Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Poznavanje prednosti digitalizacije je ključno za rast

Gradbeni sektor je eden največjih sektorjev svetovnega gospodarstva, a hkrati tudi najmanj digitaliziran. Digitalizacija v gradbeništvu je, za razliko od mnogih drugih sektorjev, šele na začetku. Skoraj tri četrtine gradbenih podjetij se z digitalizacijo še vedno ne ukvarja, a se večina odgovornih kljub temu zaveda, da je za uspeh na konkurenčnem trgu potrebno nekaj spremeniti.
Avtor
16.12.2019 04:51
Čas branja: 2 min

V Sloveniji je gradbeni sektor, ki ga večinoma sestavljajo mala in srednje velika podjetja, gonilo gospodarske rasti. V zadnjih nekaj letih se delež gradbeništva v BDP zmanjšuje, kar je jasen znak, da so spremembe nujne. Učinkovitost virov, urbanizacija, omejeni proračuni so ključna vprašanja, ki pestijo gradbeni sektor. Toda vsa ta vprašanja je mogoče rešiti s pravimi (digitalnimi) orodji.

Učinkovita komunikacija zmanjša stroške

Kljub temu da, gradbeni sektor zelo počasi vpeljuje procesne in tehnološke inovacije, je digitalna transformacija nedvomno ključni dejavnik za uspeh. S pravimi orodji je mogoče doseči prihranke in večjo produktivnost. Osnova za to je učinkovita izmenjava informacij med vsemi vključenimi v projekt. Zato je pomembno, da lahko informacije hranimo in kasneje čim lažje dostopamo do njih – PlanRadar, oblačna SaaS rešitev, to omogoča. PlanRadar, rešitev za gradbene in nepremičninske projekte, zagotavlja dostop do trenutnih načrtov, dokumentov, terminov in kontaktov. Omogoča tudi enostavno dodeljevanje nalog in komunikacijo v realnem času. Zaradi tega, uporabniki PlanRadar rešitve v povprečju prihranijo 7 ur na teden - približno 18 % svojega delovnega časa.

Potreba po BIM-u

Slovenija se postopno pripravlja na sprejetje informacijskega modeliranja zgradb (BIM), ki bo zaradi večje produktivnosti, lažjega upravljanja podatkov in manjšega deleža napak pri projektih gradbenemu sektorju zagotavljal več dobička.

Poleg vseh funkcij, ki jih platforma PlanRadar že nudi uporabnikom, bo posodobljena platforma omogočala tudi, da se Informacijski modeli gradbenih objektov (BIM) obdelujejo v skladu s standardom IFC. Tako bodo lahko različne informacije o gradbenem projektu (napake, naloge in druge informacije) prikazane na 3D modelu objekta. Pregledovalnik BIM pri platformi PlanRadar bo, v kombinaciji z zanesljivim 2D prikazom podatkov, zagotavljal večjo preglednost. Izvajalci, arhitekti, upravljavci premoženja in nepremičnin ter razvijalci projektov bodo tako prihranili precej časa in finančnih sredstev.