Gradbeniki sporočajo.

Sarajevo je gostilo dogodek CGS Labs Connect 2018
02.03.2018 13:25
Podjetje CGS Labs je v sodelovanju z Gradbeno fakulteto Univerze v Sarajevu priredilo dogodek z nazivom »CGS Labs Connect – BIM v infrastrukturi«, ki se ga je udeležilo več kot 70 predstavnikov ...
Več ▼

Podjetje CGS Labs je v sodelovanju z Gradbeno fakulteto Univerze v Sarajevu priredilo dogodek z nazivom »CGS Labs Connect – BIM v infrastrukturi«, ki se ga je udeležilo več kot 70 predstavnikov univerze, gospodarstva in državnih ustanov Bosne in Hercegovine. Dogodek je v luči gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in BiH podprlo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Sarajevu.

Namen dogodkov »CGS Labs Connect« je pospeševanje uvajanja tehnologij BIM (Building Information Modeling) v gradbeništvo, povezovanje med fakultetami, projektantskimi in gradbenimi podjetji in ponudniki informacijskih tehnologij v regiji.

Številne evropske države že danes uvajajo standarde, ki bodo omogočili uzakonitev uporabe BIM tehnologij s ciljem smotrnejše porabe javnih sredstev. Podjetje CGS Labs tem trendom sledi in jih sproti implementira v svoje rešitve. Aktivno je vključeno v delovne skupine za pripravo slovenske nacionalne strategije vpeljave BIM-a, mednarodno pa sodeluje pri pripravi standardov BIM za področje infrastrukture v okviru svetovne organizacije BuildingSmart. Podjetje CGS Labs je tako predstavilo vrsto lastnih in partnerskih rešitev v povezavi s tehnologijami in novim načinom dela, ki ga prinaša BIM. Prikazanih je bilo tudi več zanimivih predstavitev referenčnih projektov podjetij IPSA iz Sarajeva in LINEAL iz Maribora, ki so nastali z uporabo teh rešitev.

Na dogodku se je razvila zanimiva razprava okoli bogatih izkušenj, ki jih je slovenska projektivna stroka pridobila pri izvajanju večjih infrastrukturnih projektov po BIM načelih. Med temi projekti sta načrtovanje in gradnja druge cevi predora Karavanke in pa nova železniška proga med Mariborom in Šentiljem. Želja gradbenikov v BIH je, da bi si izkušnje lahko delili s slovenskimi kolegi, kar bi lahko okrepili skozi sodelovanje slovenskega združenja SIBIM in bosanskega združenja BIMalijansa.

Podjetje CGS Labs je s svojimi programskimi izdelki prisotno na območju Bosne in Hercegovine že več kot 20 let. V tem času so se s programskimi rešitvami Plateia, Ferrovia in Aquaterra izdelali številni projekti avtocest in drugih cest, železniških povezav in projekti regulacij strug vodotokov, ki so na tem območju še posebej številni.

 

CGS Labs Connect 2018 bo posvečen digitalizaciji prometne infrastrukture
16.08.2018 15:41
Naslednji dogodek CGS Labs Connect 2018, ki ga bo podjetje CGS Labs organiziralo 13. septembra v Kongresnem centru Brdo pri Kranju, bo posvečen digitalizaciji prometne infrastrukture. Izbrani ...
Več ▼

Naslednji dogodek CGS Labs Connect 2018, ki ga bo podjetje CGS Labs organiziralo 13. septembra v Kongresnem centru Brdo pri Kranju, bo posvečen digitalizaciji prometne infrastrukture. Izbrani domači in tuji predavatelji bodo predstavili:

 • napredne tehnologije za načrtovanje, gradnjo in vzdrževanje prometne  infrastrukture,
 • zanimive domače in mednarodne projekte ter delili praktične izkušnje,
 • pomembne aktivnosti na področju uvajanja digitalizacije grajenega okolja v RS.

V Sloveniji smo zadnje leto naredili velik korak naprej tako pri uvajanju digitalzacije in tehnologij BIM kot pri pridobivanju izkušenj na prvih BIM cestnih in železniških projektih.

 

V podjetju CGS Labs vzporedno s tem razvijajo programske rešitve in storitve, ki omogočajo učinkovit prehod na nove načine dela in poslovanja, ki so potrebni za zagotavljanje standardov, začrtanih v Akcijskem načrtu za uvedbo digitalizacije na področju grajenega okolja v Republiki Sloveniji. Skladno s tem načrtom bodo morali javni naročniki od leta 2023 naprej v vse gradbene javne razpise vnesti obvezo, da so projektirani v BIM.

