Gradbeniki sporočajo.

V začetku avgusta bo začela delovati nova spletna platforma eVrt
18.07.2018 12:20
Nastajati je začela baza podatkov o slovenskih vrtovih, ki ima velik izobraževalni in turistični potencial. Spletna platforma www.evrt.si bo namreč na enem mestu povezovala lastnike vrtov ...
Več ▼

Nastajati je začela baza podatkov o slovenskih vrtovih, ki ima velik izobraževalni in turistični potencial. Spletna platforma www.evrt.si bo namreč na enem mestu povezovala lastnike vrtov (ponudniki) z iskalci in obiskovalci vrtov (uporabniki).

Platforma eVrt se osredotoča na pet tipičnih predstavnikov vrtov: samooskrbni izobraževalni vrt, oblikovan okrasni bivalni vrt, okrasni vrt z zbirkami rastlin, manjši botanični vrt in zgodovinski parkovni vrt. »V pilotni fazi platforma služi predstavitvi vrtov z vidika vsebine, pristopov, ponudbe izobraževalnih programov in izdelkov,« pravi pedagoška mentorica in vodja projekta dr. Melita Rozman Cafuta z mariborske Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo.

Uporabniki lahko na www.evrt.si pridobijo informacije o vrtovih, ki jih zanimajo ali bi jih želeli obiskati. Enotni kriteriji omogočajo primerjavo med posameznimi lokacijami. Z vpisom v bazo platforme eVrt je lastnikom tako zasebnih kot javnih in šolskih vrtov omogočena predstavitev in privabljanje obiskovalcev.

»Informacije, zbrane na enem mestu, bodo spodbudile tudi šolarje, da bodo obiskali več vrtov v svoji okolici, se izkustveno učili, kaj zmore narava, imeli možnost predstaviti svoje šolske vrtove in povabiti starše na družinske izlete,« pravi sogovornica in dodaja, da povečan obisk vrtov vpliva na hortikulturno ozaveščenost lokalnega okolja in dvig kakovosti zelenih površin, ima pa tudi neposreden vpliv na turistično prepoznavnost kraja. Snovalci platforme si želijo, da bi eVrt postal začetni korak na poti k novim povezovanjem.

Platforma E-vrt je bila razvita pod okriljem Univerze v Mariboru na osnovi javnega razpisa »Po kreativni poti do znanja«, katerega cilj je ustvarjalno prelivanje univerzitetnega znanja z izkušnjami iz gospodarstva ter družbenega okolja z namenom skupnega razreševanja določenega izziva.

V projektu, ki poteka od začetka marca do konca julija 2018, sodelujejo študenti Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Dario Dogša, Tjaša Pauko, Lucija Cvejan s pedagoško mentorico in vodjo projekta dr. Melito Rozman Cafuta, študenta Filozofske fakultete Špela Arzenšek in Danijel Davidović s pedagoško mentorico ddr. Ano Vovk Korže ter študenti Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Tilen Hliš, Jaka Zavratnik in Miha Podplatnik s pedagoškim mentorjem dr. Markom Hölblom.

Kot partnerja z gospodarskega ter družbenega področja sta bila vključena podjetje Mikro malta, od koder prihaja delovna mentorica Tatjana P. Nekrep, ter Slovensko društvo za kulturo vrtov in narodne zbirke rastlin, od koder prihaja delovni mentor Gorazd Mauer.

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo se bo predstavila mladim Zotkinim talentom
31.05.2019 13:22
V soboto, 8. junija, bo Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v Cankarjevem domu ponovno gostila najboljše mlade raziskovalce. Na tradicionalnem dogodku Zotkini talenti bodo razglasili ...
Več ▼

V soboto, 8. junija, bo Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v Cankarjevem domu ponovno gostila najboljše mlade raziskovalce. Na tradicionalnem dogodku Zotkini talenti bodo razglasili rezultate državnih tekmovanj iz znanja in srečanj mladih raziskovalcev. V veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma pa bo potekala aleja fakultet in organizacij, kjer se bo predstavila tudi Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo.

