Gradbeniki sporočajo.

»Urbani gozd – merimo, gradimo in ozelenimo« bo letošnji moto poletne šole na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo
10.04.2018 12:14
Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani (FGG) bo letos znova organizirala  poletno šolo za srednješolce in osnovnošolce, stare nad 12. let. Potekala bo od 2. do 6. julija, ...
Več ▼

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani (FGG) bo letos znova organizirala  poletno šolo za srednješolce in osnovnošolce, stare nad 12. let. Potekala bo od 2. do 6. julija, udeleženci pa bodo prek dela na konkretnem projektu spoznavali raznolik svet gradbeništva, geodezije in vodarstva, sklepali nova prijateljstva in se ob poučnih aktivnostih tudi zabavali. FGG poletno šolo z naslovom »Urbani gozd – merimo, gradimo in ozelenimo« pripravlja v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Mesta prihodnosti in urbana senca

Dijaki in osnovnošolci bodo med drugim spoznavali, kako se načrtujejo in gradijo mesta prihodnosti po vzoru narave in kako s svojimi znanji pri tem sodelujejo geodet, gradbenik in vodar. V laboratorijih bodo spoznavali lastnosti gradbenih materialov in proizvodov, ki omogočajo posnemanje lastnosti naravnih sistemov in procesov ter sooblikovali bodo poskusno polje akvaponičnega sistema. v sodelovanju s podjetjem LafargeHolcim obstoječo leseno senco bodo pokrili z drenažnim betonskim tlakom in jo ozelenili z zasaditvijo rastlin/ovijalk, ki bodo poleti dajale »urbano senco«.

Udeleženci bodo izvedeli veliko novega, na novo pridobljeno znanje pa bodo lahko takoj preizkusili tudi v praksi in ob koncu tedna občudovali izdelek, ki ga bodo naredili s skupnimi močmi in novim znanjem.

Potrebne bodo tudi kopalke

Ker pa je poleti obisk bazena že skoraj obvezen, bodo mladi nadobudneži na poletni šoli spoznali tudi proces prenove kopališča Kolezija v sodobno kopališče in ga seveda imeli priložnost tudi preizkusiti. Zato so kopalke obvezna oprema letošnje poletne šole.

Za dodatne informacije in prijavo obiščite spletno stran [bit.ly].

Pišete lahko tudi na e-naslov tabori@zotks.si ali poletnasola@fgg.uni-lj.si.

 

Ljubljanska fakulteta za gradbeništvo in geodezijo vabi na peti dan odprtih vrat
11.10.2018 10:35
Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani bo 18. oktobra med 9. in 17. uro potekal peti dan odprtih vrat. Mladi bodo lahko med zanimivimi in interaktivnimi predstavitvami dobili ...
Več ▼

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani bo 18. oktobra med 9. in 17. uro potekal peti dan odprtih vrat. Mladi bodo lahko med zanimivimi in interaktivnimi predstavitvami dobili veliko informacij o poklicnih možnostih s sveta gradbeništva, vodarstva, okoljskega inženirstva, geodezije, stavbarstva in prostorskega načrtovanja. Na dogodku bodo predstavili vse študijske programe I. stopnje na fakulteti, tematska predavanja in odprte predavalnice, ki so letošnja novost, ter številne predstavitve in eksperimente, razdeljene po oddelkih.

Prvi vpogled v gradbeništvo

Udeleženci bodo lahko aktivni v več laboratorijih fakultete, v katerih bodo lahko preizkusili gradbene materiale, lastnosti zemljin, analizirali sence, opazovati IR sevanje in spektre valovnih dolžin. Lahko bodo izvedeli kdaj so tla zadosti trdna za gradnjo, se seznanili z zakonitostmi gradnje mostov in s pomočjo potresne mize iskali gradbene rešitve za večjo potresno varnost stavb. Veliko bodo slišali tudi o gradbenih materialih in obnašanju konstrukcij. Na delavnicah bodo organizatorji prikazali različne naprave, kot so radar, heliodon, IR kamera, spektrometer, sklerometer in druge.

Raznoliko delo geodetov

Predstavili bodo tudi delo geodeta, geodetske merske instrumente in osnovne tehnologije zajema prostorskih podatkov. S kratko demonstracijo bodo prikazali zajem 3D podatkov z laserskim skenerjem ter delovanje satelitskega sistema GNSS. Predstavili bodo sledenje in izris točk v realnem času ter postopek modeliranja posnetkov z letalnika (drona). Z obogateno resničnostjo bodo 3D-model prikazali na telefonu ali tablici.

