Gradbeniki sporočajo.

Na mariborski gradbeni fakulteti bo posvet o energetski učinkovitosti
19.05.2017 10:47
Društvo gradbenih inženirjev in tehnikov Maribor s Fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru (FGPA) organizira 4. posvet Energetska učinkovitost v ...
Več ▼

Društvo gradbenih inženirjev in tehnikov Maribor s Fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru (FGPA) organizira 4. posvet Energetska učinkovitost v arhitekturi in gradbeništvu: Sodobni pristopi k celostnim prenovam stavb.

Posvet (celoten program je TUKAJ) bo v prostorih FGPA potekal 1. junija; začetek bo ob 9. uri. Na njem bodo tematsko povezali teoretične osnove in pristope k celostnim prenovam stavb ter predstavili že izvedene primere dobre prakse, najsodobnejše materiale in izkušnje nekaterih slovenskih proizvajalcev. Posvet se bo zaključil z okroglo mizo, na kateri bodo obravnavali aktualno problematiko in smernice razvoja prenov stavb.

Za udeležbo se je treba do 26. maja prijaviti na elektronski naslov maja.lesnik6@um.si. Kotizacije za udeležbo ni, prijavljeni udeleženci bodo prejeli potrdilo o udeležbi.

Sarajevo je gostilo dogodek CGS Labs Connect 2018
02.03.2018 13:25
Podjetje CGS Labs je v sodelovanju z Gradbeno fakulteto Univerze v Sarajevu priredilo dogodek z nazivom »CGS Labs Connect – BIM v infrastrukturi«, ki se ga je udeležilo več kot 70 predstavnikov ...
Več ▼

Podjetje CGS Labs je v sodelovanju z Gradbeno fakulteto Univerze v Sarajevu priredilo dogodek z nazivom »CGS Labs Connect – BIM v infrastrukturi«, ki se ga je udeležilo več kot 70 predstavnikov univerze, gospodarstva in državnih ustanov Bosne in Hercegovine. Dogodek je v luči gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in BiH podprlo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Sarajevu.

Namen dogodkov »CGS Labs Connect« je pospeševanje uvajanja tehnologij BIM (Building Information Modeling) v gradbeništvo, povezovanje med fakultetami, projektantskimi in gradbenimi podjetji in ponudniki informacijskih tehnologij v regiji.

Številne evropske države že danes uvajajo standarde, ki bodo omogočili uzakonitev uporabe BIM tehnologij s ciljem smotrnejše porabe javnih sredstev. Podjetje CGS Labs tem trendom sledi in jih sproti implementira v svoje rešitve. Aktivno je vključeno v delovne skupine za pripravo slovenske nacionalne strategije vpeljave BIM-a, mednarodno pa sodeluje pri pripravi standardov BIM za področje infrastrukture v okviru svetovne organizacije BuildingSmart. Podjetje CGS Labs je tako predstavilo vrsto lastnih in partnerskih rešitev v povezavi s tehnologijami in novim načinom dela, ki ga prinaša BIM. Prikazanih je bilo tudi več zanimivih predstavitev referenčnih projektov podjetij IPSA iz Sarajeva in LINEAL iz Maribora, ki so nastali z uporabo teh rešitev.

Na dogodku se je razvila zanimiva razprava okoli bogatih izkušenj, ki jih je slovenska projektivna stroka pridobila pri izvajanju večjih infrastrukturnih projektov po BIM načelih. Med temi projekti sta načrtovanje in gradnja druge cevi predora Karavanke in pa nova železniška proga med Mariborom in Šentiljem. Želja gradbenikov v BIH je, da bi si izkušnje lahko delili s slovenskimi kolegi, kar bi lahko okrepili skozi sodelovanje slovenskega združenja SIBIM in bosanskega združenja BIMalijansa.

Podjetje CGS Labs je s svojimi programskimi izdelki prisotno na območju Bosne in Hercegovine že več kot 20 let. V tem času so se s programskimi rešitvami Plateia, Ferrovia in Aquaterra izdelali številni projekti avtocest in drugih cest, železniških povezav in projekti regulacij strug vodotokov, ki so na tem območju še posebej številni.

