Gradbeniki sporočajo.

47. Geodetski dan: Geodezija – stroka priložnosti!?
21.03.2019 07:44
Zveza geodetov Slovenije (ZGS) je skupaj z lokalnim Dolenjskim geodetskim društvom in v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor RS, Geodetsko upravo RS, Fakulteto za gradbeništvo in ...
Več ▼

Zveza geodetov Slovenije (ZGS) je skupaj z lokalnim Dolenjskim geodetskim društvom in v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor RS, Geodetsko upravo RS, Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo pri Univerzi v Ljubljani, Geodetskim inštitutom Slovenije, Inženirsko zbornico Slovenije ter Združenjem geodetskih izvajalcev GIZ-GI organizirala 47. Geodetski dan. Dogodek se je simbolično začel že v četrtek z otvoritvijo razstavnega prostora in slavnostno akademijo, kjer je udeležence nagovoril predsednik Državnega zbora RS, mag. Dejan Židan. Zveza geodetov Slovenije je ob tej priložnosti podelila Plaketo za življenjsko delo geodetu, 90-letnemu Marjanu Jenku.

V petek, 15. marca 2019, se je v okviru Geodetskega dneva odvijal strokovni simpozij z naslovom »Geodezija – stroka priložnosti!? Dogodek že tradicionalno predstavlja pomembno platformo za izmenjavo pogledov in znanj med akademsko-raziskovalno sfero, javnim in zasebnim sektorjem. Tudi v letošnjem programskem odboru so sodelovali predstavniki vseh omenjenih sfer – UL FGG in akademsko-raziskovalno sfero so zastopali dr. Marjan Čeh, dr. Anka Lisec in dr. Tilen Urbančič.

Tema letošnjega simpozija se je nanašala priložnosti geodetske in geoinformacijske stroke na hitro razvijajočem se trgu. Priložnosti in spremembe v geodetsko-geoinformacijski stroki narekujejo predvsem izredno hiter razvoj tehnologij za zajem in posredovanje prostorskih podatkov, vse bolj razširjena uporaba geolokacijskih storitev in posledično vse večje zahteve družbe po takšnih storitvah. Ta izjemna rast zahteva predvsem ustrezno izobraževanje, vseživljenjsko usposabljanje in ustrezno kadrovsko politiko tako v javni kot zasebni sferi.

Številne udeležence je nagovoril mag. Blaž Mozetič, predsednik Zveze geodetov Slovenije, otvoritveni govor pa je imel Aleš Prijon, državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor RS. Pozdravu mag. Gregorja Macedonija, župana Mestne občine Novo mesto, Tomaža Petka, generalnega direktorja Geodetske uprave RS, ter predsednika Dolenjskega geodetskega društva Boštjana Puclja, je sledil strokovni program z vabljenimi predavatelji.

Uvodnemu predavanju dr. Marjana Čeha, predsednika programskega odbora 47. geodetskega dne, ki je predstavil izzive geodetske stroke predvsem z vidika usposobljenosti in kompetenc sodobnega geodeta, je sledilo vabljeno predavanje dr. Borisa Dularja iz novomeške tovarne zdravil Krka. Dr. Boris Dular je izpostavil, da so v Krki že od vsega začetka delovanja svojo razvojno in raziskovalno ter tržno uspešnost povezali z znanjem kot strateško usmeritvijo in konkurenčno prednostjo. Gost iz Irske, Raymond Murphy, lastnik in izvršni direktor strateškega vodenja pri mednarodnem geodetskem podjetju Murphy Surveys je predstavil kadrovske in poslovne izzive, s katerimi se srečujejo pri svojem delovanju na področju geodezije in geoinformatike v enajstih državah.