Zanimivosti okoljskega gradbeništva

Oddelek za okoljsko gradbeništvo bo učencem predstavil model podtalnice. Lahko se bodo udeležili tekmovanja v kvizu in tako preverili svoje znanje o nastanku poplav, čiščenju odpadne vode in ravnanju z odpadki. Z računalniško igrico bodo lahko ugotovili, kako spretni so pri upravljanju z vodnimi viri. S pomočjo modela Aqualibrium bodo gradili cevovodno omrežje, skozi igrico Vodni krog pa tekmovali v hitrosti potovanja vodne kapljice.

Slovenija organizira svetovni gradbeni forum
04.09.2018 12:27
Svetovni gradbeni forum bo aprila prihodnje leto prihodnje leto potekal v Ljubljani in sicer v organizaciji Inženirske zbornice Slovenije ter ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo, kar ...
Več ▼

Svetovni gradbeni forum bo aprila prihodnje leto prihodnje leto potekal v Ljubljani in sicer v organizaciji Inženirske zbornice Slovenije ter ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo, kar sovpada s stoletnico njune ustanovitve. V Ljubljani se bodo od 8. do 11. aprila udeleženci iz vsega sveta posvetili strokovni tematiki odpornosti stavb in infrastrukture. Vsebina bo razdeljena na šest tematskih sklopov: Energija v 21. stoletju, Izobraževanje in usposabljanje inženirjev ter vloga inženirjev v družbi, Gradbeništvo 4.0, Kulturna dediščina v digitalnem svatu, Upravljanje s tveganji zaradi nesreč, Upravljanje z nepremičninami in informacijsko modeliranje gradenj (BIM). Gradbenega foruma se bodo poleg gradbenih inženirjev in projektantov udeležili še profesorji, študenti, politiki ter investitorji. To bo po letu 2012 že drugi takšen dogodek, ki ga organiziramo v Sloveniji. Takrat se je Svetovnega inženirskega foruma udeležilo več kot 500 inženirjev, politikov in raziskovalcev iz 60 držav.

CGS Labs Connect 2018 bo posvečen digitalizaciji prometne infrastrukture
16.08.2018 15:41
Naslednji dogodek CGS Labs Connect 2018, ki ga bo podjetje CGS Labs organiziralo 13. septembra v Kongresnem centru Brdo pri Kranju, bo posvečen digitalizaciji prometne infrastrukture. Izbrani ...
Več ▼

Naslednji dogodek CGS Labs Connect 2018, ki ga bo podjetje CGS Labs organiziralo 13. septembra v Kongresnem centru Brdo pri Kranju, bo posvečen digitalizaciji prometne infrastrukture. Izbrani domači in tuji predavatelji bodo predstavili:

  • napredne tehnologije za načrtovanje, gradnjo in vzdrževanje prometne  infrastrukture,
  • zanimive domače in mednarodne projekte ter delili praktične izkušnje,
  • pomembne aktivnosti na področju uvajanja digitalizacije grajenega okolja v RS.

V Sloveniji smo zadnje leto naredili velik korak naprej tako pri uvajanju digitalzacije in tehnologij BIM kot pri pridobivanju izkušenj na prvih BIM cestnih in železniških projektih.

 

V podjetju CGS Labs vzporedno s tem razvijajo programske rešitve in storitve, ki omogočajo učinkovit prehod na nove načine dela in poslovanja, ki so potrebni za zagotavljanje standardov, začrtanih v Akcijskem načrtu za uvedbo digitalizacije na področju grajenega okolja v Republiki Sloveniji. Skladno s tem načrtom bodo morali javni naročniki od leta 2023 naprej v vse gradbene javne razpise vnesti obvezo, da so projektirani v BIM.

Dogodek je odprt za strokovno javnost in je ob predhodni prijavi brezplačen. Podrobnosti z možnostjo prijave so na spletni strani www.cgs-labs.si.

 

Pomgrad razdelil del lanskega dobička, letos za njih pomembne predvsem nizke gradnje
07.08.2018 10:57
Pomgrad je lani izkazal za 658 tisoč evrov dobička, bilančni dobiček iz preteklih let je znašal slabih 19,3 milijona evrov. Na včerajšnji skupščini delničarjev so izglasovali, da bodo ...
Več ▼

Pomgrad je lani izkazal za 658 tisoč evrov dobička, bilančni dobiček iz preteklih let je znašal slabih 19,3 milijona evrov. Na včerajšnji skupščini delničarjev so izglasovali, da bodo razdelili 409 tisoč evrov dobička, kar pomeni pol evra na delnico.

