Nepremičnine

Cene poslovnih nepremičnin v letu 2019 kot zlati standard po koronavirusu

Poročilu o najemnem trgu poslovnih nepremičnin za leto 2019 lahko verjetno beremo le kot spomin na dobre stare čase.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
06.04.2020 19:57
Čas branja: 4 min

Lani so bile najemnine poslovnih prostorov najvišje v Ljubljani. Pisarniški prostori so se v povprečju oddajali po 10 evrov za kvadratni meter, kar je dva odstotka manj kot predlanskim, lokali pa po 15 odstotkov manj za kvadratni meter, kar je približno toliko kot predlanskim. Tako je Geodetska uprava RS (Gurs) zapisala v Poročilu o najemnem trgu poslovnih nepremičnin za leto 2019.

V normalnih razmerah bi bilo takšno poročilo, ki ga je Gurs izdal konec prejšnjega tedna, dober kazalnik dogajanja na trgu in primerjalna osnova za predvidevanje o njegovem nadaljnjem razvoju. Zdaj, ko je zaradi epidemije bolezni COVID-19 gospodarstvo zastalo, ko veliki najemniki v tujini na glas govorijo, da najemnin ne bodo plačali, ko mali podjetniki zapirajo podjetja, je takšen dokument le spomin na dobre stare čase. Morda ga bomo lahko uporabili čez leto, dve ali več kot primerjalni cenovni indeks zadnjega vrha.

Odkar smo se znašli na začetku novega cikla, bo treba dinamiko trga analizirati s povsem novega zornega kota, a še vedno z vidika stičišča povpraševanja in ponudbe. Zdaj, ko si redki upajo špekulirati o povpraševanju ali ponudbi v prihajajočem četrtletju, polletju ali prihodnjem letu, lahko sklepamo le, da bo veliko odvisno od tega, kako hitro in v kakšnem obsegu se bo znova vzpostavil mednarodni promet, še zlasti med državami, ki šele vstopajo v prve faze cikla pandemije.

Posli se bodo sklepali po nižjih cenah

Kako bo koronavirus vplival na trg poslovnih nepremičnin, ta hip ne ve nihče. »Zelo verjetno bo manj transakcij in še ti posli se bodo sklepali po nižjih cenah. Kajti vlagatelji bodo – kljub morda razmeroma kratkemu obdobju negotovosti – trezneje sprejemali poslovne odločitve in bodo nenujna vlaganja prestavili na pozneje,« je v svojem komentarju prejšnji teden zapisala Jacqueline Stuart, direktorica nepremičninske agencije S-Invest.

Lani je bilo kljub manjši upočasnitvi rasti gospodarstva še vedno veliko povpraševanja po najemu poslovnih nepremičnin. Najbolj so bili zaželeni lokali v večjih nakupovalnih središčih in v središčih največjih mest ter sodobnejše pisarne v poslovnih središčih, za katere pa zaradi visoke stopnje zasedenosti in pomanjkanja novogradenj skoraj ni bilo več ustrezne ponudbe. Zato je število na novo sklenjenih najemnih pogodb za poslovne nepremične upadlo. V Ljubljani smo tako lahko praktično že govorili – zdaj to pišemo v pretekliku – o polni zasedenosti pisarn na najboljših lokacijah. Enako je veljalo tudi za trgovske lokale v velikih nakupovalnih centrih in središču mesta.

Kaj pa zunaj prestolnice? Na trend povečevanja poslovne dejavnosti tudi v manjših mestih kaže podatek o povečanju deleža sklenjenih najemov in rahla rast najemnin za pisarniške prostore zunaj Ljubljane in Maribora.

Najemni trg lokalov je zaznamovala zamenjava lastništva večjega števila trgovskih centrov in velikih trgovin zunaj Ljubljane. Zaradi sklenitev novih najemnih pogodb s starimi najemniki je bil upad števila na novo sklenjenih najemov lokalov precej manjši kot bi bil sicer, medtem ko se je skupna oddana površina lokalov v primerjavi z letom prej celo povečala.

Zanemarljivo število dokončanih poslovnih novogradenj

Kljub naraščajočemu povpraševanju po najemu pisarniških prostorov in trgovskih lokalov oziroma njihovem nakupu z namenom oddajanja v najem, je bilo lani število dokončanih novogradenj zanemarljivo. Sicer se je število izdanih gradbenih dovoljenj za poslovne in trgovske zgradbe opazno povečalo, vendar je večina načrtovanih novogradenj namenjena lastni uporabi in ne prodaji na trgu. Glede na zadnji razvoj dogodkov okoli koronavirusa pa je vprašanje, v kolikšnem obsegu in kdaj bodo načrtovani projekti gradnje poslovnih nepremičnin za trg sploh uresničeni.

Kaj bo torej s trgom poslovnih nepremičnin po koronakrizi?

Letošnje in prihodnje dogajanje na slovenskem nepremičninskem trgu nasploh bo odvisno od posledic pandemije koronavirusa na gospodarstvo in nepremičninski trg. Tako za globalno kot za naše gospodarstvo so posledice za zdaj nepredvidljive. Vsekakor je pričakovati novo gospodarsko recesijo. Njeno trajanje in globina pa bosta odvisna od trajanja izrednih razmer in hitrost gospodarskega okrevanja v gospodarskih velesilah in posameznih prizadetih državah.

