Nepremičnine

Kako so se koronakrizi prilagodili proizvajalci montažnih hiš

Bolj kot nadležni virus jih skrbi počasno izdajanje gradbenih dovoljenj

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
06.04.2020 19:53
Čas branja: 4 min

Proizvajalci montažnih hiš imajo dovolj naročil in njihove proizvodne zmogljivosti so za letos bolj ali manj zapolnjene. Bolj jih skrbi popoln zastoj pri izdajanju gradbenih dovoljenj. Če teh ne bo, ne bodo mogli izdelati že naročenih hiš. Država je včeraj pozive gradbincev sicer uslišala in med nujne upravne postopke uvrstila tudi izdajanje gradbenih dovoljenj za stanovanjske objekte ter javno in gospodarsko infrastrukturo.

Več o tem, kako in zakaj se je ustavilo izdajanje gradbenih dovoljenj, smo pisali prejšnji teden. Tokrat pa smo proizvajalce montažnih hiš povprašali, kako so v času koronakrize organizirali proizvodnjo, kako, če sploh, poteka prodaja hiš in kako bo zdajšnji položaj vplival na trg montažnih hiš v prihodnje.

Marles: Med krizo optimizacija proizvodnje v Lovrencu

»Tako v Sloveniji kot v tujini imamo sklenjenih toliko pogodb, da imamo za letos zmogljivosti dobro zasedene,« pravi direktor Marlesa Matej Vukmanič. Kako bo tekla proizvodnja naprej, je po njegovih besedah odvisno od tega, kako hitro bodo upravne enote izdajale gradbena dovoljenja, in od tega, kako hitro bo kupcem uspelo postaviti temeljne plošče. Opažajo namreč, da imajo gradbinci na eni strani težave pri dobavi materiala za izgradnjo armiranobetonske plošče, zaradi odpovedi vseh osebnih sestankov, tudi z gradbinci in investitorji, pa je po drugi strani sklepanje tovrstnih poslov zelo oteženo.

»Tudi v času samoizolacije smo podpisali nekaj pogodb za izgradnjo hiše na ključ, sicer na daljavo, s pošiljanjem pogodb po klasični pošti oziroma s posredovanjem prek elektronske pošte,« pravi Vukmanič in dodaja, da kupcem omogočajo tudi predstavitev svojih storitev prek videokonference.

Zaradi omejitvenih ukrepov so morali ustaviti dela v Italiji in Švici, kjer so dobili več poslov, ki jih bodo nadaljevali po preteku omejitev. »Trenutno operativno delamo in montiramo na trgih Avstrije in Slovenije ter posredno za Nemčijo, kjer nam je v začetku leta uspelo pridobiti večji posel za izgradnjo 36 modularnih enot, ki nam v teh kriznih časih pomagajo pri zapolnitvi proizvodnih zmogljivosti,« pravi Vukmanič.

Kot poudarja sogovornik, se dobavni roki zaradi koronakrize ne bodo podaljšali, »saj imamo velike zmogljivosti proizvodnje, hkrati pa končujemo naložbo v novo optimizirano proizvodnjo v Lovrencu, s katero bomo sposobni v izjemno kratkem času odgovoriti na vsa nihanja na trgu. To bo naša največja konkurenčna prednost«. V zaključna dela v Lovrencu so dodatno usmerili vse resurse, ki so se jim zaradi omejitvenih ukrepov sprostili v proizvodnji. To so prilagodili tako, da so proizvodni delavci razdeljeni v skupine, ki se med seboj izmenjujejo, režijski delavci pa delajo od doma.«

Lumar: Naročil je za leto in pol

»Zaradi dobre prodaje in počasnega pridobivanja gradbenih dovoljenj je zaloga hiš za leto in pol,« je povedal Marko Lukić, direktor podjetja Lumar, kjer so proizvodnjo sicer ustavili. Prvi razlog za to je po Lukićevih besedah varnost zaposlenih, saj niso mogli zagotoviti dovolj zaščitne opreme, drugi pa pomanjkanja gradbenih dovoljenj.