 

Skupščina je za lansko poslovno leto podelila tudi razrešnici upravi in nadzornemu svetu, za novega člana nadzornega sveta so za tri leta imenovali Simona Ravniča. Največji letošnji Pomgradovi projekt v visoko gradnjo je 37 milijonska gradnja tovarne za Magno, ki jo bodo končali letos. Zaključili so 11,5 milijona evrov vredna gradbena dela za Lekov obrat na Prevljah, končujejo tudi 4,2 milijonov vredno gradnjo hotela Orchid na Plitvicah. Med projekti izpostavljajo še 14,5 milijonov evrov vredno gradnjo stanovanjskih blokov na Švedskem, na Hrvaškem pričakujejo pozitivni razpet pri pridobitvi pomembnega projekta v višini dobrih 15 milijonov evrov.

Med nizkimi gradnjami so za Pomgrad najpomembnejši projekti: začetek nadgradnje železnice Pesnica Šentilj (36,3 milijona evrov), posodabljanje železniške infrastrukture na progi Poljčane – Slovenska Bistrica (22,7 milijona evrov), podvoz Ljubljanske ceste v Mariboru (7,3 milijona evrov), dokončanje prenove mostu na Ptuju (3,7 milijona evrov) in izgradnja vodovoda Podvelka in Radlje (7 milijonov evrov).

Predsednik uprave Pomgrada Iztok Polanič je ob tem izpostavil, da se bodo letos usmerili predvsem na nizke gradnje oziroma prometno infrastrukturo: »Obetajo se večji investicijski projekti, ki so za naše podjetje zelo zanimivi.« Pri gradnji visokih objektov pričakujejo vlaganja gospodarskih družb v širitev poslovnih zmogljivosti.

V začetku avgusta bo začela delovati nova spletna platforma eVrt
18.07.2018 12:20
Nastajati je začela baza podatkov o slovenskih vrtovih, ki ima velik izobraževalni in turistični potencial. Spletna platforma www.evrt.si bo namreč na enem mestu povezovala lastnike vrtov ...
Več ▼

Nastajati je začela baza podatkov o slovenskih vrtovih, ki ima velik izobraževalni in turistični potencial. Spletna platforma www.evrt.si bo namreč na enem mestu povezovala lastnike vrtov (ponudniki) z iskalci in obiskovalci vrtov (uporabniki).

Platforma eVrt se osredotoča na pet tipičnih predstavnikov vrtov: samooskrbni izobraževalni vrt, oblikovan okrasni bivalni vrt, okrasni vrt z zbirkami rastlin, manjši botanični vrt in zgodovinski parkovni vrt. »V pilotni fazi platforma služi predstavitvi vrtov z vidika vsebine, pristopov, ponudbe izobraževalnih programov in izdelkov,« pravi pedagoška mentorica in vodja projekta dr. Melita Rozman Cafuta z mariborske Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo.

Uporabniki lahko na www.evrt.si pridobijo informacije o vrtovih, ki jih zanimajo ali bi jih želeli obiskati. Enotni kriteriji omogočajo primerjavo med posameznimi lokacijami. Z vpisom v bazo platforme eVrt je lastnikom tako zasebnih kot javnih in šolskih vrtov omogočena predstavitev in privabljanje obiskovalcev.

»Informacije, zbrane na enem mestu, bodo spodbudile tudi šolarje, da bodo obiskali več vrtov v svoji okolici, se izkustveno učili, kaj zmore narava, imeli možnost predstaviti svoje šolske vrtove in povabiti starše na družinske izlete,« pravi sogovornica in dodaja, da povečan obisk vrtov vpliva na hortikulturno ozaveščenost lokalnega okolja in dvig kakovosti zelenih površin, ima pa tudi neposreden vpliv na turistično prepoznavnost kraja. Snovalci platforme si želijo, da bi eVrt postal začetni korak na poti k novim povezovanjem.

Platforma E-vrt je bila razvita pod okriljem Univerze v Mariboru na osnovi javnega razpisa »Po kreativni poti do znanja«, katerega cilj je ustvarjalno prelivanje univerzitetnega znanja z izkušnjami iz gospodarstva ter družbenega okolja z namenom skupnega razreševanja določenega izziva.

V projektu, ki poteka od začetka marca do konca julija 2018, sodelujejo študenti Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Dario Dogša, Tjaša Pauko, Lucija Cvejan s pedagoško mentorico in vodjo projekta dr. Melito Rozman Cafuta, študenta Filozofske fakultete Špela Arzenšek in Danijel Davidović s pedagoško mentorico ddr. Ano Vovk Korže ter študenti Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Tilen Hliš, Jaka Zavratnik in Miha Podplatnik s pedagoškim mentorjem dr. Markom Hölblom.

Kot partnerja z gospodarskega ter družbenega področja sta bila vključena podjetje Mikro malta, od koder prihaja delovna mentorica Tatjana P. Nekrep, ter Slovensko društvo za kulturo vrtov in narodne zbirke rastlin, od koder prihaja delovni mentor Gorazd Mauer.