Gradbeniki sporočajo.

V Mariboru so konstruirali mostove iz špagetov
08.05.2017 12:41
Zmagovalni most iz špagetov je prenesel 89,10 kilogramov obremenitve. Ker je bil težak 1,3 kilograma je torej prenesel skoraj 70-kratnik svoje teže. 90-centimetrski zmagovalni most je na ...
Več ▼

Zmagovalni most iz špagetov je prenesel 89,10 kilogramov obremenitve. Ker je bil težak 1,3 kilograma je torej prenesel skoraj 70-kratnik svoje teže. 90-centimetrski zmagovalni most je na tekmovanju, ki ga je prejšnji teden organizirala mariborska Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, zasnovala ekipa študentov drugega letnika te fakultete - Marko Zidarić, Matej Slapnik in Toni Sakmardi.

Drugo mesto je med 28 ekipami univerz in srednjih šol dosegla ekipa Fleki iz Državne univerze v Novem Pazarju. Njihov most je prenesel 78,35 kilogramov obremenitve. Tretje mesto je s 63,30 kilogrami obremenitve zasedel most ekipe Here for beer construction, prav tako z mariborske fakultete. Najlepši most je po mnenju publike in komisije izdelala skupina Paural iz Elektrotehnične in gradbene šole Nikola Tesla iz Jagodine.

Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru je tako organizirala že osmo mednarodno tekmovanje v izdelovanju mostov iz špagetov »Ali je kaj trden most?«. Letošnja prireditev je bila najuspešnejša doslej, saj je porušitve mostov videlo več kot 200 študentov, profesorjev in drugih gostov. Tekmovanje je v treh dneh obiskalo več kot 500 ljudi, med katerimi so bili tudi predstavniki slovenskih podjetij. Na tekmovanju se študenti učijo sodelovati v ekipi, odkrivajo meje možnega pri gradnji mostov ter se spoznavajo z domačimi in tujimi podjetji.

Letošnje tekmovanje je po besedah organizatorja preseglo pričakovanja, saj so se tekmovalci zelo dobro pripravili, študentje mariborske gradbene fakultete pa so si s tem odprli vrata v svet, pridobili ideje ter navdih za nove projekte.

 

Pomgrad pridobil še tretji certifikat ISO
07.07.2019 10:33
Gradbeno podjetje Pomgrad, d. d., je pridobilo certifikat ISO 45001/2018 s področja varnosti in zdravja pri delu. Tako so edino večje gradbeno podjetje v Sloveniji, ki ima pridobljene vse tri ...
Več ▼

Gradbeno podjetje Pomgrad, d. d., je pridobilo certifikat ISO 45001/2018 s področja varnosti in zdravja pri delu. Tako so edino večje gradbeno podjetje v Sloveniji, ki ima pridobljene vse tri certifikate ISO – ISO 9001/2015 za sistem vodenja kakovost, ISO 14001/2015 za sistem ravnanja z okoljem in ISO 45001/2018 za sistem vodenja varnosti in zdravja pri delu.

»Certifikat ISO 45001/2018 je pomembno tudi zato, ker med drugim potrjuje, da zgledno skrbimo za naše zaposlene, še posebej glede na dejstvo, da jih večina vsakodnevno dela na terenu in na gradbiščih. Standard lahko sedaj uporabljamo za vse poslovne in operativne dejavnosti, zahteva tudi skladnost z vsemi veljavnimi regulatornimi okviri,« je povedal predsednik uprave Iztok Polanič.

Kot je še dodal sogovornik, so ob pridobivanju certifikata nadgradili že vzpostavljeno  lastno varnostno politiko in cilje ter opredeljene nevarnosti in tveganja. »Ocenjujemo verjetnost in vpliv tveganja, preverjamo skladnost z veljavnimi pravili in seveda načrtujemo in uporabljamo ustrezne protiukrepe za preprečevanje poškodb, bolezni in smrtnih žrtev, kar je v naši panogi še posebej pomembno.«

V Pomgradu so že lani pridobili okoljski certifikat ISO 14001/2015. Vsi trije pridobljeni certifikati ISO so za podjetje pomemben korak v odnosu do okolja ter zaposlenih, njihovega zdravja in varnosti na delovnem mestu. Hkrati so pomemben vidik družbene odgovornosti podjetja v odnosu do zaposlenih in vseh drugih deležnikov v lokalnih okoljih, kjer Pomgrad gradi, ter do investitorjev.

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo se bo predstavila mladim Zotkinim talentom
31.05.2019 13:22
V soboto, 8. junija, bo Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v Cankarjevem domu ponovno gostila najboljše mlade raziskovalce. Na tradicionalnem dogodku Zotkini talenti bodo razglasili ...
Več ▼

V soboto, 8. junija, bo Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v Cankarjevem domu ponovno gostila najboljše mlade raziskovalce. Na tradicionalnem dogodku Zotkini talenti bodo razglasili rezultate državnih tekmovanj iz znanja in srečanj mladih raziskovalcev. V veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma pa bo potekala aleja fakultet in organizacij, kjer se bo predstavila tudi Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo.

Mladim Zotkinim talentom bodo predstavniki fakultete predstavili manjši brezpilotni letalnik (dron) in s pomočjo tabličnega računalnika prikazali, kako lahko s posebno aplikacijo fotografije iz okolja, zajete z brezpilotnim letalnikom, vidimo v 3D modelu. Na ogled pa bo tudi zanimiv model podtalnice, ki nazorno prikaže osnovne zakonitosti gibanja podzemne vode ter širjenja onesnaženja pod površjem Zemlje.

