Bojujte se za vsak centimeter zelenih površin okoli hiše Bojujte se za vsak centimeter zelenih površin okoli hiše Kako načrtovati okolico hiše, da bo trajnostno naravnana in odporna proti podnebnim spremembam
Gurs: Rast cen stanovanj v Ljubljani se je ustavila že pred korono, v letu dni so zrasle za odstotek Gurs: Rast cen stanovanj v Ljubljani se je ustavila že pred korono, v letu dni so zrasle za odstotek Trendi iz leta 2019 so preteklost, prosperitete slovenskega nepremičninskega trga pa je vsaj za zdaj konec, pravijo na geodetski upravi
Kakšne zidne barve priporoča lanski obrtnik leta Kakšne zidne barve priporoča lanski obrtnik leta Pri izbiri zidne barve moramo biti pozorni na velikost prostora in naravno svetlobo v njem

Kako so se koronakrizi prilagodili proizvajalci montažnih hiš

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
gradnja hiš   dodaj
Marles dodaj
Matej Vukmanič dodaj
Lumar dodaj
Marko Lukić dodaj
 
Čas branja: 4 min
06.04.2020  19:53
Bolj kot nadležni virus jih skrbi počasno izdajanje gradbenih dovoljenj
Kako so se koronakrizi prilagodili proizvajalci montažnih hiš
Foto: Getty Images/iStockphoto

Obveščaj me o novih člankih:  
gradnja hiš   dodaj
Marles dodaj
Matej Vukmanič dodaj
Lumar dodaj
Marko Lukić dodaj

Proizvajalci montažnih hiš imajo dovolj naročil in njihove proizvodne zmogljivosti so za letos bolj ali manj zapolnjene. Bolj jih skrbi popoln zastoj pri izdajanju gradbenih dovoljenj. Če teh ne bo, ne bodo mogli izdelati že naročenih hiš. Država je včeraj pozive gradbincev sicer uslišala in med nujne upravne postopke uvrstila tudi izdajanje gradbenih dovoljenj za stanovanjske objekte ter javno in gospodarsko infrastrukturo.

Več o tem, kako in zakaj se je ustavilo izdajanje gradbenih dovoljenj, smo pisali prejšnji teden. Tokrat pa smo proizvajalce montažnih hiš povprašali, kako so v času koronakrize organizirali proizvodnjo, kako, če sploh, poteka prodaja hiš in kako bo zdajšnji položaj vplival na trg montažnih hiš v prihodnje.

Marles: Med krizo optimizacija proizvodnje v Lovrencu

»Tako v Sloveniji kot v tujini imamo sklenjenih toliko pogodb, da imamo za letos zmogljivosti dobro zasedene,« pravi direktor Marlesa Matej Vukmanič. Kako bo tekla proizvodnja naprej, je po njegovih besedah odvisno od tega, kako hitro bodo upravne enote izdajale gradbena dovoljenja, in od tega, kako hitro bo kupcem uspelo postaviti temeljne plošče. Opažajo namreč, da imajo gradbinci na eni strani težave pri dobavi materiala za izgradnjo armiranobetonske plošče, zaradi odpovedi vseh osebnih sestankov, tudi z gradbinci in investitorji, pa je po drugi strani sklepanje tovrstnih poslov zelo oteženo.

»Tudi v času samoizolacije smo podpisali nekaj pogodb za izgradnjo hiše na ključ, sicer na daljavo, s pošiljanjem pogodb po klasični pošti oziroma s posredovanjem prek elektronske pošte,« pravi Vukmanič in dodaja, da kupcem omogočajo tudi predstavitev svojih storitev prek videokonference.

Zaradi omejitvenih ukrepov so morali ustaviti dela v Italiji in Švici, kjer so dobili več poslov, ki jih bodo nadaljevali po preteku omejitev. »Trenutno operativno delamo in montiramo na trgih Avstrije in Slovenije ter posredno za Nemčijo, kjer nam je v začetku leta uspelo pridobiti večji posel za izgradnjo 36 modularnih enot, ki nam v teh kriznih časih pomagajo pri zapolnitvi proizvodnih zmogljivosti,« pravi Vukmanič.

