Nepremičnine

Kaj vse najdemo v sodobnih kopalnicah

Bolj petični naročniki si v kopalnici zaželijo tudi televizor, spet drugi pa kopalno kad postavijo v spalnico

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
24.05.2020 08:00
Čas branja: 7 min
Kaj vse najdemo v sodobnih kopalnicah
Če si želimo kopalnico brez fug, so zelo primerni sodobni kompozitni materiali, ki se na površine nanašajo kot nekakšna razlivna keramika. Foto: Arhiv Arhideja

Straniščna školjka brez notranjega roba, v izplakovalnik vgrajeni moduli za odstranjevanje neprijetnih vonjav, zaščitne keramične glazure, ki omogočajo neprepustne in gladke površine sanitarnih elementov, samočistilni sifoni v umivalnikih, ki so brez prelivne odprtine, prhe in pipe z vgrajenim omejevalnikom pretoka vode, ki pomagajo pri funkcionalni in gospodarnejši rabi vode, so le nekatere izmed inovativnih rešitev v sodobnih kopalnicah.

»Z dobro zamišljenim omejevalnikom pretoka se porabi do 60 odstotkov manj vode, silikonski vložki na prhah pa omogočajo tudi lažje vzdrževanje,« pravita Irmina in Peter Klenovšek, arhitekta iz studia za notranjo opremo Arhideja.

Kopalnice postajajo vse večje – vsaj v hišah

Medtem ko v novi hiši ponavadi ni omejitev glede instalacij in lahko arhitekti najprej določijo položaj straniščne školjke, ki naj bi bila ob vstopu v kopalnico čim manj na očeh, je v stanovanjih to težje, saj je odtočna cev školjke vezana na druga stanovanja in njenega položaja ni možno spreminjati, pravita strokovnjaka.

»Kopalnice v novih hišah postajajo vse večje, zato je dovolj prostora za veliko prho, ki je čedalje bolj priljubljena, in tudi za večjo kopalno kad z masažnimi sistemi. Pogosto umestimo dva umivalnika ali enega večjega z dvema armaturama. V novi hiši praviloma vgrajujemo tudi podometne armature, saj so sodobnejše in bolj praktične,« pojasnjujeta sogovornika.

Moderno kopalniško pohištvo je po njunih besedah funkcionalno in minimalistično, pod umivalniki so pogosto odprte površine za brisače, zato priporočata vgradnjo stenskih podometnih sifonov, ki so zelo estetski in ne motijo uporabnega prostora. V stanovanjih pa je prostor za kopalnico manjši, zato je treba dobro izkoristiti vsak centimeter.

»Izberemo manjšo stensko straniščno školjko, pralni stroj umestimo v drug prostor, na primer v kuhinjo,« pravita sogovornika. Izbiramo med svetlimi in pastelnimi barvami, ki povečajo prostor, na eno izmed sten pa namestimo večje ogledalo, ki bo prav tako ustvarilo videz večjega prostora. Zelo pomembna je tudi kakovostna in zadostna osvetlitev.

»V manjših kopalnicah se izogibajmo velikim vzorcem, ki lahko prostor navidezno pomanjšajo,« svetujeta Irmina in Peter Klenovšek ter priporočata izbor nevtralne keramike, ki jo kombiniramo z manjšimi formati keramike v živahnejših vzorcih, ki manjšo kopalnico poživijo in jo naredijo atraktivno.

Prhe postajajo pravi hi-tech sistemi

In kakšni so letošnji trendi v kopalniški opremi? Keramične ploščice so čedalje manj barvite, s pogosto poudarjenimi strukturami, ki se na minimalistično oblikovanih površinah še posebej izrazijo.

Kopalniški elementi postajajo oblikovno in tudi barvno vse bolj raznoliki, pravo nasprotje klasični beli barvi. Poleg klasične obdelave s kromom sta zelo priljubljeni črna in bela matirana obdelava armatur.

Moderne so tudi vse večje pršne glave, ki se razvijajo v prave pršne sisteme z veliko funkcijami, ki se upravljajo na dotik in poleg vodnega curka omogočajo različne kombinacije pršenja dežja in učinek slapa. Sodobne kadi za prhe pa so izdelane iz inovativnih barvitih kompozitnih materialov in jih lahko prilagodimo na mero.

Pri barvah sta v ospredju zlata in srebrna v kombinaciji s črno. Modne so tudi živahnejše barve, tudi rdeča in rumena. Predvsem pa so trendovske pastelne barve v odtenkih peščene, zelene, modre in barve betona.

