprimerna.

Brez surovin lahko gradimo le gradove v oblakih

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
gradbeništvo   dodaj
Marja Milič dodaj
 
Čas branja: 2 min
06.05.2019  20:30
Brez surovin lahko gradimo le gradove v oblakih

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
gradbeništvo   dodaj
Marja Milič dodaj

Demagoško in populistično percepcijo, da je vse, kar je povezano z rudarstvom, slabo in za kakovost življenja ljudi slabše, lahko spremenimo le s primerno komunikacijo, odgovorno sprejetimi odločitvami in razumevanjem procesa samooskrbe. Tako za kilometer sedem metrov široke ceste potrebujemo 13 tisoč ton mineralne surovine – tehničnega kamna.

Koliko bo moje življenje skromnejše zaradi pomanjkanja vizije in dejanske samooskrbe z mineralnimi surovinami? V Sloveniji velja, da je glavni vir financiranja gradnje, vzdrževanja in obnove javnih infrastruktur državni proračun, torej končna vsota. Kaj pomeni za lokalno skupnost primanjkljaj s samooskrbo materialnih dobrin? Najverjetneje finančni primanjkljaj v lokalnem proračunu, saj se cena enote dobrine zaradi večjega povpraševanja oziroma premajhne ponudbe zviša.

Če deležniki nimajo dolgoročnega načrta, ki bi razliko v ceni enote izničil, bo ta skupnost vlagala manj v gradnjo, vzdrževanje in obnovo infrastrukturnih objektov. To za mlade davkoplačevalce ne pomeni nič rožnatega, saj bi se materialne življenjske razmere poslabšale, socialni odnosi bi postali napeti, kar pa je najhuje, pojavile bi se težave pri vzpostavitvi kakovostnega upravljanja in umestitve nahajališč mineralnih surovin v prostor. Kjer so upravljanje prostora ter z njim povezane dejavnosti neprimerni, je tudi varstvo okolja šibko.

Kakovost življenja leži tudi pod zemljo

Kot posamezniki si v kompleksnem ekosistemu informacij težko privoščimo subjektiven pogled na kakovost življenja. Zaradi te odvzete pravice je napočil čas, da stopimo korak stran in pogledamo na informacije z drugega zornega kota. Kaj je merilo, ki opredeljuje kakovost življenja v neki skupnosti? Za mlade družine so pomembne stanovanjske razmere, materialni življenjski pogoji, poraba časa, zdravje, socialni odnosi, upravljanje, varnost in okolje. Težko je navesti najpomembnejšega. Vsi so del sklenjenega kroga stabilnega sistema skupnosti, za vsako starostno skupino imajo našteti dejavniki različen vpliv in pomen, nedvoumno pa je, da ta pomen obstaja kot del celote.

Kako na te dejavnike vplivajo naravni viri zrak, voda, prst, les in mineralne surovine? Dobrine, ki jih prejemamo in porabljamo v naravnem stanju. Poglejmo vzdrževanje in gradnjo infrastrukture. V oktobrski številki mesečnika Moje finance je avtorica Marja Milič objavila članek z naslovom Kje v Sloveniji se najbolje živi v letu 2018? Spodbudil me je k razmisleku, kako samooskrba z mineralnimi surovinami vpliva na kakovost današnjega življenja. Opozoril bi na kakovost prometne infrastrukture, komunalne ureditve in infrastrukturno vzdržnost javnih ustanov, kot so vrtci, šole, zdravstveni domovi ter domovi za ostarele. Ne morem si pomagati, da ob tem ne pomislim na vzporednice z omenjenimi merili: gradnjo in vzdrževanjem stanovanjskega fonda, kakovostno cestno infrastrukturo in porabo časa ob zastojih pri teh investicijah.

Ena lastovka in jata petdesetih

Kako ti dejavniki vplivajo na percepcijo kakovosti življenja? Ali bi si želel živeti v občini, kjer nimajo dolgoročnega razvojnega načrta, kako bodo zagotovili osnovna merila, ki me bodo prepričala ostati v nekem kraju ali postati del neke skupnosti v novem. Kako na načrtovalce in odločevalce vpliva moja trenutna odločitev? Bore malo. Kako pa bi nanje vplivala odločitev 50 družin, ki so razočarane nad neaktivnostjo ali napačnimi odločitvami?

Vse, ki vas zanima vzdržno in ekonomsko upravljanje mineralnih surovin, vabimo, da se udeležite 1. Mednarodne konference o nahajališčih in mineralnih surovinah.

Več informacij je na drustvo-dtvpo.si.

Dr. Željko Pogačnik je predsednik Društva tehničnih vodij – površinsko odkopavanje
Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Nova gradnja v Ljubljani: Kje boste lahko rešili svoje stanovanjsko vprašanje?

Pregledali smo stanovanjske projekte, ki v kratkem prihajajo na trg

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator S predlogi Levice bi lahko slovenski stanovanjski trg postal podoben vietnamskemu 109

»Česar Američani v njihovem glavnem mestu niso uničili z bombami, so to pozneje storile oblasti, ki so omejile najemnine stanovanj,«...

OGLAS
GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator Ljubljana bo dobila 230 stanovanj po več kot pet tisočakov za kvadratni meter 19

V Ljubljani bodo letos končno začeli graditi tri stanovanjske objekte v središču mesta, ki jih lahko uvrstimo v kategorijo top ponudbe...

GRADBENIŠTVO
Novice
Novice Kako so lani poslovali največji slovenski gradbinci?

Rast prihodkov je med gradbenimi velikani bolj kot ne stalnica, rast dobička pa ob tem nikakor samoumevna

GRADBENIŠTVO
To so poslovne stavbe, ki se trenutno gradijo v Ljubljani 1

Po letih velike gospodarske rasti so se le zbudile tudi investicije v poslovne stavbe

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija To so Jankovićevi največji projekti za obnovo infrastrukture 2

Ker pri Jankoviću ne znajo navesti petih največjih projektov v obnovo infrastrukture, smo jih poiskali sami