 

Ljubljanska fakulteta za gradbeništvo in geodezijo sodeluje pri natečaju za osnovnošolce na temo klimatskih sprememb
02.03.2018 10:47
Gre za natečaj Vodni detektiv . Sodelujoči učenci bodo na natečaju pod mentorstvom učiteljev pripravili raziskovalno nalogo ali literarno-likovni projekt, v katerem bodo predstavili, kako si ...
Več ▼

Gre za natečaj Vodni detektiv. Sodelujoči učenci bodo na natečaju pod mentorstvom učiteljev pripravili raziskovalno nalogo ali literarno-likovni projekt, v katerem bodo predstavili, kako si predstavljajo pokrajino, mesta in hiše v prihodnosti, ki jo bodo zaznamovale spremenjene klimatske razmere, ter kako se bomo spoprijeli s problemi voda. Najboljše izdelke letošnjega natečaja bodo predstavili v posebni razstavi, ki jo z naslovom Živeti z vodo jeseni pripravlja Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Tam bo tudi zaključna prireditev s podelitvijo nagrad in ekskurzijo po Ljubljanskem barju.

Letošnja tema je namreč povezana s prilagojenostjo slovenskih mest in drugih naselij na izzive prihodnosti, ki jih prinašajo globalne klimatske spremembe. Učenci bodo tako skozi natečaj na zabaven in poučen način spoznavali klimatske spremembe in kako se bodo morala na spremembe prilagoditi sodobna mesta, ki na to še niso pripravljena. Natečaj, ki bo potekal pod naslovom Modro-zelena mesta, organizira Inštitut za celostni razvoj in okolje (ICRO), letos pa so k sodelovanju povabili tudi Oddelek za okoljsko gradbeništvo pri ljubljanski Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo ter Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

CER sredi marca organizira posvet o kriterijih za trajnostno gradnjo
01.03.2018 14:27
Ministrstvo za okolje in prostor, Gradbeni inštitut ZRMK in Center energetskih rešitev (CER) organizirajo strokovni posvet z naslovom "O kriterijih za trajnostno gradnjo", ki se bo 16. marca ob ...
Več ▼

Ministrstvo za okolje in prostor, Gradbeni inštitut ZRMK in Center energetskih rešitev (CER) organizirajo strokovni posvet z naslovom "O kriterijih za trajnostno gradnjo", ki se bo 16. marca ob 10, uri na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odvil v okviru 57. mednarodnega Sejma DOM. Na brezplačnem posvetu želijo organizatorji javnost seznaniti z aktualnimi domačimi in evropskimi prizadevanji za obvladovanje, načrtovanje in naročanje okoljsko sprejemljivejše gradnje. Na dogodku bodo predstavili slovensko študijo »Pregled sistema trajnostnih kriterijev s predlogom prenosa«, ki sta jo v letu 2017 po naročilu Ministrstva za okolje in prostor (MOP) izdelala Gradbeni inštitut ZRMK (GI ZRMK) in Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG).

Hkrati je v evropskem merilu nastajal sistem Level(s) - skupni EU okvir ključnih kazalnikov trajnostne gradnje za poslovne in stanovanjske stavbe, ki je od jeseni 2017 na voljo tudi za testno uporabo. Gre za metodo, ki investitorja in projektno skupino sistematično vodi k obvladovanju tistih vidikov gradnje stavb, ki so za človeka, okolje in gospodarnost naložbe ključni.

Izkušnje z uvajanjem sodobnih trajnostnih meril pri načrtovanju stavb bodo predstavili napredni in okoljsko ozaveščeni investitorji, projektanti ter specializirani strokovnjaki za področje trajnostne gradnje. Več o vsebini posveta si lahko preberete TUKAJ.

Na posvet vabijo javne in zasebne investitorje, projektante, proizvajalce gradbenih materialov, tehnologij in sistemov, raziskovalce ter strokovnjake, ki jih zanima področje trajnostne gradnje.