Najnovejše modne muhe

V zadnjem času v kopalnicah vse pogosteje vidimo tapete, primerne za vlažne prostore, s cvetličnimi in grafičnimi vzorci. Prav tako je pogosta keramika, ki deluje kot slikarsko platno, torej umetniška keramika, za katero motive vzorcev ustvarijo slikarji.

Pri sanitarni opremi je zaradi tehnološkega napredka uporabljenih vse več materialov, ki doslej niso bili običajni. Sogovornika, na primer, navajata steklene umivalnike ali prosojne kompozite raznolikih oblik in barv, kamnite umivalnike neklasičnih oblik ter umivalnike, ki so konkavnih oblik in zliti s steno.

Čedalje več je straniščnih školjk z različnimi dodatki, pršnim sistemom in sušilnikom za intimno nego ter samočiščenjem. »Vse te funkcije je mogoče upravljati z daljincem. Tudi radiatorji niso zgolj grelna telesa, hkrati so lahko še svetilo in umetniška skulptura. Zelo pogosto v kopalnice umeščajo infrardeče savne, ki so praktične in zavzamejo manj prostora kot klasične finske savne,« pravita arhitekta in omenita, da si bolj petični naročniki kdaj v kopalnici zaželijo tudi televizor, spet drugi pa kopalno kad postavijo v spalnico.

Čim manj čiščenja

Kopalnica je intimen prostor, ki naj nas napolni z energijo, zato je še kako pomembno, da je čista. To nam omogočajo čim večje gladke površine s čim manj fugami. Zato so zelo dobrodošli veliki formati keramike in sodobni kompozitni materiali, ki se na površine nanašajo kot nekakšna razlivna keramika, zaradi česar ni fug. Tudi stenske armature niso samo modna muha, ampak so zelo praktične, saj se nanje ne nabira vodni kamen.

Praktične so tudi pršne kadi, potopljene v tla, in tudi breznivojske prhe, imenovane tudi walk in prhe s talno ali stensko odtočno kanaleto, vgrajeno v keramiko. V obeh primerih ni nepotrebnih robov, ki bi oteževali čiščenje. Kadar je v kopalnici premalo prostora, so v takšni prhi zelo praktična steklena vrata, ki se lahko potisnejo v prho in sprostijo prostor v majhni kopalnici, ko se več ne prhamo.

Članek je bil objavljen v prilogi Gradnja in bivanje

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Manager
Televizorji – majhen napredek ali kaj več?
Manager
ManagerMatjaž Ropret Televizorji – majhen napredek ali kaj več?

Mikro in mini LED, podobno se sliši, a je drugačna tehnologija - in tudi cene.

FINANCE
Dražbe
12 hiš, ki jih do konca januarja lahko kupite na dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin 12 hiš, ki jih do konca januarja lahko kupite na dražbah

Izklicne cene hiš se začnejo pri 60 tisočakih

FINANCE
Nepremičnine
Kakšne so cene novih stanovanj v Mariboru, koliko jih je na prodaj in kdo jih gradi
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kakšne so cene novih stanovanj v Mariboru, koliko jih je na prodaj in kdo jih gradi 2

Pregledali smo štiri večje stanovanjske projekte v štajerski prestolnici, pripravljata se še dva

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Dražbe
Ta stanovanja lahko do sredine februarja kupite na dražbah
Dražbe
DražbeAleš Perčič Ta stanovanja lahko do sredine februarja kupite na dražbah 1

Pregled najzanimivejših stanovanjskih dražb

FINANCE
Nepremičnine
Corwin projektira stolpnico s 30 tisoč kvadratnih metrov poslovnih površin
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Corwin projektira stolpnico s 30 tisoč kvadratnih metrov poslovnih površin

Zraven Železniške postaje, ob Vilharjevi cesti v Ljubljani bodo po načrtih začeli graditi prihodnje leto, gradnjo naj bi končali v letu 2024

FINANCE
Nepremičnine
Predlogi sprememb gradbene zakonodaje razdvojili arhitekte in gradbene inženirje
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Predlogi sprememb gradbene zakonodaje razdvojili arhitekte in gradbene inženirje 1

Arhitekti opozarjajo, da predlogi sprememb gradbene zakonodaje brišejo njihovo stroko, gradbeniki trdijo nasprotno

FINANCE
Nepremičnine
Po toliko so se oktobra in novembra lani prodajala rabljena stanovanja v Novem mestu
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Po toliko so se oktobra in novembra lani prodajala rabljena stanovanja v Novem mestu

Prek spletne aplikacije Trgoskop smo za deset zadnjih transakcij preračunali ceno za kvadratni meter uporabne površine stanovanj