Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Odmev: Anomalije geodetske zakonodaje

Avtor
24.08.2008 22:30
Čas branja: 3 min

Gospod Franc Bevc v pisanju z naslovom Anomalije geodetske zakonodaje izraža očitke vladi, predvsem pa Geodetski upravi RS (organu v sestavi ministrstva za okolje in prostor), o zamujeni priložnosti pri odpravljanju neskladnosti ob dopolnitvi Zakona o geodetski dejavnosti (ZgeoD) in Zakona o evidentiranju nepremičnin.

Iz pisanja g. Franca Bevca je razviden njegov cilj, da bi geodetski tehniki lahko postali odgovorni geodeti. Pri tem pa g. Bevc obseg zahtev po pristojnostih in pogoje, ki bi geodetskim tehnikom omogočili status "odgovornega geodeta", v svojih pobudah spreminja.

anomalija fiannce
Finance, št. 153, 11. avgusta 2008, str. 20 (Nepremičninski informator), [www.finance.si]

Iz njegovega pisanja je razumeti, da se njegova zadnja zahteva nanaša na to, da bi morali zakone "uskladiti" tako, da bi bili geodetski tehniki "odgovorni geodeti" za izvajanje naslednjih geodetskih storitev: izvedbo postopkov za izdelavo elaborata za evidentiranje stavbe, elaborata za vpis stavbe in delov stavbe v kataster stavb ter izdelavo elaborata za spreminjanje podatkov katastra stavb. Pri tem je navedbe in očitke posameznikom g. Bevca težko komentirati, saj so iztrgani iz konteksta.

Za razumevanje sedanje ureditve in odločitev državnih organov pa je vsekakor potrebnih nekaj pojasnil. Z Zakonom o posebnih pogojih za vpis lastninske pravice na posameznih delih stavb (ZPPLPS) in Zakonom o evidentiranju nepremičnin državne meje in prostorskih enot (ZENDMPE) je bil zaradi poenostavitve in pospešitve vpisa stavb in delov stavb v kataster stavb in vpisa lastništva v zemljiško knjigo razširjen krog izvajalcev z geodetskih podjetij še na podjetja, ki izdelujejo projektno dokumentacijo.

Na ta način je postala storitev izdelave etažnega načrta oziroma elaborata za vpis stavbe v kataster stavb dostopnejša. Razlogi, ki jih za širitev kroga izvajalcev navaja g. Bevc, niso nikoli obstajali. Za zagotavljanje strokovnosti in s tem večje varnosti za naročnike in uporabnike geodetskih del, geodetskih storitev in podatkov je bil z ZgeoD uveden institut "odgovorni geodet".

Ta odgovarja za vsa geodetska dela, ki jih s svojim podpisom potrdi, od najbolj enostavnih do najzahtevnejših in najodgovornejših. Odgovorni geodet ni nujno tudi izvajalec tistih del, ki jih potrdi. Biti mora strokovno izobražen na širšem področju geodezije in ne le na zelo ozkem strokovnem delu. Zakon ne določa različnih odgovornih geodetov za posamezna vsebinska področja.

Odgovorni geodet se sam odloči, komu bo zaupal izvajanje posameznih faz dela, koliko je potrebno posameznika nadzorovati in njegov izdelek pregledati. G. Bevc napačno interpretira, da razen urejanja mej in parcelacije lahko kdorkoli izvaja geodetska dela. Namerno ni navedel, da mora vsa geodetska dela potrditi odgovorni geodet, ki je med drugim tudi odgovoren za vse posledice, ki nastanejo zaradi slabe, nestrokovne ali nepopolne izvedbe del.

ZgeoD zaradi specifičnega znanja za geodetske storitve, ki so podlaga za urejanje mej zemljišč in parcelacijo, določa posebne pogoje, kdo je lahko dejansko izvajalec teh storitev. Te storitve lahko opravlja samo geodet, ki ima najmanj visoko strokovno izobrazbo geodetske smeri in opravljen poseben strokovni izpit za izvajanje geodetskih storitev. Geodet, ki izpolnjuje te pogoje, pridobi geodetsko izkaznico in se z njo izkazuje pri naročnikih storitev.

Mora pa seveda te storitve potrditi tudi odgovorni geodet, ki mora tudi imeti geodetsko izkaznico. Pri sprejemanju ZGeoD se je upoštevalo dejstvo, da so si geodetski tehniki z delom pridobili ustrezne izkušnje za izvajanje storitev, ki so podlaga za urejanje mej zemljišč in parcelacijo. Zato 53. člen ZgeoD določa izjemo, ko "lahko geodetske storitve, ki so podlaga za urejanje mej zemljišč in parcelacijo, izvajajo geodeti, ki imajo ob uveljavitvi tega zakona končano srednjo strokovno izobrazbo geodetske smeri z opravljenim strokovnim izpitom in najmanj 15 let delovnih izkušenj". Med take geodetske tehnike se uvrša tudi g. Franc Bevc.

Podobno, kot so bile določene izjeme za geodetske tehnike, je ZgeoD določil tudi pogoje, ki jih mora posameznik izpolnjevati za priznavanje strokovne usposobljenosti ob uveljavitvi zakona. Navedba g. Bevca o nezakonitem delovanju 70 odstotkov odgovornih geodetov lahko izvira le iz nepoznavanja ali nerazumevanja zakonodaje. O osebnih obdolžitvah pa le primer - citat iz zapisnika 4. seje upravnega odbora matične sekcije geodetov pri Inženirski zbornici Slovenije (31. 1. 2001): "3. točka Poročilo predsednika o aktivnostih med dvema sejama ... v tej točki smo obravnavali tudi zadnjo, osmo verzijo Pravilnika o minimalnih tarifnih pogojih ... Seji se je naknadno na lastno željo priključil tudi direktor Geodetske uprave RS g. Seliškar, ki je na omenjeno verzijo tarifnega pravilnika podal svoje mnenje.

Meni, da je pravilnik preveč omejevalen in da ne dopušča prostega tržnega koncepta oblikovanja cen geodetskih storitev. Predlaga spremembo koncepta celotnega pravilnika ..." Toliko o mojem "pritiskanju". Podobno velja za navedbe o nepoštenem in nezakonitem delovanju preostalih kolegov. Sedanja ureditev izvajanja geodetskih del in storitev zagotavlja strokovnost in posledično varovanje javnega interesa in varnost naročnikov. Pri tem pa ZgeoD ni poslabšal položaja geodetskih tehnikov, saj jim omogoča delovanje v enakem obsegu, kot so ga imeli že pred njegovo uveljavitvijo. Podrobna utemeljitev je razvidna tudi iz odločbe ustavnega sodišča o oceni ustavnosti ZgeoD.

Aleš Seliškar, direktor Geodetske uprave RS, ministrstvo za okolje in prostor

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.