Nepremičnine

Sprehod po novem domu, še preden je ta zgrajen

Pandemija COVID-19 bo močno posegla tudi v dosedanjo prakso prirejanja dnevov odprtih vrat, ki je bilo eno izmed močnejših trženjskih orodij proizvajalcev montažnih hiš; Digitalizacija bo tudi tu pripeljala do sprememb

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
Avtor
25.05.2020 07:00
Čas branja: 2 min

Namesto da bi se vozili na oglede hiš po vsej državi, se bomo lahko usedli pred domači računalnik in se prek 3D-vizualizacije sprehajali po hiši in okrog nje, si jo podrobno ogledali, na koncu pa se odločili, kako bo videti sanjski dom, ki bo najbolj ustrezal našim potrebam. Takšno izkušnjo lahko strankam ponudijo tisti proizvajalci, ki so v načrtovanje hiš in poslovanje nasploh že vpeljali proces informacijskega modeliranja zgradb, ki ga označujemo s kratico BIM.

V Rihterju že vidni prvi uspehi digitalizacije

Eno prvih podjetij, ki so se začela zavedati pomena digitalizacije, je Rihter. »Digitalizacijo smo že kar uspešno uvedli na projektivno-tehnološkem področju, v zadnjem času pa se aktivno ukvarjamo z uvajanjem digitalizacije na področju procesov in upravljanja strank. To je eden od najzahtevnejših projektov, ki smo se jih kadarkoli lotili. Prvi uspehi so že vidni,« pravi direktor Janez Rihter in dodaja, da si v prihodnje težko predstavlja kompleksno vodenje projektov in procesov brez prave digitalne podpore.

»Digitalizacijo vidimo kot močno podporno orodje v komunikaciji s strankami in vsemi deležniki, ki sodelujejo pri gradnji,« poudarja sogovornik. Kot dodaja, bodo cilje, ki so si jih postavili, izpolnili tudi na podlagi sredstev, ki jih bodo dobili na razpisu Digitalna transformacija.

Kar najbolj realno doživetje prostora

Strankam omogočajo pregled objekta v 3D-tehniki skozi celoten postopek projektiranja. »Stranka se pri projektiranju prek BIM dejansko postavi v prostor oziroma hišo, ki jo načrtujemo, in tako kar najbolj realno doživi svoj dom,« pravi Rihter. Že pred gradnjo dobi občutek in predstavo o posameznih notranjih prostorih in o zunanjosti hiše. Odločanje je tako lažje in hitrejše.

Stranke sodobne tehnologije že zdaj zelo dobro sprejemajo, v Rihterju pa razvijajo že nove tehnološke rešitve. Stranke bodo tako imele še boljši dostop do vseh podatkov, z izboljšanim komuniciranjem pa bodo proces gradnje še poenostavili.

Preveč kompleksnosti za klasične pristope

»Zaradi visokih bivanjskih standardov in zahtevnih gradbenih predpisov postaja gradnja čedalje bolj kompleksna. Če želimo to kompleksnost dobro obvladati, se moramo na gradnjo še toliko bolje pripraviti v fazi projektiranja,« pravi sogovornik in dodaja, da klasični pristopi, modeli in orodja za projektiranje niso več kos zahtevnosti, zato v Rihterju uporabljajo tehnologijo BIM. Ta med drugim omogoča odlično 3D-predstavitev projekta strankam, nadzornikom in drugim sodelujočim na vseh ravneh projektiranja, od prvih idejnih zasnov do končne izvedbene dokumentacije.

Zaradi preglednosti pri načrtovanju se morebitne napake in neskladja odpravljajo že v fazi projektiranja in se ne prenašajo na gradbišče. Omogoča precej preglednejše in natančnejše projektiranje ter zelo dobro povezljivost med grafičnimi in pisnimi podatki. Vse to je dobra podlaga za pripravo točnih popisov, kalkulacij in natančno vrednotenje celotne gradbene investicije ter spremljanje skozi celoten potek gradnje. »Tako lahko naši strokovnjaki bolje svetujejo stranki, stranka pa se lažje odloča o vseh podrobnostih svoje največje življenjske naložbe.«

Digitalni zapis vseh vgrajenih materialov

Kot pravi Rihter, že nekaj časa uporabljajo najnovejša in najnaprednejša programska orodja, ki temeljijo na tehnologijah BIM. S temi in še drugimi programskimi orodji lahko ustvarijo kompleten digitalni zapis vseh vgrajenih materialov ter zagotovijo njihovo sledljivost in povezavo s certifikati. Prav tako jim tovrstna orodja omogočajo celostno digitalno spremljavo vseh del zaposlenih in kooperantov, ki so izvajali dela na objektu, kar pomeni, da ima vsak objekt tako rekoč svoj edinstveni DNK-zapis.

»Vsaka podrobnost objekta je trajno digitalno zapisana, kar omogoča lažje diagnosticiranje, servisiranje in vzdrževanje objekta skozi vso življenjsko dobo,« pravi sogovornik. V Rihterju napovedujejo, da bodo v prihodnjih letih razvili še več modelov hiš, vse pa bodo podprli z naprednimi digitalnimi rešitvami, ki bodo njihovo storitev še bolj približale strankam in olajšale celoten proces gradnje.

Vsebina je izšla kot del oglasne priloge.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
PMM
»COVID-19 je za tri leta pospešil procese, ki smo jih predvideli v strategiji Pošte, in temu se moramo prilagoditi«
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostNataša Koražija »COVID-19 je za tri leta pospešil procese, ki smo jih predvideli v strategiji Pošte, in temu se moramo prilagoditi« 1

Andrej Rihter, Pošta Slovenije: »V drugem valu so po spletu začeli nakupovati tudi starejši in ob določenih dnevih smo imeli kar dvainpolkrat več dostav kot leto prej. Po odpiranju fizičnih trgovin je obseg nakupov po spletu še vedno ostal 45 odstotkov večji, kar kaže, da bodo navade ostale.«

Montažne hiše
Zanimivo
6 najboljših montažnih hiš
Montažne hiše
ZanimivoNataša Jančar 6 najboljših montažnih hiš

Najboljša montažna hiša je lepa, se vklopi v okolico in se prilagaja stanovalcem. Predstavljamo šest najboljših montažnih hiš po izboru Lumar in Rihter.

Tovarna
Novice
Digitalni šampioni z jasno strategijo digitalne preobrazbe
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Digitalni šampioni z jasno strategijo digitalne preobrazbe

Rezultat je višanje vrednosti za kupce, zaposlene in lastnike

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Dražbe
12 hiš, ki jih do konca januarja lahko kupite na dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin 12 hiš, ki jih do konca januarja lahko kupite na dražbah

Izklicne cene hiš se začnejo pri 60 tisočakih

Tovarna
Novice
Vlaganja v proizvodne digitalne rešitve z večjim zagonom
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Vlaganja v proizvodne digitalne rešitve z večjim zagonom

V le nekaj mesecih pandemije se je za industrijo 4.0 zgodilo to, kar bi sicer verjetno potrebovalo leta

FINANCE
Nepremičnine
Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice
OGLAS
Nepremičnine
VARNA KOŠNJA
NepremičnineFinance PR Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice (OGLAS)

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.