Mladim Zotkinim talentom bodo predstavniki fakultete predstavili manjši brezpilotni letalnik (dron) in s pomočjo tabličnega računalnika prikazali, kako lahko s posebno aplikacijo fotografije iz okolja, zajete z brezpilotnim letalnikom, vidimo v 3D modelu. Na ogled pa bo tudi zanimiv model podtalnice, ki nazorno prikaže osnovne zakonitosti gibanja podzemne vode ter širjenja onesnaženja pod površjem Zemlje.

Na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo bodo razstavili okoli tisoč letošnjih študentskih del
29.05.2019 11:57
Na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo bodo 6. junija ob 18. uri pod naslovom Od hiše do mesta odprli tradicionalno razstavo seminarskih del. Do 21. junija bo tako na ogled okoli tisoč ...
Več ▼

Na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo bodo 6. junija ob 18. uri pod naslovom Od hiše do mesta odprli tradicionalno razstavo seminarskih del. Do 21. junija bo tako na ogled okoli tisoč študentskih del iz tega študijskega leta. Med 10. in 14. junijem bodo od 10. do 13. ure potekali vodeni ogledi za vrtce in osnovne ter srednje šole. Bodoči arhitekti in urbanisti bodo z razstavo med drugim iskali odgovore na številne aktualne problematike slovenskih in tujih mest in krajev ter predstavili svojo vizijo razvoja okolja ter slovenske družbe, kot jo vidijo v prihodnosti. Kot eno izmed aktualnih tem bodo naslovili tudi problematiko praznih stavb in na konkretnih primerih zapuščenih objektov v Sloveniji in tujini prikazali različne ideje njihovega oživljanja.

Študenti pod vodstvom dekana dr. Mateja Blenkuša bodo predstavili predloge razvoja občine Krško na štirih ključnih območjih, študenti izrednega profesorja Jurija Sadarja pa vizijo razvoja Bleda. Študentska skupina profesorja dr. Aleša Vodopivca bo predstavila predlog za postavitev novega objekta s programom, ki ga pogrešajo v prestolnici. Obiskovalci bodo lahko videli tudi ideje za Medgeneracijsko naselje Škofljica, kampus socialnih veščin in druge ideje, rešitve ter koncepte.

Na poletni šoli ljubljanske Fakultete za gradbeništvo in geodezijo bodo letos gradili hišo
25.05.2019 18:31
Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani bo v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) tudi letos med 1. in 5. julijem pripravila poletno šolo, na kateri bodo ...
Več ▼

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani bo v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) tudi letos med 1. in 5. julijem pripravila poletno šolo, na kateri bodo lahko osnovno- in srednješolci na zanimivih delavnicah spoznali delo inženirja – geodeta, gradbenika in vodarja. Osrednja tema letošnje poletne šole bo hiša. Udeleženci bodo spoznali, kaj vse je potrebno upoštevati in narediti pri gradnji hiše, izdelali pa bodo tudi svojo mini hišo, ki jo bodo na koncu natisnili s 3D-tiskalnikom in odnesli domov za spomin.

Kako se zgradi hiša

Udeleženci poletne šole bodo spoznali postopke in materiale, ki so s tem povezani. Najprej bodo hišo umestili v prostor in jo zakoličili s sodobnimi geodetskimi instrumenti. Nato bodo spoznali najbolj pogoste materiale, ki se uporabljajo pri gradnji hiš. Vsak udeleženec bo izdelal tudi svojo maketo hiše. Kako poteka gradnja objektov v realnosti, pa bodo videli na obisku večjega gradbišča.

3D-model hiše

Pokazali jim bodo tudi postopek načrtovanja oziroma modeliranja hiše v računalniškem programu SketchUp. Pri modeliranju bodo lahko uporabili načrt svoje hiše, si izmislili popolnoma nov objekt ali pa vodeno naredili model hiše s pomočjo vodij delavnice. Končni izdelek bo realistični 3D-model hiše, ki ga bodo natisnili s 3D-tiskalnikom. 

Od kod prihaja pitna voda

Organizatorji bodo udeležence poletne šole peljali tudi v vodarno Kleče, kjer jim bodo pokazali, kakšen je postopek priprave pitne vode. Prek izvedbe testov vode in različnih iger s področja vodarstva bodo spoznali še številne lastnosti vode.

