Nepremičnine

Dan odprtih vrat na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo

Ljubljansko fakulteto za gradbeništvo in geodezijo je včeraj obiskalo 240 dijakov drugih, tretjih in četrtih letnikov slovenskih srednjih šol in tehniških gimnazij

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
18.10.2019 15:20
Čas branja: 2 min
Dan odprtih vrat na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo
 Mladim so z interaktivnimi predstavitvami in eksperimenti ponudili veliko informacij o poklicnih možnostih v svetu gradbeništva, geodezije in vodarstva. Foto: Arhiv Fakultete za gradbeništvo in geodezijo

»Z dnevom odprtih vrat želimo mladim neobremenjeno in sproščeno približati gradbeniško, geodetsko in vodarsko stroko ter poklice in področja delovanja, ki iz njih izhajajo,« je povedal prof. dr. Matjaž Mikoš, dekan Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. »Marsikdo ne ve, da naši diplomanti pridobijo znanja tudi za prilagajanje na podnebne spremembe, računalniško modeliranje objektov, zagotavljanje potresne in poplavne varnosti, ravnanje z odpadki, oskrbo s pitno vodo, satelitsko navigacijo ali snovanje in urejanje naselij – in še marsikaj drugega,« še dodaja.

Diplomanti se lahko zaposlijo praktično povsod

Vodstvo in zaposleni na fakulteti, ki letos praznuje stoletnico delovanja, v tem času pa so izobrazili več kot osem tisoč kompetentnih gradbenih inženirjev, gradbeništva ne vidijo kot dejavnost, ki bi bila namenjena sama sebi. »Nobena druga inženirska panoga ni tako vpeta v okolje, ki nas obdaja. Gradbeniki sodelujejo pri odločanju, kakšno rabo umestiti v izbrani prostor, objekte zgradijo in jih v vsej življenjski dobi tudi upravljajo, vzdržujejo in končno razgradijo,« razlaga Matjaž Mikoš. Zato tudi poudarja, da morajo imeti inženirji gradbeništva veliko naravoslovnega in tehničnega znanja, obenem pa morajo razumeti tudi pravne predpise, ekonomske zakonitosti ter morajo znati predvideti, kako bodo objekti vplivali na ožjo in širšo skupnost.

Možnosti zaposlitve gradbenih inženirjev so zaradi tega zelo široke. Lahko stopijo na samostojno poslovno pot, se zaposlijo v slovenskih in tujih projektantskih podjetjih, inštitutih, državnih ustanovah, gradbenih in geodetskih družbah, zaželeni so tudi v mnogih drugih gospodarskih panogah. Diplomante ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo (FGG) lahko srečamo po vsem svetu. Eden izmed diplomantov fakultete je bil denimo imenovan za enega izmed 40 izjemnih geoprostorskih znanstvenikov in v ameriški informacijski družbi razvija programsko opremo za shranjevanje, analizo in prikaz prostorskih podatkov GIS.

Od potresov do navidezne resničnosti v gradbeništvu

Dijaki, ki jih zanima gradbeništvo, so na dnevu odprtih vrat s pomočjo potresne mize iskali gradbene rešitve za večjo potresno varnost stavb, se seznanili z zakonitostmi gradnje mostov ter sestavljali in preizkušali modele mostičkov. Izvedeli so tudi, kdaj postaviti nesemaforizirano križišče, kdaj krožno križišče in kdaj se odločiti za semaforizacijo križišča. Spoznali so še postopek ustvarjanja digitalnega modela zgradbe, po katerem so se sprehodili s pomočjo VR-očal.

Kako zasnovati sosesko in kaj je AR-peskovnik

Tudi geodeti, ki prav tako študirajo na FGG, imajo zelo zanimivo delo. Dijaki so ga spoznavali tako, da so skupaj z mentorji zasnovali manjšo stanovanjsko sosesko. Ob tem so se med drugim spoznali z osnovno organizacijo prostora, pomenom orientacije objektov glede na stran neba in s hierarhijo cest. Veliko zanimanja je pritegnil tudi prav poseben peskovnik z obogateno resničnostjo, ki omogoča simulacijo dežja in površinskega razlivanja. Predstavili so jim še letalnik (dron), pravila in načine letenja, postopek modeliranja posnetkov, pridobljenih s pomočjo letalnika, ter izdelke v digitalni in fizični obliki (3D-tisk).

Delo vodarja so dijaki spoznali prek kviza in zanimivih predstavitev

Dijaki so se seznanili tudi z raznolikim delom vodarja in s kvizom preverili svoje znanje o številnih vodarskih tematikah, kot so nastanek poplav, čiščenje odpadnih voda, ravnanje z odpadki in delovanje morja. Z uporabo različnih cevk in spojk so se preizkusili v gradnji cevovodnega omrežja, pri čemer so morali biti pozorni na to, da so zagotovili enakomerno oskrbo z vodo med tremi izbranimi točkami v mreži.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Inženirji gradbeništva, geodezije ter vodarstva in okoljskega inženirstva dobijo zaposlitev takoj po končanem študiju
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Inženirji gradbeništva, geodezije ter vodarstva in okoljskega inženirstva dobijo zaposlitev takoj po končanem študiju 6

Objavljamo odgovore petih diplomantov Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani o tem, kje in kako so se zaposlili, ko so končali študij, ter kakšno delo opravljajo

FINANCE
Nepremičnine
Večina študentov ljubljanske Fakultete za gradbeništvo in geodezijo dobi delo, preden diplomirajo
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Večina študentov ljubljanske Fakultete za gradbeništvo in geodezijo dobi delo, preden diplomirajo

Objavljamo zgodbe treh diplomantov o tem, kako so se po končanju študija zaposlili ter kako razvijajo kariero

FINANCE
Nepremičnine
Surs: lani blaga rast vrednosti opravljenih gradbenih del
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Surs: lani blaga rast vrednosti opravljenih gradbenih del

Decembra lani se je vrednost gradbenih del znižala tako v primerjavi z lanskim novembrom kot decembrom 2019

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Predlogi sprememb gradbene zakonodaje razdvojili arhitekte in gradbene inženirje
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Predlogi sprememb gradbene zakonodaje razdvojili arhitekte in gradbene inženirje 1

Arhitekti opozarjajo, da predlogi sprememb gradbene zakonodaje brišejo njihovo stroko, gradbeniki trdijo nasprotno

FINANCE
Nepremičnine
Wall Street Journal opisuje, kako Kitajska napada evropska gradbišča
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Wall Street Journal opisuje, kako Kitajska napada evropska gradbišča

V desetih letih so kitajska gradbena podjetja pridobila za okoli 4,5 milijarde evrov javnih projektov, lani je bila ta vrednost dve milijardi

FINANCE
Okolje & energija
Popotresna obnova po slovensko: kako je prebivalec Lepene potegnil kratko
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Popotresna obnova po slovensko: kako je prebivalec Lepene potegnil kratko

Vsak lastnik objekta, poškodovanega v posoških potresih, lahko še vedno poda zahtevo za obnovo objekta ali za povračilo stroškov obnove, ugotavlja pravnik Jurij Žurej.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.