Kljub koronavirusne krize se pogodbe sklepajo naprej, čeprav manj, kot bi se drugače, saj ljudje čakajo, kako se bodo zadeve razpletale. »Danes nihče ne ve, kakšne bodo razsežnosti in posledice koronavirusa pri nas in po svetu. Obeti do krize so bili odlični, veliko smo imeli povpraševanj ter podpisov pogodb, do sredine marca več kot v primerljivem lanskem obdobju,« pravi Lukić in dodaja, da bo v prihodnje povpraševanje odvisno od trajanja epidemije in od tega, kako bodo banke s financiranjem spremljale kupce. Odvisno od dogajanja se bodo spreminjale tudi cene, saj so te vedno odsev razmerja med ponudbo in povpraševanjem.

Kot še pravi Lukić, je bil Lumar med krizami manj prizadet, saj v teh časih tako kupci kot podizvajalci in partnerji iščejo varne in zanesljive partnerje. »V času krize je še bolj pomembno, kakšno bonitetno oceno ima podjetje, v kakšni finančni kondiciji je in ali bo lahko tudi po njej izpolnjevalo svoje obveznosti in dogovore. Takšno podjetje ni varno samo za kupce in partnerje, ampak tudi za banke, ko se odločajo za podeljevanje kreditov,« pravi sogovornik in dodaja, da bi morale banke poleg kreditne sposobnosti kupca preverjati tudi, ali je izbrani izvajalec v ustrezni finančni kondiciji, da bo lahko izvedel s pogodbo dogovorjena dela.

Rihter: Stroški poslovanja so višji vsaj za 15 odstotkov

»Verjetno bo epidemija vplivala na zmanjšano povpraševanje, a večjega pretresa zaradi tega ne pričakujemo. Življenje se zaradi virusa ne bo ustavilo, bo pa pogled na življenje, do soljudi in narave vsaj za nekaj časa vendarle nekoliko drugačen,« pravi Janez Rihter, direktor podjetja Rihter. Kot pojasnjuje, letos nimajo več prostih zmogljivosti, prodaja in sklepanje pogodb pa tudi pri njih teče po različnih spletnih kanalih. Pogodbe pošiljajo tudi po običajni pošti.

Trenutno še delujejo po načrtih. »Glede na to, da si danes nihče ne upa napovedati, kako se bo vse to razpletalo v prihodnje, se lahko zgodi tudi, da bo prišlo do zamud pri dobavi naših hiš. Za zdaj z dobavami materialov nimamo večjih težav, lahko pa se bo v prihodnje kakšen dobavni rok podaljšal. Vsekakor pa pričakujemo, da se bodo zamude pokazale zaradi zastoja pri izdaji gradbenih dovoljenj,« pravi Rihter.

Tudi v Rihterju režijski delavci delajo od doma, proizvodnjo pa so prilagodili tako, da med zaposlenimi zagotavljajo primerno varnostno razdaljo. »Glede na manjše hkratno število navzočih sodelavcev v teh procesih nam to nekako uspeva zagotoviti,« pravi sogovornik in dodaja, da so se jim stroški poslovanja zaradi vseh potrebnih ukrepov, ki so jim morali sprejeti zaradi bolezni COVID-19, zvišali za vsaj 15 odstotkov.

Jelovica: Delež lesene montažne gradnje se bo povečeval

V Jelovici proizvodnja poteka s približno polovično zmogljivostjo. Zaradi ukrepov v boju zoper novi koronavirus so morali ustaviti dobave in montaže lesenih montažnih hiš tudi v Italiji, Švici, Avstriji in Nemčiji. Zmanjšana proizvodnja bo, kot so zapisali, zagotovo vplivala na dobavne roke, »je pa časovne zamike zamud iz današnjega zornega kota nemogoče jasno opredeliti, saj ne vemo, kdaj se bodo razmere v Sloveniji in tujini uredile«.

Zaradi ohranjanja vitalnih procesov delovanja družbe so organizirali tudi delo od doma. Uvedli so virtualne sestanke in druge oblike komunikacije s strankami. V tujini z dolgoletnimi in novimi partnerji po tej poti sodelujejo naprej, v Sloveniji pa se aktivnosti pri že sklenjenih pogodbah nadaljujejo, podpisali so nekaj novih pogodb, nekateri kupci pa so aktivnosti za nakup hiše prestavili na pozneje.

