Gradbeniki sporočajo.

Projekt ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo med najboljšimi letošnjimi inovacijami energetike
19.10.2017 07:50
Multidisciplinarni projekt toplotne izolacije iz odpadnega filca, ki poteka na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani (FGG), je na konferenci Inovacija energetike 2017 ...
Več ▼

Multidisciplinarni projekt toplotne izolacije iz odpadnega filca, ki poteka na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani (FGG), je na konferenci Inovacija energetike 2017 zasedel drugo mesto med najboljšimi letošnjimi inovacijami s področja energetike. 

Dr. David Antolinc je na konferenci predstavil rezultate projekta reciklaže tekstilnih odpadkov iz filca za izdelavo toplotno izolativnega materiala za potrebe v gradbeništvu, ki so ga na fakulteti izvajali v okviru razpisa Po kreativni poti do znanja 2016/2017. Projekt so razvijali skupaj z ljubljansko fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, ekonomsko fakulteto ter podjetjema CEP in Filc.

V projektu pa so sodelovali tudi študenti FGG. Kreativna študentska ekipa, v kateri so bili Enej Truden, Doron Hekič, Jernej Vozelj, Gašper Rus in Benjamin Cerar, je veliko pripomogla k uspehu projekta.

Konferenca Inovacija energetike 2017 je bila 11. oktobra na Brdu pri Kranju. Na njej se tradicionalno predstavijo najboljše inovacije in inovativni projekti s področja energetike.

V začetku avgusta bo začela delovati nova spletna platforma eVrt
18.07.2018 12:20
Nastajati je začela baza podatkov o slovenskih vrtovih, ki ima velik izobraževalni in turistični potencial. Spletna platforma www.evrt.si bo namreč na enem mestu povezovala lastnike vrtov ...
Več ▼

Nastajati je začela baza podatkov o slovenskih vrtovih, ki ima velik izobraževalni in turistični potencial. Spletna platforma www.evrt.si bo namreč na enem mestu povezovala lastnike vrtov (ponudniki) z iskalci in obiskovalci vrtov (uporabniki).

Platforma eVrt se osredotoča na pet tipičnih predstavnikov vrtov: samooskrbni izobraževalni vrt, oblikovan okrasni bivalni vrt, okrasni vrt z zbirkami rastlin, manjši botanični vrt in zgodovinski parkovni vrt. »V pilotni fazi platforma služi predstavitvi vrtov z vidika vsebine, pristopov, ponudbe izobraževalnih programov in izdelkov,« pravi pedagoška mentorica in vodja projekta dr. Melita Rozman Cafuta z mariborske Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo.

Uporabniki lahko na www.evrt.si pridobijo informacije o vrtovih, ki jih zanimajo ali bi jih želeli obiskati. Enotni kriteriji omogočajo primerjavo med posameznimi lokacijami. Z vpisom v bazo platforme eVrt je lastnikom tako zasebnih kot javnih in šolskih vrtov omogočena predstavitev in privabljanje obiskovalcev.

»Informacije, zbrane na enem mestu, bodo spodbudile tudi šolarje, da bodo obiskali več vrtov v svoji okolici, se izkustveno učili, kaj zmore narava, imeli možnost predstaviti svoje šolske vrtove in povabiti starše na družinske izlete,« pravi sogovornica in dodaja, da povečan obisk vrtov vpliva na hortikulturno ozaveščenost lokalnega okolja in dvig kakovosti zelenih površin, ima pa tudi neposreden vpliv na turistično prepoznavnost kraja. Snovalci platforme si želijo, da bi eVrt postal začetni korak na poti k novim povezovanjem.

Platforma E-vrt je bila razvita pod okriljem Univerze v Mariboru na osnovi javnega razpisa »Po kreativni poti do znanja«, katerega cilj je ustvarjalno prelivanje univerzitetnega znanja z izkušnjami iz gospodarstva ter družbenega okolja z namenom skupnega razreševanja določenega izziva.