»Preden je udarila koronakriza, je v Ljubljani močno primanjkovalo najboljših pisarniških prostorov in takrat je trg pripadal najemodajalcem,« meni Jacqueline Stuart. Dodaja, da največji delež prvovrstnih pisarniških prostorov najemajo predstavništva svetovnih podjetij, za katera je malo verjetno, da bodo propadla, lahko pa se zgodi, da bodo zmanjšala število zaposlenih in skrčila obseg poslovanja. Vprašanje je seveda, kaj sledi. Kdo lahko pomaga? »Kot vedno, bo za reševanje težav s plačevanjem najemnin odločilna dobra komunikacija med najemodajalcem in najemnikom. Številni najemodajalci imajo obveznosti do bank in morajo odplačevati posojila za nakup najemne nepremičnine. Kljub temu pa tudi najemodajalcem koristi svoje najemnike ohraniti pri življenju, da bodo po koncu omejitev znova plačevali celotno najemnino,« meni Jacqueline Stuart.

Umetnost konsenza

In kako naj zdaj lastniki in najemniki trgovskih ter pisarniških prostorov sklenejo dogovor, da bodo utrpeli čim nižjo škodo. Maja Ostanek Selak, partnerica pri nepremičninskem skladu Alfi RE, pravi, da trenutno nekega splošnega odgovora ni. Pogovori bodo po njenem potekali za vsak primer posebej, dogovori pa bodo velikokrat odvisni od pogajalskih sposobnosti posameznih akterjev.

»Sem se pa udeležila mednarodne videokonference, na kateri smo razpravljali prav o tem. Priporočilo, tudi po mojem mnenju precej smiselno, gre v smer, naj se predvsem za trgovske površine za čas, ko so trgovine zaprte, plačilo najemnine odloži, pri čemer naj se podaljša pogodbena razmerja za enako obdobje, kot so bile trgovine zaprte,« je povedala Maja Ostanek Selak.

Kot je še dodala, je večina trgovin, izjema so le živilske trgovine in trgovine za medicinsko opremo, v poslovnih centrih zaprta zaradi vladnih ukrepov. Tako se ji zdi odlog plačila najemnin upravičen, saj najemniki ne morejo opravljati dejavnosti, četudi bi jo hoteli. Drugačno stališča pa ima do pisarniških površin. Veliko podjetij, ki najemajo tovrstne prostore, normalno opravlja dejavnosti, čeprav res večina ljudi dela od doma. V teh primerih se ji odlogi plačevanja najemnin ne zdijo smiselni oziroma upravičeni, »bo pa potreben usklajen dogovor, saj bo le tako mogoče ohraniti dobro poslovno razmerje med najemnikom in najemodajalcem«.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Nepremičnine
Najemno pogodbo je mogoče razdreti že v osmih dneh
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Najemno pogodbo je mogoče razdreti že v osmih dneh

Za hitro odpoved pogodbe, kot določa PKP 7, mora biti poslovanje najemnika poslovnih prostorov precej omejeno

FINANCE
Nepremičnine
Corwin projektira stolpnico s 30 tisoč kvadratnih metrov poslovnih površin
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Corwin projektira stolpnico s 30 tisoč kvadratnih metrov poslovnih površin

Zraven Železniške postaje, ob Vilharjevi cesti v Ljubljani bodo po načrtih začeli graditi prihodnje leto, gradnjo naj bi končali v letu 2024

FINANCE
Nepremičnine
Kolikšna bo najemnina, ki jo bo Javna najemna služba plačala lastnikom stanovanj
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kolikšna bo najemnina, ki jo bo Javna najemna služba plačala lastnikom stanovanj

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je pojasnil spremembe stanovanjskega zakona; največ vprašanj glede Javne najemne službe, dviga neprofitnih najemnin in financiranja javnih stanovanjskih skladov

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Nepremičnine
Kaj se je lani dogajalo na slovenskem trgu nakupovalnih središč?
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kaj se je lani dogajalo na slovenskem trgu nakupovalnih središč?

Analize sicer ne kažejo velikih sprememb, poznavalci pa opažajo prve korake trgovcev, ki bodo vse bolj zapirali nedonosne prodajalne in širili, če jih bodo lahko, tiste na najboljših lokacijah

FINANCE
Nepremičnine
Načrtujete nakup stanovanja za oddajo? Poglejte, kako se takšna naložba splača
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Načrtujete nakup stanovanja za oddajo? Poglejte, kako se takšna naložba splača 13

Izračune smo naredili za 40 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Kopru, Novi Gorici, Novem mestu in Murski Soboti

FINANCE
Delnice, kriptovalute, nepremičnine, depozit - kam s presežki v letu 2021?
Finance
Blaž Hribar Delnice, kriptovalute, nepremičnine, depozit - kam s presežki v letu 2021? 19

Nasveti za konservativne in ambiciozne vlagatelje

FINANCE
Dražbe
Zavarovalnica Triglav prodaja vilo ob jezeru Jasna v Kranjski Gori
Dražbe
DražbeUroš Božin Zavarovalnica Triglav prodaja vilo ob jezeru Jasna v Kranjski Gori 2

Zakaj največja slovenska zavarovalnica prodaja vilo v Kranjski Gori, kakšna je cena in kako je lahko vila vaša