Sledila je predstavitev aktualnih projektov na področju nepremičninske administracije in prostorskih informacijskih sistemov v Sloveniji. Strokovnjaki z Geodetske uprave RS, Ministrstva za okolje in prostor RS, Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, Mestne občine Novo mesto ter nekaterih zasebnih podjetij so predstavili svoje dejavnosti, rezultate projektov in načrte na omenjenih področjih. Posebna pozornost je bila namenjena tudi izzivom stroke, ki jih prinaša množica prostorskih podatkov tako z vidika arhiviranja teh podatkov kot z vidika uporabe teh podatkov za pridobivanje informacij v podporo odločanju v prostoru.

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo se bo predstavila na Vrtu eksperimentov
18.05.2019 19:27
Približuje se tradicionalni festival dogodivščin, znanstvenih predavanj in eksperimentnih delavnic, Znanstival, ki ga vsako leto organizira Hiša eksperimentov. V okviru Znanstivala na Stritarjevi ...
Več ▼

Približuje se tradicionalni festival dogodivščin, znanstvenih predavanj in eksperimentnih delavnic, Znanstival, ki ga vsako leto organizira Hiša eksperimentov. V okviru Znanstivala na Stritarjevi ulici v Ljubljani 1. in 2. junija poteka tudi Vrt eksperimentov, ki je namenjen predstavitvi institucij, ki jim je skupna promocija izobraževanja. Tudi letos bo tam prisotna Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo. Mimoidočim bodo predstavili model Aqualibrium in IR oziroma toplotno kamero.

 

Prikaz sevanja teles in delovanja vodovodnega omrežja

Obiskovalcem bodo predstavili delovanje IR ali toplotne kamere, ki nam omogoči opazovanje infrardečega (IR) elektromagnetnega sevanja, ki ga s prostim očesom ne moremo zaznati. Kamera pa s pomočjo infrardečega sevanja tvori sliko. Obiskovalcem bodo z eksperimentom pokazali, kako sevajo telesa, spoznali pa bodo lahko tudi model Aqualibrium, s katerim bodo s sestavljanjem cevi spoznali delovanje vodovodnega omrežja in enakomerno oskrbo z vodo.

 

 

Na Jesenicah Lumar in Saint-Gobain predstavila novo hišo
10.05.2019 15:22
Podjetji Saint-Gobain in Lumar sta na Jesenicah predstavili prvo skoraj nič-energijsko MultiComfort individualno stanovanjsko hišo. MultiComfort je inovativni koncept skupine Saint-Gobain, kjer so ...
Več ▼

Podjetji Saint-Gobain in Lumar sta na Jesenicah predstavili prvo skoraj nič-energijsko MultiComfort individualno stanovanjsko hišo. MultiComfort je inovativni koncept skupine Saint-Gobain, kjer so združili vsa znanja in izkušnje iz več kot treh in pol stoletij delovanja. Lumar je razvil poseben konstrukcijski sistem ter detajle, koncern Saint-Gobain pa je prispeval napredne rešitve in smernice. Hiša, grajena v tem konceptu, pomeni celovit in holističen pristop ključnih vidikih bivalnega udobja – od zvoka, zraka, dnevne svetlobe, temperature do energetske učinkovitosti. V hišo so vgrajeni tudi senzorji, s katerimi spremljajo ogljikov dioksid in relativno vlažnost. Sočasno spremljajo rabo energije, analizo rezultatov bodo uporabili za razvoj novih produktov.

»Lumar zagotavlja visoko energijsko učinkovitost in bivalno ugodje. S konceptom Zero Emission Living ponuja nove ter celovite rešitve na področju trajnostnega bivanja. Tem istim smernicam, filozofiji in vrednotam s svojim konceptom MultiComfort sledi tudi koncern Saint-Gobain. Zato je bil dogovor o skupnem sodelovanju in izvedba prvega skupnega projekta dobra osnova ter pokazatelj, kam želimo v prihodnje,« je povedal Tomáš Rosak, direktor koncerna Saint-Gobain za vzhodno Evropo. V podjetju Lumar so k sodelovanju pristopili po temeljitem premisleku in preučitvi, kaj vse blagovne znamke kot so Rigips, Isover in Weber nudijo. »V Lumarju smo zelo ponosni, da so nas k sodelovanju pri projektu »multikomfortnega« bivanja povabili prav nas. Za sodelovanje nas je ob samem konceptu, ki ga z razvojem in filozofijo živimo tudi pri nas, prepričalo tudi dejstvo, da je Saint-Gobain na tržišče prinesel povsem nov pristop k materialom, kjer je dejansko velik poudarek na mineralnih materialih in trajnostnih rešitvah« je povedal direktor Marko Lukić.