V projektu, ki poteka od začetka marca do konca julija 2018, sodelujejo študenti Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Dario Dogša, Tjaša Pauko, Lucija Cvejan s pedagoško mentorico in vodjo projekta dr. Melito Rozman Cafuta, študenta Filozofske fakultete Špela Arzenšek in Danijel Davidović s pedagoško mentorico ddr. Ano Vovk Korže ter študenti Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Tilen Hliš, Jaka Zavratnik in Miha Podplatnik s pedagoškim mentorjem dr. Markom Hölblom.

Kot partnerja z gospodarskega ter družbenega področja sta bila vključena podjetje Mikro malta, od koder prihaja delovna mentorica Tatjana P. Nekrep, ter Slovensko društvo za kulturo vrtov in narodne zbirke rastlin, od koder prihaja delovni mentor Gorazd Mauer.

Izšla je prva e-knjiga o montažnih hišah v Sloveniji
10.07.2018 13:25
Portal www.montažnehiše.com je na 47 straneh izdal vodnik o montažnih hišah, v katerem odgovarja na 41 najbolj pomembnih vprašanj. Med njimi so odgovori na: Kako do ustrezne parcele za ...
Več ▼

Portal www.montažnehiše.com je na 47 straneh izdal vodnik o montažnih hišah, v katerem odgovarja na 41 najbolj pomembnih vprašanj. Med njimi so odgovori na:

  • Kako do ustrezne parcele za montažno hišo?
  • Kako pripraviti dobro povpraševanje za ponudnike montažnih hiš?
  • Kaj pomenijo certifikati proizvajalcev montažnih hiš?
  • Katere vrste montažnih hiše so sploh na voljo in v kateri gradbeni fazi?
  • Koliko stane gradnja montažne hiše?
  • Ali se nam splača nakup skoraj nič-energijske montažne hiše?
  • Kako čim ugodneje financirati nakup montažne hiše?
  • Kako izkoristiti subvencije Eko sklada?

E-knjiga je namenjena tako kupcem montažnih hiš, kot tudi tistim, ki v njih že živijo, saj odgovarja tudi na pogosta vprašanja glede ogrevanja, vzdrževanja in podobno. Knjigo lahko uporabniki brezplačno prenesejo prek portala www.montažnehiše.com/e-knjiga/.

V Sloveniji na leto zgradimo od 400 do 500 montažnih hiš, njihove delež je med novogradnjami vedno višji in naj bi dosegal 20-30 odstotkov.

Na Brdu bo novembra potekala že četrta BIM konferenca
28.06.2018 11:07
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je generalni sponzor letošnje strokovne konference siBIM, na kateri bodo med drugim predstavili akcijski načrt uvedbe digitalizacije na področju ...
Več ▼

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je generalni sponzor letošnje strokovne konference siBIM, na kateri bodo med drugim predstavili akcijski načrt uvedbe digitalizacije na področju grajenega okolja v Sloveniji.

Na dogodku, ki ga pod sloganom Dobrodošla, prihodnost! 22. novembra organizira Slovensko združenje za informacijsko modeliranje v gradbeništvu, se bodo letos že četrtič zbrali gradbeniki, arhitekti, strojniki, elektrotehniki, naročniki projektov in predstavniki izobraževalnih inštitucij. Udeležencem bodo predstavili konkretne BIM projekte, in stališča predstavnikov sorodnih združenj iz Evrope.

Številni predavatelji in razstavljavci bodo prikazali prihodnost gradbeništva v Sloveniji. Med njimi bo tudi dr. Žiga Turk, ki že dolgo izpostavlja, da industrija 4.0 prinaša velike spremembe tudi v gradbeništvu.

Na svoje bodo prišli vsi radovedni, ki jih zanima, kako bo digitalizacija na področju grajenega okolja s pomočjo BIM-procesa omogočila popolno sledljivost ter časovne in finančne prihranke. Slednje je še posebej pomembno pri javnih investicijskih projektih, kjer bo uvedba BIM investicijski proces za vselej spremenila.

V sklopu konference bo potekalo tudi 3. tekmovanje BIMathlon, na katerem bodo študenti gradbenih fakultet s pomočjo BIM procesa reševali zastavljene gradbene izzive.