Natančnega vpliva na prihodnje povpraševanje za zdaj ni mogoče napovedovati, pravijo v Jelovici. So pa prepričani, da se bo tržni delež lesene montažne gradnje tako v Sloveniji kot tudi v drugih evropskih državah krepil tudi v prihodnje. To velja tako za individualne stanovanjske hiše kot za večstanovanjske in javne objekte. »Tudi zato, ker zaznavamo, da so našim kupcem vrednote, povezane s trajnostjo, energetsko varčnostjo oziroma samozadostnostjo ter tehnološko dovršenostjo iz leta v leto pomembnejše,« so še zapisali.

Kager: Zaradi osebnega pristopa sklepanja pogodb ni

V podjetju Kager hiša so proizvodnjo začasno ustavili 17. marca. Kot pravijo, se bo dobava podaljšala za toliko, kot bodo morali imeti zaprto proizvodnjo. »Stranke so zelo razumevajoče in nas pri naši odločitvi podpirajo,« so zapisali v podjetju.

Ustavilo se je tudi sklepanje novih pogodb. Kot pravijo, je njihov pristop do strank ves čas oseben – od prvega srečanja do predaje ključa. To v trenutnih razmerah ni mogoče. Glede povpraševanja v prihodnje pa predvidevajo, da se ne bo močno zmanjšalo, bodo pa vsekakor občutili rahel upad.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
PMM
»COVID-19 je za tri leta pospešil procese, ki smo jih predvideli v strategiji Pošte, in temu se moramo prilagoditi«
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostNataša Koražija »COVID-19 je za tri leta pospešil procese, ki smo jih predvideli v strategiji Pošte, in temu se moramo prilagoditi« 1

Andrej Rihter, Pošta Slovenije: »V drugem valu so po spletu začeli nakupovati tudi starejši in ob določenih dnevih smo imeli kar dvainpolkrat več dostav kot leto prej. Po odpiranju fizičnih trgovin je obseg nakupov po spletu še vedno ostal 45 odstotkov večji, kar kaže, da bodo navade ostale.«

FINANCE
Dražbe
12 hiš, ki jih do konca januarja lahko kupite na dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin 12 hiš, ki jih do konca januarja lahko kupite na dražbah

Izklicne cene hiš se začnejo pri 60 tisočakih

Montažne hiše
Zanimivo
6 najboljših montažnih hiš
Montažne hiše
ZanimivoNataša Jančar 6 najboljših montažnih hiš

Najboljša montažna hiša je lepa, se vklopi v okolico in se prilagaja stanovalcem. Predstavljamo šest najboljših montažnih hiš po izboru Lumar in Rihter.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

Moje finance
Razno
(mini pravna svetovalnica):  Delo od doma: Mi je delodajalec dolžan povrniti stroške ogrevanja in interneta?
Moje finance
RaznoRok Pograjc (mini pravna svetovalnica): Delo od doma: Mi je delodajalec dolžan povrniti stroške ogrevanja in interneta?

VPRAŠANJE: »Delodajalec me je napotil na delo od doma. Doma moram uporabljati (svoj) računalnik, plačevati zanj elektriko ter uporabljati druge naprave - tiskalnik, mobilni telefon, stol, mizo in tako dalje. Ali mi mora delodajalec povrniti stroške obrabe oziroma nadomestila za uporabo mojih naprav in energentov?« je zanimalo našega bralca.

FINANCE
Nepremičnine
Lani manj gradbenih dovoljenj, vendar bomo gradili več stanovanj
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Lani manj gradbenih dovoljenj, vendar bomo gradili več stanovanj

Po izračunih Statističnega urada Republike Slovenije se je letos močno povečalo število stanovanj, ki jih gradimo ali jih šele bomo gradili s pridobljenimi gradbenimi dovoljenji, izjemne so tudi lanske rasti vrednosti opravljenih gradbenih del pri stanovanjski gradnji

Moje finance
Nakup
Moje pravice pri spletnem nakupovanju: Mi mora trgovec vrniti denar, če se pozneje premislim?
Moje finance
Pameten nakupRok Pograjc Moje pravice pri spletnem nakupovanju: Mi mora trgovec vrniti denar, če se pozneje premislim?

Vprašanje: »Pri enem izmed večjih spletnih trgovcev sem naročil hišni sesalnik. Po prvi uporabi sem opazil, da sem naredil napako in ga želim zamenjati z močnejšim. Ali mora spletni trgovec ugoditi moji želji po zamenjavi ali vračilu?«

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.