Članki

Oceani - vir zelene energije prihodnosti

Velik vir za pridobivanje energije v prihodnosti so oceani. Narejeni so že prvi prototipi
17.03.2008 14:09
Čas branja: 1 min

turbina, valovi

Energija oceanov in izkoriščanje valov in morskih tokov za pridobivanje energije je naslednji velik eko projekt, poroča Businessweek. Kanadsko podjetje Canada's Emera in Nemški RWE sta investirala več milijonov evrov v poskuse izkoriščanja moči valov in morskih tokov za pridobivanje energije. S tem želijo kar se da zmanjšati odvisnost gospodarstev od fosilnih goriv in razviti učinkovit sistem pridobivanja energije iz morja.

Investitorjev ne manjka

Kot je običaj pri razvoju zelene energije, tudi tu investitorjev ne manjka, čeprav je projekt še v začetni fazi. Irsko podjetje OpenHydro je od leta 2005 že zbralo 80 milijonov evrov od različnih podjetij in poslovnih angelov za razvoj nove turbine, ki ležijo na dnu oceana in z vrtenjem, ki je posledica plimovanja, ustvarjajo električno energijo.

Prototip že proizvaja energijo

OpenHydro na morskem dnu obali Škotske že testira prvi prototip, ki proizvaja 250 kilowattov električne energije. Do leta 2009 načrtuje izdelavo in testiranje še enega prototipa na obali Kanade, ki bo proizvajal 1 megawatt električne energije.

Velik potencial

Po raziskavah Britanskega Carbon Trusta, državne skupine za raziskave in svetovanje, imajo svetovni oceani velik potencial na področju pridobivanja energije. Po raziskavah bi lahko proizvedli 4 tisoč terawattnih ur električne energije na leto, kar je 10-krat več kot je v enem letu porabijo v Veliki Britaniji. Analitiki pričakujejo, da bi do leta 2020 z izkoriščanjem morja na leto proizvedli med 2 tisoč in 5 tisoč megawattnimi urami električne energije na leto. Toliko električne energije proizvede od štiri do 10 termoelektrarn.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

Preberite tudi:

30.09.2007
28.11.2007
06.02.2008
21.11.2006
24.09.2006
16.04.2008
FINANCE
Okolje & energija
(video) 'Odvisnost od uvoza elektrike šibi konkurenčnost gospodarstva'
FINANCE
Okolje & energija
(video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto 1

V Splošni bolnišnici Celje so leta 2013 opravili energetsko prenovo in od takrat dosegajo pomembne prihranke energije, so zapisali v prijavi na razpis za energetske nagrade v kategoriji energetsko učinkovito podjetje ali ustanova.

FINANCE
Okolje & energija
Pri obnovljivih virih nam grozi, da ne bomo izpolnili zavez
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Pri obnovljivih virih nam grozi, da ne bomo izpolnili zavez 4

Potrebnega bo precej truda, poleg tega pa bo treba v kratkem času ustrezno opredeliti ukrepe podnebno-energetske politike, če se želimo do leta 2020 približati ciljnim deležem obnovljivih virov energije, so zapisali v Agenciji za energijo.

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Raziskava: podjetja še niso pripravljena na ekonomijo nove energije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Raziskava: podjetja še niso pripravljena na ekonomijo nove energije 1

Čeprav se podjetja čutijo pripravljena za sodelovanje v spreminjajočem se energetskem okolju, pa njihovi postopki ne dokazujejo takšnega razmišljanja, kaže raziskava podjetja Schneider Electric. Ovire so nezadostno integrirano načrtovanje in realizacija na področju energije, vztrajnosti in upravljanja s podatki.

FINANCE
Okolje & energija
Vse več terencev se že pozna na globalni porabi nafte
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vse več terencev se že pozna na globalni porabi nafte

Globalne emisije ogljikovega dioksida, ustvarjene v energetiki, so lani zrasle za 1,4 odstotka ter dosegle rekordnih 32,5 gigatone. Lanska rast izpustov v energetiki je prva po treh letih, so sporočili iz mednarodne agencije za energijo IEA.

FINANCE
Okolje & energija
E-mobilnost: zaradi interesov zlorabljajo logiko
Okolje & energija
Okolje & energijaTeo Bunta E-mobilnost: zaradi interesov zlorabljajo logiko 32

Pri energiji in električnih vozilih je v zadnjem času veliko diskusij, ki temeljijo na eni strani na "logiki", na drugi strani pa na interesih.

Vinski turizem
Vinski hotel Sibon je kombinacija preprostosti, elegance in sodobnosti
O vinu
Vinski turizemRedakcija O vinu Vinski hotel Sibon je kombinacija preprostosti, elegance in sodobnosti

V Sibon wine & spa resortu v Ljutomersko-Ormoških goricah se dan začne drugače - prebudimo se ob ptičjem petju, s pogledom na vinograde, kjer vdihnemo mir in spokojnost, ki ju ponuja nastanitev daleč stran od mestnega vrveža, budilke in stresa.