Lumar med najboljšimi družinskimi podjetji na svetu
14.06.2018 20:00
Podjetje Lumar je na svetovnem srečanju družinskega podjetništva World Entrepreneur of the Year (WEOY) v Monaku prejelo nagrado odličnosti za družinsko podjetje. »Uvrstitev med najboljša ...
Več ▼

Podjetje Lumar je na svetovnem srečanju družinskega podjetništva World Entrepreneur of the Year (WEOY) v Monaku prejelo nagrado odličnosti za družinsko podjetje. »Uvrstitev med najboljša družinska podjetja je za naše podjetje veliko priznanje. Predvsem je to potrditev, da smo v preteklosti delali dobro in je naša dolgoročna usmeritev v gradnjo trajnostno zasnovanih hiš pravilna,« je ob tem povedal direktor Marko Lukić. Dodal je, da je po drugi strani takšno priznanje tudi velika odgovornost, »saj nas zavezuje k še boljšemu delu tudi v prihodnje, predvsem ob prehodu iz klasično centralno vodenega družinskega podjetja v kompleksno strukturirano podjetje.« Lumar namreč izjemno hitro raste, zato bo v prihodnje po Lukićevih besedah ključni izziv, kako ohraniti vrednote in identiteto družinskega podjetja ter se ob tem razvijati času in prostoru ustrezno.

V Lumarju dajejo delo 78 zaposlenim in 150 podizvajalcem, kar pojmujejo kot svoj doprinos k okolju, v katerem živijo. Približno tretjino prodaje ničenergijskih montažnih hiš ustvarijo na tujem trgu. Njihov cilj ni biti najcenejši, na prvem mestu je kakovost izdelka.

Ustanovitelj Milan Lukić meni, da so za poslovni uspeh podjetja in uspešno družinsko tradicijo ključni lastnosti poštenost in korektnost v odnosu do vseh udeležencev poslovnega procesa. »Pošten in pravičen odnos do zaposlenih v podjetju, kupcev, dobaviteljev in vseh drugih udeležencev, je edina pot, ki pelje k odličnemu ugledu podjetja. To je ključni pogoj za dolgoletno uspešno poslovanje, ki je posebej za družinska podjetja najpomembnejše,« poudarja Milan Lukić.

Na dogodku WEOY, ki ga organizira mednarodno podjetje EY, nagradijo najboljša družinska podjetja iz 25 držav sveta. Slovenskemu družinskemu podjetju so nagrado odličnosti podelili tretje leto zapored – lani jo je prejelo podjetje KLS Ljubno, predlani pa Roto iz Murske Sobote.

V Mariboru pripravljajo posvet o inovativnih tehnologijah v graditeljstvu
11.06.2018 14:56
Mariborska fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo 14. junija 2018 organizira posvet z naslovom Inovativne tehnologije v graditeljstvu : izziv, priložnost ali utopija? . ...
Več ▼

Mariborska fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo 14. junija 2018 organizira posvet z naslovom Inovativne tehnologije v graditeljstvu: izziv, priložnost ali utopija?. Predavatelji bodo v seriji kratkih predavanj prikazali, katere dodatne vsebine se lahko ponudi študentom med študijem ter kakšno pomoč, sodelovanje in podporo iz akademske sfere lahko dobi gospodarstvo pri vključevanju v industrijo 4.0. Javnost bo dobila informacije, kaj sodobno graditeljstvo je in kako se vključuje v novo industrijsko revolucijo.

Graditeljstvo je namreč specifična panoga, ki ni podvržena neposrednim učinkom globalizacije, vendar se njenim posrednim učinkom danes v nobeni panogi ni več mogoče izogniti. Zato je na pragu četrte industrijske revolucije zelo pomembno, kako se bo graditeljstvo učinkovito vključilo v novo industrijsko resničnost. Vrednostna veriga proizvodov v graditeljstvu, od ideje do izvedbe ter od trženja do prodaje, se bo v oblikovala prek sodobnih informacijskih in inovativnih tehnologij.

Udeležba na posvetu je brezplačna. Prijave in program so NA TEJ SPLETNI POVEZAVI