Kot poudarja sogovornik, se dobavni roki zaradi koronakrize ne bodo podaljšali, »saj imamo velike zmogljivosti proizvodnje, hkrati pa končujemo naložbo v novo optimizirano proizvodnjo v Lovrencu, s katero bomo sposobni v izjemno kratkem času odgovoriti na vsa nihanja na trgu. To bo naša največja konkurenčna prednost«. V zaključna dela v Lovrencu so dodatno usmerili vse resurse, ki so se jim zaradi omejitvenih ukrepov sprostili v proizvodnji. To so prilagodili tako, da so proizvodni delavci razdeljeni v skupine, ki se med seboj izmenjujejo, režijski delavci pa delajo od doma.«

Lumar: Naročil je za leto in pol

»Zaradi dobre prodaje in počasnega pridobivanja gradbenih dovoljenj je zaloga hiš za leto in pol,« je povedal Marko Lukić, direktor podjetja Lumar, kjer so proizvodnjo sicer ustavili. Prvi razlog za to je po Lukićevih besedah varnost zaposlenih, saj niso mogli zagotoviti dovolj zaščitne opreme, drugi pa pomanjkanja gradbenih dovoljenj.

Kljub koronavirusne krize se pogodbe sklepajo naprej, čeprav manj, kot bi se drugače, saj ljudje čakajo, kako se bodo zadeve razpletale. »Danes nihče ne ve, kakšne bodo razsežnosti in posledice koronavirusa pri nas in po svetu. Obeti do krize so bili odlični, veliko smo imeli povpraševanj ter podpisov pogodb, do sredine marca več kot v primerljivem lanskem obdobju,« pravi Lukić in dodaja, da bo v prihodnje povpraševanje odvisno od trajanja epidemije in od tega, kako bodo banke s financiranjem spremljale kupce. Odvisno od dogajanja se bodo spreminjale tudi cene, saj so te vedno odsev razmerja med ponudbo in povpraševanjem.

Kot še pravi Lukić, je bil Lumar med krizami manj prizadet, saj v teh časih tako kupci kot podizvajalci in partnerji iščejo varne in zanesljive partnerje. »V času krize je še bolj pomembno, kakšno bonitetno oceno ima podjetje, v kakšni finančni kondiciji je in ali bo lahko tudi po njej izpolnjevalo svoje obveznosti in dogovore. Takšno podjetje ni varno samo za kupce in partnerje, ampak tudi za banke, ko se odločajo za podeljevanje kreditov,« pravi sogovornik in dodaja, da bi morale banke poleg kreditne sposobnosti kupca preverjati tudi, ali je izbrani izvajalec v ustrezni finančni kondiciji, da bo lahko izvedel s pogodbo dogovorjena dela.

Rihter: Stroški poslovanja so višji vsaj za 15 odstotkov

»Verjetno bo epidemija vplivala na zmanjšano povpraševanje, a večjega pretresa zaradi tega ne pričakujemo. Življenje se zaradi virusa ne bo ustavilo, bo pa pogled na življenje, do soljudi in narave vsaj za nekaj časa vendarle nekoliko drugačen,« pravi Janez Rihter, direktor podjetja Rihter. Kot pojasnjuje, letos nimajo več prostih zmogljivosti, prodaja in sklepanje pogodb pa tudi pri njih teče po različnih spletnih kanalih. Pogodbe pošiljajo tudi po običajni pošti.

Trenutno še delujejo po načrtih. »Glede na to, da si danes nihče ne upa napovedati, kako se bo vse to razpletalo v prihodnje, se lahko zgodi tudi, da bo prišlo do zamud pri dobavi naših hiš. Za zdaj z dobavami materialov nimamo večjih težav, lahko pa se bo v prihodnje kakšen dobavni rok podaljšal. Vsekakor pa pričakujemo, da se bodo zamude pokazale zaradi zastoja pri izdaji gradbenih dovoljenj,« pravi Rihter.

Tudi v Rihterju režijski delavci delajo od doma, proizvodnjo pa so prilagodili tako, da med zaposlenimi zagotavljajo primerno varnostno razdaljo. »Glede na manjše hkratno število navzočih sodelavcev v teh procesih nam to nekako uspeva zagotoviti,« pravi sogovornik in dodaja, da so se jim stroški poslovanja zaradi vseh potrebnih ukrepov, ki so jim morali sprejeti zaradi bolezni COVID-19, zvišali za vsaj 15 odstotkov.