Na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo bodo razstavili okoli tisoč letošnjih študentskih del
29.05.2019 11:57
Na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo bodo 6. junija ob 18. uri pod naslovom Od hiše do mesta odprli tradicionalno razstavo seminarskih del. Do 21. junija bo tako na ogled okoli tisoč ...
Več ▼

Na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo bodo 6. junija ob 18. uri pod naslovom Od hiše do mesta odprli tradicionalno razstavo seminarskih del. Do 21. junija bo tako na ogled okoli tisoč študentskih del iz tega študijskega leta. Med 10. in 14. junijem bodo od 10. do 13. ure potekali vodeni ogledi za vrtce in osnovne ter srednje šole. Bodoči arhitekti in urbanisti bodo z razstavo med drugim iskali odgovore na številne aktualne problematike slovenskih in tujih mest in krajev ter predstavili svojo vizijo razvoja okolja ter slovenske družbe, kot jo vidijo v prihodnosti. Kot eno izmed aktualnih tem bodo naslovili tudi problematiko praznih stavb in na konkretnih primerih zapuščenih objektov v Sloveniji in tujini prikazali različne ideje njihovega oživljanja.

Študenti pod vodstvom dekana dr. Mateja Blenkuša bodo predstavili predloge razvoja občine Krško na štirih ključnih območjih, študenti izrednega profesorja Jurija Sadarja pa vizijo razvoja Bleda. Študentska skupina profesorja dr. Aleša Vodopivca bo predstavila predlog za postavitev novega objekta s programom, ki ga pogrešajo v prestolnici. Obiskovalci bodo lahko videli tudi ideje za Medgeneracijsko naselje Škofljica, kampus socialnih veščin in druge ideje, rešitve ter koncepte.

Na poletni šoli ljubljanske Fakultete za gradbeništvo in geodezijo bodo letos gradili hišo
25.05.2019 18:31
Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani bo v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) tudi letos med 1. in 5. julijem pripravila poletno šolo, na kateri bodo ...
Več ▼

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani bo v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) tudi letos med 1. in 5. julijem pripravila poletno šolo, na kateri bodo lahko osnovno- in srednješolci na zanimivih delavnicah spoznali delo inženirja – geodeta, gradbenika in vodarja. Osrednja tema letošnje poletne šole bo hiša. Udeleženci bodo spoznali, kaj vse je potrebno upoštevati in narediti pri gradnji hiše, izdelali pa bodo tudi svojo mini hišo, ki jo bodo na koncu natisnili s 3D-tiskalnikom in odnesli domov za spomin.

Kako se zgradi hiša

Udeleženci poletne šole bodo spoznali postopke in materiale, ki so s tem povezani. Najprej bodo hišo umestili v prostor in jo zakoličili s sodobnimi geodetskimi instrumenti. Nato bodo spoznali najbolj pogoste materiale, ki se uporabljajo pri gradnji hiš. Vsak udeleženec bo izdelal tudi svojo maketo hiše. Kako poteka gradnja objektov v realnosti, pa bodo videli na obisku večjega gradbišča.

3D-model hiše

Pokazali jim bodo tudi postopek načrtovanja oziroma modeliranja hiše v računalniškem programu SketchUp. Pri modeliranju bodo lahko uporabili načrt svoje hiše, si izmislili popolnoma nov objekt ali pa vodeno naredili model hiše s pomočjo vodij delavnice. Končni izdelek bo realistični 3D-model hiše, ki ga bodo natisnili s 3D-tiskalnikom. 

Od kod prihaja pitna voda

Organizatorji bodo udeležence poletne šole peljali tudi v vodarno Kleče, kjer jim bodo pokazali, kakšen je postopek priprave pitne vode. Prek izvedbe testov vode in različnih iger s področja vodarstva bodo spoznali še številne lastnosti vode.

Tudi letos ne bo manjkal obisk kopališča Kolezija, kjer bodo preganjali poletno vročino.

Več informacij je NA TEJ SPLETNI POVEZAVI>>.  

 

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo se bo predstavila na Vrtu eksperimentov
18.05.2019 19:27
Približuje se tradicionalni festival dogodivščin, znanstvenih predavanj in eksperimentnih delavnic, Znanstival, ki ga vsako leto organizira Hiša eksperimentov. V okviru Znanstivala na Stritarjevi ...
Več ▼

Približuje se tradicionalni festival dogodivščin, znanstvenih predavanj in eksperimentnih delavnic, Znanstival, ki ga vsako leto organizira Hiša eksperimentov. V okviru Znanstivala na Stritarjevi ulici v Ljubljani 1. in 2. junija poteka tudi Vrt eksperimentov, ki je namenjen predstavitvi institucij, ki jim je skupna promocija izobraževanja. Tudi letos bo tam prisotna Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo. Mimoidočim bodo predstavili model Aqualibrium in IR oziroma toplotno kamero.

 

Prikaz sevanja teles in delovanja vodovodnega omrežja

Obiskovalcem bodo predstavili delovanje IR ali toplotne kamere, ki nam omogoči opazovanje infrardečega (IR) elektromagnetnega sevanja, ki ga s prostim očesom ne moremo zaznati. Kamera pa s pomočjo infrardečega sevanja tvori sliko. Obiskovalcem bodo z eksperimentom pokazali, kako sevajo telesa, spoznali pa bodo lahko tudi model Aqualibrium, s katerim bodo s sestavljanjem cevi spoznali delovanje vodovodnega omrežja in enakomerno oskrbo z vodo.