 

Tri nagrade za sodelavce mariborske Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
17.04.2019 11:30
V ljubljanski  Narodni galeriji so podelili Plečnikova odličja za leto 2019. Nadgrade so prejeli tudi sodelavci, zunanji sodelavci in magistranti mariborske Fakultete za gradbeništvo, prometno ...
Več ▼

V ljubljanski  Narodni galeriji so podelili Plečnikova odličja za leto 2019. Nadgrade so prejeli tudi sodelavci, zunanji sodelavci in magistranti mariborske Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo. Plečnikovo medaljo za strokovno publicistiko je prejel Peter Šenk za delo Capsules: Typology of other architecture (Kapsule: Tipologija druge arhitekture). Plečnikovo nominacijo za študentsko priznanje je za magistrsko nalogo z naslovom Zasnova centra za bivanje in aktivnosti starostnikov prejela avtorica Lea Korošec, mentorica naloge je dr. Vesna Žegarac Leskovar in somentorici dr. Vanja Skalicky ter Maja Žigart. Med nagrajenci je tudi zunanji sodelavec te fakultete Dean Lah, ki na študijskemu programu  arhitektura sodeluje kot vabljen strokovnjak iz prakse. Skupaj s kolegom Milanom Tomacem sta prejela Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo za Family Wellness Termalijav Termah Olimia.

Plečnikova odličja so osrednje javno in najvišje strokovno priznanje slovenskim avtorjem za vrhunske stvaritve, nastale v zadnjih petih koledarskih letih v Sloveniji ali tujini, na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme. Podeljujejo se od leta 1973, ko je bil ob 100 obletnici rojstva velikega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika na pobudo delovnega kolektiva Ambient iz Ljubljane, za vsakoletno podelitev teh odličij ustanovljen Sklad arhitekta Jožeta Plečnika. Sklad danes deluje v okviru Društva arhitektov Ljubljane. Nagrado skupaj podeljujejo arhitekturna stroka, Mestna občina Ljubljana (MOL) in Republika Slovenija.

 

Najboljši model lesenega mostu so zgradili študenti ljubljanske Fakultete za gradbeništvo in geodezijo
29.03.2019 14:02
ENISE Bridge Challenge je tradicionalno tekmovanje študentov gradbeništva in arhitekture, ki je letos že sedmo leto zapored potekalo v francoskem mestu Saint-Étienne. Študenti Fakultete za ...
Več ▼

ENISE Bridge Challenge je tradicionalno tekmovanje študentov gradbeništva in arhitekture, ki je letos že sedmo leto zapored potekalo v francoskem mestu Saint-Étienne.

Študenti Fakultete za gradbeništvo in geodezijo UL so se tekmovanja letos udeležili prvič in dosegli izjemen uspeh. V konkurenci 34 ekip iz Francije, Združenega kraljestva in Slovenije so v izboru najboljše arhitekturne zasnove osvojili prvo mesto, poleg tega pa so bili nagrajeni še z drugim mestom za inženirsko rešitev.

