Nepremičnine

Poletno šolo je obiskalo več kot 20 učencev in dijakov

Z zakoličbo, spoznavanjem materialov ter izdelavo klasične in s 3D-tiskalnikom stiskane makete so udeleženci prejšnji teden spoznali glavne dejavnosti pri načrtovanju hiše

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
08.07.2019 13:00
Čas branja: 5 min
Poletno šolo je obiskalo več kot 20 učencev in dijakov
Prvi dan so učenci in dijaki spoznali, kako objekt zakoličiti in ga tako umestiti v prostor. Foto: Aleš Beno

Vsak izmed 21 otrok, ki so obiskali letošnjo poletno šolo v organizaciji ljubljanske Fakultete za gradbeništvo in geodezijo ter Zveze za tehnično kulturo Slovenije, je domov odnesel vsaj dve stvari. Ročno izdelano in s 3D-tiskalnikom natisnjeno maketo hiše.

Vendar so otroci in dijaki iz letošnje poletne šole, katere osrednja tema je bila hiša, odnesli še veliko več. Prejšnji teden so sklepali nova prijateljstva, prišli do novih spoznanj in osnovnega vpogleda, kako se projektira, zakoliči in zgradi navadna stanovanjska hiša. »Letošnji obisk poletne šole je največji doslej, čeprav poletno šolo organiziramo že četrto leto. Prvič se je zgodilo, da smo morali predčasno zapreti vpis,« nam je povedala prodekanja za študentske zadeve, dr. Simona Savšek. Ali je bil letošnji obisk rekorden zaradi tradicije ali zaradi zelo zanimive osrednje teme, bo vodstvo ljubljanske gradbene fakultete ugotovilo z analizo. Vendar ne moremo mimo tega, da je bil letošnji program zelo zanimiv. Cilji, ki so jim sledili udeleženci poletne šole, so bili zelo konkretno postavljeni, kar je otrokom, ki imajo radi hitre in jasne odgovore na vprašanja, najbolj všeč.

Daleč največ je bilo praktičnih dejavnosti

Prodekanja je poudarila, da je pomembno, da so otroci vključeni v vse dejavnosti tako, da preizkusijo svoje rokodelske spretnosti in uporabijo kreativnost. Kot pravi kitajski pregovor: »Povej mi in bom pozabil. Pokaži mi in si bom zapomni. Zbudi mi zanimanje in bom razumel.« Iz prakse so tako spoznali, kako se objekt zakoliči, v roke so lahko prijeli tradicionalne in sodobne materiale za hišo. Nato so s svojimi rokami izdelali klasično maketo, pozneje pa so lahko še z računalniškim programom izdelali model hiše, ki so ga natisnili s 3D-tiskalnikom. Vmes pa še obisk, na katerem so spoznali delovanje vodovoda in kako upravljamo pitno vodo, ter skok na gradbišče. Vsa nova znanja, bolje rečeno spoznanja, pa so se lepo usedla v glave med sprostitvijo ob bližnjem bazenu na Koleziji, na orientacijskem teku in med drugimi vsakodnevnimi družabnimi igrami.

Vodja letošnje poletne šole in asistent na FGG Tilen Urbančič je bil zadovoljen z letošnjim obiskom in programom: »Glavni namen te poletne šole smo dosegli. Z enostavnimi in zanimivimi aktivnostmi smo predstavili vse inženirske poklice, za katere izobražujemo na naši fakulteti.« Letos so namreč program nastavili zelo praktično, otroci so bili ves čas zaposleni z zanimivimi opravili, rezultati njihovega dela pa so vidni, oprijemljivi in so jih odnesli domov.

Od zakoličbe do modela hiše

Prvi dan je bil najbolj zanimiv za tiste, ki se kljub poletni pripeki najbolje počutijo zunaj. Vsako hišo moramo postaviti v prostor. Šolarji so za tem, ko so naredili osnovno skico hiše, spoznali, da položaj objekta v prostoru poleg predpisov določajo omejitve, in sicer sosednje stavbe, ceste in druga infrastruktura. In tako so še pred koncem dneva izmerili, kje bo hiša stala, ter zakoličili njene gabarite.

Drugi dan so najprej spoznali vse materiale za gradnjo hiše, od kamna do konstrukcijskega stekla in izolacijskih materialov. Pred triurnim kopanjem na Koleziji so izdelali makete iz opeke in lesa. Tretji dan so makete izdelali povsem drugače. Na svoj račun so prišli računalniško najbolj navdihnjeni. Najprej so model hiše izrisali v programu SketchUP, nato so pripravili modele in jih na koncu natisnili s 3D-tiskalnikom.

Po končanem projektu sta mlade udeležence čakala dva lahkotnejša dneva. Prvi dan so obiskali vodarno v Klečah, popoldne pa še gradbišče v središču Ljubljane, kjer gradijo eno najprestižnejših stavb – Šumi. V petek so se šli orientacijski tek, na koncu pa so se novi prijatelji poslovili na zaključnem pikniku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Dražbe
12 hiš, ki jih do konca januarja lahko kupite na dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin 12 hiš, ki jih do konca januarja lahko kupite na dražbah

Izklicne cene hiš se začnejo pri 60 tisočakih

FINANCE
V ponedeljek tudi v rdečih regijah pouk na daljavo: učitelje testirajo na korono
Finance
Pia Bedene V ponedeljek tudi v rdečih regijah pouk na daljavo: učitelje testirajo na korono 21

V rdečih regijah gre pouk v živo torej naprej. Še dve regiji postajata črni, tam šole v živo ni. Nekaterim staršem v črnih regijah bo zagotovljeno nujno varstvo. Beovičeva: Če gre za poslabšanje razmer zaradi izbruhov v DSO, je zapiranje šol manj smiselno

Moje finance
Nakup
Kako daleč iz Ljubljane moram iti, da lahko kupim hišo za 200 tisočakov?
Moje finance
Pameten nakupMaja Virant Kako daleč iz Ljubljane moram iti, da lahko kupim hišo za 200 tisočakov?

Koronakriza je pokazala prednosti življenja v hiši. Dodatni kvadratni metri, vsaj košček zelenice in po možnosti še nekaj vrta so po desni prehiteli bližino trgovin, vrtcev in šol. Tudi statistika prodaj hiš sporoča, da so postale vroče blago. Vsak pozna nekoga, ki išče hišo. Med njimi je tudi naš bralec Dejan, ki že leto dni išče hišo v okolici Ljubljane.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Dražbe
Kmalu na dražbi 38 počitniških hiš na Cresu. Razkrivamo, kakšne so predlagane cene
Dražbe
DražbeAleš Perčič Kmalu na dražbi 38 počitniških hiš na Cresu. Razkrivamo, kakšne so predlagane cene 5

Kdaj predvidoma bo stekla težko pričakovana dražba počitniških hiš na Cresu

FINANCE
Nepremičnine
Kateri so glavni razlogi, zaradi katerih se krepi povpraševanje po hišah v okolici mest?
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kateri so glavni razlogi, zaradi katerih se krepi povpraševanje po hišah v okolici mest? 12

Življenje skupaj z delom in učenjem na daljavo zaradi epidemije je v hiši precej bolj udobno kot v stanovanju; če dodamo še visoke cene stanovanj v mestih, je zanimanje gospodinstev s povprečnimi prihodki za hiše zunaj mest razumljivo

FINANCE
Dražbe
14 hiš, ki jih do sredine aprila lahko kupite na dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin 14 hiš, ki jih do sredine aprila lahko kupite na dražbah 3

Izklicne cene se začnejo pri 45 tisočakih in segajo do 420 tisoč evrov

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)