Jelovica: Delež lesene montažne gradnje se bo povečeval

V Jelovici proizvodnja poteka s približno polovično zmogljivostjo. Zaradi ukrepov v boju zoper novi koronavirus so morali ustaviti dobave in montaže lesenih montažnih hiš tudi v Italiji, Švici, Avstriji in Nemčiji. Zmanjšana proizvodnja bo, kot so zapisali, zagotovo vplivala na dobavne roke, »je pa časovne zamike zamud iz današnjega zornega kota nemogoče jasno opredeliti, saj ne vemo, kdaj se bodo razmere v Sloveniji in tujini uredile«.

Zaradi ohranjanja vitalnih procesov delovanja družbe so organizirali tudi delo od doma. Uvedli so virtualne sestanke in druge oblike komunikacije s strankami. V tujini z dolgoletnimi in novimi partnerji po tej poti sodelujejo naprej, v Sloveniji pa se aktivnosti pri že sklenjenih pogodbah nadaljujejo, podpisali so nekaj novih pogodb, nekateri kupci pa so aktivnosti za nakup hiše prestavili na pozneje.

Natančnega vpliva na prihodnje povpraševanje za zdaj ni mogoče napovedovati, pravijo v Jelovici. So pa prepričani, da se bo tržni delež lesene montažne gradnje tako v Sloveniji kot tudi v drugih evropskih državah krepil tudi v prihodnje. To velja tako za individualne stanovanjske hiše kot za večstanovanjske in javne objekte. »Tudi zato, ker zaznavamo, da so našim kupcem vrednote, povezane s trajnostjo, energetsko varčnostjo oziroma samozadostnostjo ter tehnološko dovršenostjo iz leta v leto pomembnejše,« so še zapisali.

Kager: Zaradi osebnega pristopa sklepanja pogodb ni

V podjetju Kager hiša so proizvodnjo začasno ustavili 17. marca. Kot pravijo, se bo dobava podaljšala za toliko, kot bodo morali imeti zaprto proizvodnjo. »Stranke so zelo razumevajoče in nas pri naši odločitvi podpirajo,« so zapisali v podjetju.

Ustavilo se je tudi sklepanje novih pogodb. Kot pravijo, je njihov pristop do strank ves čas oseben – od prvega srečanja do predaje ključa. To v trenutnih razmerah ni mogoče. Glede povpraševanja v prihodnje pa predvidevajo, da se ne bo močno zmanjšalo, bodo pa vsekakor občutili rahel upad.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
NEP&GRAD
Nepremičnine
Nepremičnine Kako se prodajajo nepremičnine po vnovičnem zagonu trga 4

Pri tisto malo kupoprodajnih poslih, ki so bili sklenjeni prejšnji teden, cene niso bile veliko drugačne kot pred epidemijo, nekateri –...

NEP&GRAD
Gradbeništvo
Gradbeništvo Zakaj so iz boja za drugi tir za zdaj izpadli trije evropski gradbeni velikani? 4

In kako je mogoče, da po vsem svetu gradijo predore, letališča, ceste in železnice, za gradnjo drugega tira pa niso sposobni?

OGLAS
NEP&GRAD
Gradnja in bivanje
Gradnja in bivanje Nove toplotne črpalke uporabljajo plin R32

Večina proizvajalcev toplotnih črpalk plin R410A zamenjuje z bolj ekološkim plinom R32, ki na globalno segrevanje vpliva trikrat manj

NEP&GRAD
Nepremičnine
Nepremičnine Gurs: Rast cen stanovanj v Ljubljani se je ustavila že pred korono, v letu dni so zrasle za odstotek

Trendi iz leta 2019 so preteklost, prosperitete slovenskega nepremičninskega trga pa je vsaj za zdaj konec, pravijo na geodetski upravi

NEP&GRAD
Gradbeništvo
Gradbeništvo (Intervju) »Začeti je treba širiti ljubljanski avtocestni obroč« 28

Tako pravi Slovenko Henigman, direktor Združenja za svetovalni inženiring pri GZS; z njim smo se pogovarjali o priložnostih, ki jih...

NEP&GRAD
Gradnja in bivanje
Gradnja in bivanje Zakaj so novejša stanovanja manj primerna za delo od doma kot starejša

Problematična so predvsem manjša stanovanja, v katerih ni dovolj prostora za pisalno mizo – marsikdo je zato med dvomesečno karanteno...