Dogodek je odprt za strokovno javnost in je ob predhodni prijavi brezplačen. Podrobnosti z možnostjo prijave so na spletni strani www.cgs-labs.si.

 

Pomgrad razdelil del lanskega dobička, letos za njih pomembne predvsem nizke gradnje
07.08.2018 10:57
Pomgrad je lani izkazal za 658 tisoč evrov dobička, bilančni dobiček iz preteklih let je znašal slabih 19,3 milijona evrov. Na včerajšnji skupščini delničarjev so izglasovali, da bodo ...
Več ▼

Pomgrad je lani izkazal za 658 tisoč evrov dobička, bilančni dobiček iz preteklih let je znašal slabih 19,3 milijona evrov. Na včerajšnji skupščini delničarjev so izglasovali, da bodo razdelili 409 tisoč evrov dobička, kar pomeni pol evra na delnico.

 

Skupščina je za lansko poslovno leto podelila tudi razrešnici upravi in nadzornemu svetu, za novega člana nadzornega sveta so za tri leta imenovali Simona Ravniča. Največji letošnji Pomgradovi projekt v visoko gradnjo je 37 milijonska gradnja tovarne za Magno, ki jo bodo končali letos. Zaključili so 11,5 milijona evrov vredna gradbena dela za Lekov obrat na Prevljah, končujejo tudi 4,2 milijonov vredno gradnjo hotela Orchid na Plitvicah. Med projekti izpostavljajo še 14,5 milijonov evrov vredno gradnjo stanovanjskih blokov na Švedskem, na Hrvaškem pričakujejo pozitivni razpet pri pridobitvi pomembnega projekta v višini dobrih 15 milijonov evrov.

Med nizkimi gradnjami so za Pomgrad najpomembnejši projekti: začetek nadgradnje železnice Pesnica Šentilj (36,3 milijona evrov), posodabljanje železniške infrastrukture na progi Poljčane – Slovenska Bistrica (22,7 milijona evrov), podvoz Ljubljanske ceste v Mariboru (7,3 milijona evrov), dokončanje prenove mostu na Ptuju (3,7 milijona evrov) in izgradnja vodovoda Podvelka in Radlje (7 milijonov evrov).

Predsednik uprave Pomgrada Iztok Polanič je ob tem izpostavil, da se bodo letos usmerili predvsem na nizke gradnje oziroma prometno infrastrukturo: »Obetajo se večji investicijski projekti, ki so za naše podjetje zelo zanimivi.« Pri gradnji visokih objektov pričakujejo vlaganja gospodarskih družb v širitev poslovnih zmogljivosti.

V začetku avgusta bo začela delovati nova spletna platforma eVrt
18.07.2018 12:20
Nastajati je začela baza podatkov o slovenskih vrtovih, ki ima velik izobraževalni in turistični potencial. Spletna platforma www.evrt.si bo namreč na enem mestu povezovala lastnike vrtov ...
Več ▼

Nastajati je začela baza podatkov o slovenskih vrtovih, ki ima velik izobraževalni in turistični potencial. Spletna platforma www.evrt.si bo namreč na enem mestu povezovala lastnike vrtov (ponudniki) z iskalci in obiskovalci vrtov (uporabniki).

Platforma eVrt se osredotoča na pet tipičnih predstavnikov vrtov: samooskrbni izobraževalni vrt, oblikovan okrasni bivalni vrt, okrasni vrt z zbirkami rastlin, manjši botanični vrt in zgodovinski parkovni vrt. »V pilotni fazi platforma služi predstavitvi vrtov z vidika vsebine, pristopov, ponudbe izobraževalnih programov in izdelkov,« pravi pedagoška mentorica in vodja projekta dr. Melita Rozman Cafuta z mariborske Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo.

Uporabniki lahko na www.evrt.si pridobijo informacije o vrtovih, ki jih zanimajo ali bi jih želeli obiskati. Enotni kriteriji omogočajo primerjavo med posameznimi lokacijami. Z vpisom v bazo platforme eVrt je lastnikom tako zasebnih kot javnih in šolskih vrtov omogočena predstavitev in privabljanje obiskovalcev.

»Informacije, zbrane na enem mestu, bodo spodbudile tudi šolarje, da bodo obiskali več vrtov v svoji okolici, se izkustveno učili, kaj zmore narava, imeli možnost predstaviti svoje šolske vrtove in povabiti starše na družinske izlete,« pravi sogovornica in dodaja, da povečan obisk vrtov vpliva na hortikulturno ozaveščenost lokalnega okolja in dvig kakovosti zelenih površin, ima pa tudi neposreden vpliv na turistično prepoznavnost kraja. Snovalci platforme si želijo, da bi eVrt postal začetni korak na poti k novim povezovanjem.