47. Geodetski dan: Geodezija – stroka priložnosti!?
21.03.2019 07:44
Zveza geodetov Slovenije (ZGS) je skupaj z lokalnim Dolenjskim geodetskim društvom in v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor RS, Geodetsko upravo RS, Fakulteto za gradbeništvo in ...
Več ▼

Zveza geodetov Slovenije (ZGS) je skupaj z lokalnim Dolenjskim geodetskim društvom in v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor RS, Geodetsko upravo RS, Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo pri Univerzi v Ljubljani, Geodetskim inštitutom Slovenije, Inženirsko zbornico Slovenije ter Združenjem geodetskih izvajalcev GIZ-GI organizirala 47. Geodetski dan. Dogodek se je simbolično začel že v četrtek z otvoritvijo razstavnega prostora in slavnostno akademijo, kjer je udeležence nagovoril predsednik Državnega zbora RS, mag. Dejan Židan. Zveza geodetov Slovenije je ob tej priložnosti podelila Plaketo za življenjsko delo geodetu, 90-letnemu Marjanu Jenku.

V petek, 15. marca 2019, se je v okviru Geodetskega dneva odvijal strokovni simpozij z naslovom »Geodezija – stroka priložnosti!? Dogodek že tradicionalno predstavlja pomembno platformo za izmenjavo pogledov in znanj med akademsko-raziskovalno sfero, javnim in zasebnim sektorjem. Tudi v letošnjem programskem odboru so sodelovali predstavniki vseh omenjenih sfer – UL FGG in akademsko-raziskovalno sfero so zastopali dr. Marjan Čeh, dr. Anka Lisec in dr. Tilen Urbančič.

Tema letošnjega simpozija se je nanašala priložnosti geodetske in geoinformacijske stroke na hitro razvijajočem se trgu. Priložnosti in spremembe v geodetsko-geoinformacijski stroki narekujejo predvsem izredno hiter razvoj tehnologij za zajem in posredovanje prostorskih podatkov, vse bolj razširjena uporaba geolokacijskih storitev in posledično vse večje zahteve družbe po takšnih storitvah. Ta izjemna rast zahteva predvsem ustrezno izobraževanje, vseživljenjsko usposabljanje in ustrezno kadrovsko politiko tako v javni kot zasebni sferi.

Številne udeležence je nagovoril mag. Blaž Mozetič, predsednik Zveze geodetov Slovenije, otvoritveni govor pa je imel Aleš Prijon, državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor RS. Pozdravu mag. Gregorja Macedonija, župana Mestne občine Novo mesto, Tomaža Petka, generalnega direktorja Geodetske uprave RS, ter predsednika Dolenjskega geodetskega društva Boštjana Puclja, je sledil strokovni program z vabljenimi predavatelji.

Uvodnemu predavanju dr. Marjana Čeha, predsednika programskega odbora 47. geodetskega dne, ki je predstavil izzive geodetske stroke predvsem z vidika usposobljenosti in kompetenc sodobnega geodeta, je sledilo vabljeno predavanje dr. Borisa Dularja iz novomeške tovarne zdravil Krka. Dr. Boris Dular je izpostavil, da so v Krki že od vsega začetka delovanja svojo razvojno in raziskovalno ter tržno uspešnost povezali z znanjem kot strateško usmeritvijo in konkurenčno prednostjo. Gost iz Irske, Raymond Murphy, lastnik in izvršni direktor strateškega vodenja pri mednarodnem geodetskem podjetju Murphy Surveys je predstavil kadrovske in poslovne izzive, s katerimi se srečujejo pri svojem delovanju na področju geodezije in geoinformatike v enajstih državah.

Sledila je predstavitev aktualnih projektov na področju nepremičninske administracije in prostorskih informacijskih sistemov v Sloveniji. Strokovnjaki z Geodetske uprave RS, Ministrstva za okolje in prostor RS, Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, Mestne občine Novo mesto ter nekaterih zasebnih podjetij so predstavili svoje dejavnosti, rezultate projektov in načrte na omenjenih področjih. Posebna pozornost je bila namenjena tudi izzivom stroke, ki jih prinaša množica prostorskih podatkov tako z vidika arhiviranja teh podatkov kot z vidika uporabe teh podatkov za pridobivanje informacij v podporo odločanju v prostoru.