Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Kako se lotiti obnove fasadnih površin?

Na fasadah se zaradi škodljivih vplivov atmosfere in okolice slej ko prej začnejo pojavljati znaki poškodb in propadanja premaza.
Avtor
21.05.2019 02:32
Čas branja: 2 min

Obnova je neizogibna, če želimo zaustaviti propadanje premaza in pozneje tudi osnovnih gradnikov zgradbe. Premaz, ki ga za to uporabimo, mora biti cenovno dostopen, primeren za vse vrste starih ometov, toplotno izolacijskih sistemov in barv, hkrati pa mora zagotavljati kakovostno in dolgotrajno zaščito fasadnih površin.

Zunanji vplivi skrajšujejo življenjsko dobo fasadnih površin

Premazi za fasadne površine imajo dvojno vlogo. Omogočati morajo kakovostno in funkcionalno zaščito, obenem pa pomembno vplivajo na izgled objekta.

Fasadne površine so obdelane z različnimi zaščitno dekorativnimi premazi. To so lahko mineralni zaključni ometi, disperzijski zaključni ometi ali pa tankoslojne fasadne barve. Poškodbe, ki se s časom začnejo pojavljati na vseh teh premazih (razpoke, luščenje, kredanje, bledenje ...), so predvsem posledica škodljivih atmosferskih vplivov (UV-sevanje, vlaga, veter, neurja …) in onesnaženosti zraka na urbanih in industrijskih območjih s trdnimi delci umazanije, ogljikovim dioksidom, žveplovim dioksidom in dušikovimi oksidi.

Do poškodb premaza lahko pride tudi zaradi konstrukcijskih napak, nepravilne vgradnje premaza, izbora neprimernega premaza in zaradi svetlobno neobstojnih odtenkov. Na fasadi se zaradi vlage, slabo osončene površine in drugih dejavnikov lahko pojavijo tudi plesni in alge.

S pravočasno obnovo preprečimo nadaljnje propadanje

Ker se škodljivim vplivom atmosfere in okolice ne moremo izogniti, se slej ko prej začnejo pojavljati vidni znaki poškodb in propadanja premaza. Obnova je neizogibna, saj v primeru zanemarjanja tega problema v končni fazi pride do stopnjevanja propadanja, najprej samega premaza, kasneje pa tudi osnovnih gradnikov zgradbe.

Avtor: Mag. Cirila Colnar Mikeln, univ. dipl. ing. kem.