Platforma E-vrt je bila razvita pod okriljem Univerze v Mariboru na osnovi javnega razpisa »Po kreativni poti do znanja«, katerega cilj je ustvarjalno prelivanje univerzitetnega znanja z izkušnjami iz gospodarstva ter družbenega okolja z namenom skupnega razreševanja določenega izziva.

V projektu, ki poteka od začetka marca do konca julija 2018, sodelujejo študenti Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Dario Dogša, Tjaša Pauko, Lucija Cvejan s pedagoško mentorico in vodjo projekta dr. Melito Rozman Cafuta, študenta Filozofske fakultete Špela Arzenšek in Danijel Davidović s pedagoško mentorico ddr. Ano Vovk Korže ter študenti Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Tilen Hliš, Jaka Zavratnik in Miha Podplatnik s pedagoškim mentorjem dr. Markom Hölblom.

Kot partnerja z gospodarskega ter družbenega področja sta bila vključena podjetje Mikro malta, od koder prihaja delovna mentorica Tatjana P. Nekrep, ter Slovensko društvo za kulturo vrtov in narodne zbirke rastlin, od koder prihaja delovni mentor Gorazd Mauer.

Izšla je prva e-knjiga o montažnih hišah v Sloveniji
10.07.2018 13:25
Portal www.montažnehiše.com je na 47 straneh izdal vodnik o montažnih hišah, v katerem odgovarja na 41 najbolj pomembnih vprašanj. Med njimi so odgovori na: Kako do ustrezne parcele za ...
Več ▼

Portal www.montažnehiše.com je na 47 straneh izdal vodnik o montažnih hišah, v katerem odgovarja na 41 najbolj pomembnih vprašanj. Med njimi so odgovori na:

 • Kako do ustrezne parcele za montažno hišo?
 • Kako pripraviti dobro povpraševanje za ponudnike montažnih hiš?
 • Kaj pomenijo certifikati proizvajalcev montažnih hiš?
 • Katere vrste montažnih hiše so sploh na voljo in v kateri gradbeni fazi?
 • Koliko stane gradnja montažne hiše?
 • Ali se nam splača nakup skoraj nič-energijske montažne hiše?
 • Kako čim ugodneje financirati nakup montažne hiše?
 • Kako izkoristiti subvencije Eko sklada?

E-knjiga je namenjena tako kupcem montažnih hiš, kot tudi tistim, ki v njih že živijo, saj odgovarja tudi na pogosta vprašanja glede ogrevanja, vzdrževanja in podobno. Knjigo lahko uporabniki brezplačno prenesejo prek portala www.montažnehiše.com/e-knjiga/.

V Sloveniji na leto zgradimo od 400 do 500 montažnih hiš, njihove delež je med novogradnjami vedno višji in naj bi dosegal 20-30 odstotkov.

Na Brdu bo novembra potekala že četrta BIM konferenca
28.06.2018 11:07
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je generalni sponzor letošnje strokovne konference siBIM, na kateri bodo med drugim predstavili akcijski načrt uvedbe digitalizacije na področju ...
Več ▼

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je generalni sponzor letošnje strokovne konference siBIM, na kateri bodo med drugim predstavili akcijski načrt uvedbe digitalizacije na področju grajenega okolja v Sloveniji.

Na dogodku, ki ga pod sloganom Dobrodošla, prihodnost! 22. novembra organizira Slovensko združenje za informacijsko modeliranje v gradbeništvu, se bodo letos že četrtič zbrali gradbeniki, arhitekti, strojniki, elektrotehniki, naročniki projektov in predstavniki izobraževalnih inštitucij. Udeležencem bodo predstavili konkretne BIM projekte, in stališča predstavnikov sorodnih združenj iz Evrope.

Številni predavatelji in razstavljavci bodo prikazali prihodnost gradbeništva v Sloveniji. Med njimi bo tudi dr. Žiga Turk, ki že dolgo izpostavlja, da industrija 4.0 prinaša velike spremembe tudi v gradbeništvu.

Na svoje bodo prišli vsi radovedni, ki jih zanima, kako bo digitalizacija na področju grajenega okolja s pomočjo BIM-procesa omogočila popolno sledljivost ter časovne in finančne prihranke. Slednje je še posebej pomembno pri javnih investicijskih projektih, kjer bo uvedba BIM investicijski proces za vselej spremenila.

V sklopu konference bo potekalo tudi 3. tekmovanje BIMathlon, na katerem bodo študenti gradbenih fakultet s pomočjo BIM procesa reševali zastavljene gradbene izzive.