V Wienerbergerjevem Centru masivne gradnje na Valentinovo predavanje o obnovi oziroma gradnji mansarde
15.02.2018 14:30
Letos bodo v Wienerbergerjevem razstavnem salonu Center masivne gradnje vsako drugo sredo v mesecu potekali brezplačni strokovni dogodki, na katerih bodo predavali strokovnjaki z različnih ...
Več ▼

Letos bodo v Wienerbergerjevem razstavnem salonu Center masivne gradnje vsako drugo sredo v mesecu potekali brezplačni strokovni dogodki, na katerih bodo predavali strokovnjaki z različnih področij gradnje. Napovednik predavanj si lahko ogledate TUKAJ.

Prvi tovrstni dogodek z naslovom Moja mansarda so organizirali 14. februarja. Podali so vrsto konkretnih nasvetov in namigov, kako si iz podstrešnega stanovanja z dobrimi izolacijskimi materiali in strešniki, kakovostnimi strešnimi okni ter pravilno osvetlitvijo ustvariti ljubko in udobno domovanje. Predavatelji so opozorili tudi na najpogostejše napake, ki se zgodijo pri tovrstnih gradbenih posegih, in predvsem, kako se jim izogniti.

Predstavnik podjetja Velux je pojasnil, kaj je ključno za pravilno zasnovo mansardnega stanovanja, koliko okenskih odprtin zagotavlja optimalno osvetlitev ter da je potrebno strešna okna tudi »sevisirati«.

Nina in Matevž Granda, dva izmed najvidnejših slovenskih arhitektov sodobnega časa, med drugim tudi snovalca revije Outsider, sta ureditev mansardnega stanovanja predstavila na osnovi lastne izkušnje ter s stališča arhitekturne stroke – kaj je tisto, kar mansardo iz stanovanja spremeni v dom veselja in topline, kakšna je pravilna tlorisna zasnova ter razporeditev pohištva, kako izbrati pohištvo za mansardo ipd.

Ker se neposredno nad mansardo nahaja streha, je bil del predavanja namenjen še zidnim in stropnim sistemom Porotherm, vrstam in oblikam strešnikov Tondach, njihovo pravilno polaganje ter vloga ostalih nepogrešljivih sistemskih rešitev pri pokrivanju strehe.

Naslednje predavanje z naslovom Sistem energetske učinkovitosti bo v sredo, 7. marca.

 

 

Konec tedna informativni dnevi na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo
07.02.2018 10:00
Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani (UL FGG) tudi letos pripravlja vsebinsko bogate informativne dneve, na katerih bodo predstavili svoje študijske programe ter vpisne ...
Več ▼

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani (UL FGG) tudi letos pripravlja vsebinsko bogate informativne dneve, na katerih bodo predstavili svoje študijske programe ter vpisne pogoje. Vabijo vse, ki jih zanima študij gradbeništva, vodarstva ter geodezije. Zanimiv in dinamičen študij študentom po koncu študija omogoča široke možnosti razvoja njihove kariere na številnih področjih gradbeništva, geodezije in okoljskega inženirstva tako v Sloveniji kot v tujini.

Po sprejemu dijakov v avli ter nagovoru dekana bodo na zanimiv način predstavljeni vsi oddelki fakultete – Oddelek za gradbeništvo, Oddelek za geodezijo in Oddelek za okoljsko gradbeništvo. Predstavljeni bodo tudi vpisni pogoji za vse študijske programe 1. stopnje.

Univerzitetni študijski programi: Gradbeništvo, Geodezija in geoinformatika, Vodarstvo in okoljsko inženirstvo.

Visokošolska strokovna študijska programa: Operativno gradbeništvo, Tehnično upravljanje nepremičnin

Obiskovalci bodo lahko spoznali predstojnike ter nekatere učitelje posameznih oddelkov in pridobili vse potrebne informacije. Prisluhnili bodo lahko tudi gostom – bivšim diplomantom fakultete, ki jim bodo skozi svoje izkušnje še bolj približali področja študija. Tudi tokrat bomo za obiskovalce pripravili pestre eksperimente, v avli pa se bodo predstavila še študentska organizacija FGG UL in društva študentov gradbeništva, geodezije in vodarstva.

Informativni dnevi na UL FGG bodo potekali:

  • v petek, 9. februarja, ob 10. uri,
  • v petek, 9. februarja, ob 15. uri,
  • v soboto, 10. februarja, ob 10. uri.