Tudi letos ne bo manjkal obisk kopališča Kolezija, kjer bodo preganjali poletno vročino.

Več informacij je NA TEJ SPLETNI POVEZAVI>>.  

 

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo se bo predstavila na Vrtu eksperimentov
18.05.2019 19:27
Približuje se tradicionalni festival dogodivščin, znanstvenih predavanj in eksperimentnih delavnic, Znanstival, ki ga vsako leto organizira Hiša eksperimentov. V okviru Znanstivala na Stritarjevi ...
Več ▼

Približuje se tradicionalni festival dogodivščin, znanstvenih predavanj in eksperimentnih delavnic, Znanstival, ki ga vsako leto organizira Hiša eksperimentov. V okviru Znanstivala na Stritarjevi ulici v Ljubljani 1. in 2. junija poteka tudi Vrt eksperimentov, ki je namenjen predstavitvi institucij, ki jim je skupna promocija izobraževanja. Tudi letos bo tam prisotna Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo. Mimoidočim bodo predstavili model Aqualibrium in IR oziroma toplotno kamero.

 

Prikaz sevanja teles in delovanja vodovodnega omrežja

Obiskovalcem bodo predstavili delovanje IR ali toplotne kamere, ki nam omogoči opazovanje infrardečega (IR) elektromagnetnega sevanja, ki ga s prostim očesom ne moremo zaznati. Kamera pa s pomočjo infrardečega sevanja tvori sliko. Obiskovalcem bodo z eksperimentom pokazali, kako sevajo telesa, spoznali pa bodo lahko tudi model Aqualibrium, s katerim bodo s sestavljanjem cevi spoznali delovanje vodovodnega omrežja in enakomerno oskrbo z vodo.

 

 

Na Jesenicah Lumar in Saint-Gobain predstavila novo hišo
10.05.2019 15:22
Podjetji Saint-Gobain in Lumar sta na Jesenicah predstavili prvo skoraj nič-energijsko MultiComfort individualno stanovanjsko hišo. MultiComfort je inovativni koncept skupine Saint-Gobain, kjer so ...
Več ▼

Podjetji Saint-Gobain in Lumar sta na Jesenicah predstavili prvo skoraj nič-energijsko MultiComfort individualno stanovanjsko hišo. MultiComfort je inovativni koncept skupine Saint-Gobain, kjer so združili vsa znanja in izkušnje iz več kot treh in pol stoletij delovanja. Lumar je razvil poseben konstrukcijski sistem ter detajle, koncern Saint-Gobain pa je prispeval napredne rešitve in smernice. Hiša, grajena v tem konceptu, pomeni celovit in holističen pristop ključnih vidikih bivalnega udobja – od zvoka, zraka, dnevne svetlobe, temperature do energetske učinkovitosti. V hišo so vgrajeni tudi senzorji, s katerimi spremljajo ogljikov dioksid in relativno vlažnost. Sočasno spremljajo rabo energije, analizo rezultatov bodo uporabili za razvoj novih produktov.

»Lumar zagotavlja visoko energijsko učinkovitost in bivalno ugodje. S konceptom Zero Emission Living ponuja nove ter celovite rešitve na področju trajnostnega bivanja. Tem istim smernicam, filozofiji in vrednotam s svojim konceptom MultiComfort sledi tudi koncern Saint-Gobain. Zato je bil dogovor o skupnem sodelovanju in izvedba prvega skupnega projekta dobra osnova ter pokazatelj, kam želimo v prihodnje,« je povedal Tomáš Rosak, direktor koncerna Saint-Gobain za vzhodno Evropo. V podjetju Lumar so k sodelovanju pristopili po temeljitem premisleku in preučitvi, kaj vse blagovne znamke kot so Rigips, Isover in Weber nudijo. »V Lumarju smo zelo ponosni, da so nas k sodelovanju pri projektu »multikomfortnega« bivanja povabili prav nas. Za sodelovanje nas je ob samem konceptu, ki ga z razvojem in filozofijo živimo tudi pri nas, prepričalo tudi dejstvo, da je Saint-Gobain na tržišče prinesel povsem nov pristop k materialom, kjer je dejansko velik poudarek na mineralnih materialih in trajnostnih rešitvah« je povedal direktor Marko Lukić.