Članki

Evropska komisija plačuje zelene lobiste, da ji nasprotujejo

Milijone evrov davkoplačevalskega denarja se porablja za financiranje kampanj nevladnih organizacij s področja varovanja okolja, ugotavljajo na blogu Razgledi
07.12.2007 10:10
Čas branja: 2 min

Evropska komisija porablja milijone evrov davkoplačevalskega denarja za financiranje kampanj nevladnih organizacij s področja varovanja okolja, odkriva BBC. Medtem ko evropski komisar za administrativne zadeve, revizije in boj proti goljufijam Siim Kalas zanika, da bi evropska komisija financirala okoljske organizacije, ki potem (zgolj navidezno?) lobirajo proti rešitvam, ki jih predlaga, na generalnem direktoratu za okolje priznavajo, da te organizacije financirajo. Pravijo, da jim dajejo denar zaradi tega, ker jim želijo pri lobiranju omogočiti bolj enakopraven položaj z lobisti velikih podjetij. BBC to ravnanje označuje kot shizofreno.

Zelo moderno je govoriti o klimatskih spremembah in zelenih ukrepih

V zadnjem letu je o klimatskih spremembah in zelenih ukrepih zelo moderno govoriti. Še posebej na evropski komisiji. Skoraj vsak dan komisija sprejme kak sklep ali objavi kakšno mnenje s področja skrbi za okolje in preprečevanja klimatskih sprememb. Vsak malo pomembnejši zakonodajni predlog pride predstavit sam predsednik komisije Jose Manuel Barroso, da lahko vedno znova poudarja, kako mora Evropska unija biti zgled in vodilna sila pri boju proti podnebnim spremembam in pri varovanju okolja.

Barosso in voditelji držav EU naj kar takoj sami preizkusijo program, kjer se lahko prek mobilnika preveri izpust toplogrednih plinov

Barrosova komisija je pred tednom dni objavila, da so raziskovalci komisije celo razvili program, ki državljanom EU omogoča, da lahko z vnosom podatkov prek mobilnega telefona sproti preverjajo, koliko izpustov toplogrednih plinov povzročijo s svojimi ravnanji. Ta program so razvili ravno pravočasno. Zelo dobrodošlo bi bilo, če bi ga Barroso in voditelji držav članic, ki so marca sklenili, da bo EU vodilna sila pri preprečevanju klimatskih sprememb, kar takoj uporabili. Najprej naj si izmerijo, koliko nepotrebnih izpustov bodo spustili v zrak, ker bodo 13. decembra najprej leteli v Lizbono podpisovat novo evropsko pogodbo, potem pa spet sedli v letala in poleteli v Bruselj, kjer bodo nadaljevali z rednim zasedanjem evropskega sveta. Če bi tisto, kar govorijo, mislili resno, bi oboje opravili v Bruslju ali Lizboni, če Portugalci že hočejo novo pogodbo imeti poimenovano po svojem glavnem mestu.

Dobro bi bilo, da bi kar na stavbo evropske komisije montirali števec, ki bi seznanjal z izpusti toplogrednih plinov

Čez teden dni bodo José Manuel Barroso, predsednik portugalske vlade Jose Socrates kot predsedujoči svetu EU in evropski komisar za pravosodje, svoboščine in varnost Franco Frattini spet sedli v zasebno letalo in obleteli vseh pet slovesnosti na mejah ob širitvi schengenskega območja. Že zaradi takšnih letov bi bilo dobro, če bi kar na stavbo evropske komisije montirali števec, ki državljane Unije sproti seznanjal, koliko toplogrednih plinov vsak dan spustijo v ozračje tisti, ki neumorno pridigajo, kako škodljivo in pogubno je to.

Pridiga Barrosa in komisarjev je enak cirkus, kot plačevanje nevladnim okoljskim organizacijam

Dogovori o zmanjševanju izpustov in skrbi za okolje bodo res zgodovinski šele, ko bodo politiki, ki o njih odločajo, začeli pri sebi in bodo Barroso s svojimi komisarji, voditelji pa s svojimi ministri stopili pred televizijske kamere in na svojih mobilnih telefonih najprej pokazali, koliko sami na dan prispevajo k bolj čistemu zraku in zmanjšanju ogrevanja ozračja.

Dokler pa bodo samo pridigali, bo njihovo zavzemanje za čistejše okolje in zmanjšanje globalnega segrevanja neverodostojno in enak cirkus, kot je plačevanje nevladnim okoljskim organizacijam, da pripravljajo kampanje za nasprotovanje predlogom, ki jih objavi ta ista komisija.

Avtor je darja na blogu Razgledi

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

Preberite tudi:

28.11.2007
22.11.2007
27.11.2007
04.12.2007
03.12.2007
18.11.2007
08.12.2007
18.12.2007
07.01.2008
09.01.2008
10.01.2008
17.01.2008
21.01.2008
Blog Razgledi

Razgledi so vedno večja skupina neuravnoteženih, nedržavotvornih, nepluralnih in neobjektivnih avtorjev, ki odgovorno razmišljajo o družbenih, političnih, gospodarskih, okoljskih, kulturnih in medijskih zadevah.
FINANCE
Okolje & energija
Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih 1

Predstavniki Evropske komisije so v pregledu izvajanja okoljske politike EU, novem mehanizmu Bruslja za dialog z državami članicami, Slovenijo opozorili na tri glavne izzive. To so racionalizacija pravnega okvira, ohranitev območij Natura 2000 ter prednostna obravnava naložb v zvezi z odpadno vodo.

FINANCE
Cerarjeva vlada bo NLB dala jamstva – lani je trdila, 'da se to ne da'
Finance
Petra Sovdat Cerarjeva vlada bo NLB dala jamstva – lani je trdila, 'da se to ne da' 4

Evropska komisija lahko o prodaji NLB odloča še leto in pol, končna odločitev – prodaja večine državnega deleža banke – pa se pričakuje precej prej, se sliši iz vlade

FINANCE
Okolje & energija
GZS: Evropska komisija naj podpre Slovenijo kot poligon za energetski prehod
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar GZS: Evropska komisija naj podpre Slovenijo kot poligon za energetski prehod 2

Na konferenci Energetski prehod kot priložnost za slovensko gospodarstvo so predstavili pet predlogov slovenskega gospodarstva evropski komisiji za učinkovitejši energetski prehod.

FINANCE
Prenovite ogrevanje z vrhunsko toplotno črpalko Stiebel Eltron HPA-O Premium
OGLAS
Finance
Finance PR Prenovite ogrevanje z vrhunsko toplotno črpalko Stiebel Eltron HPA-O Premium (OGLAS)

Toplotne črpalke so v zadnjih dveh desetletjih postale izjemno priljubljene za ogrevanje, hlajenje in pripravo tople sanitarne vode. Po podatkih Evropskega združenja za toplotne črpalke (EHPA) je danes samo v Evropi vgrajenih približno 20 milijonov toplotnih črpalk, do leta 2030 pa naj bi bil cilj celo 60 milijonov vgrajenih toplotnih črpalk.

FINANCE
Transport in logistika
Bo evropska komisija ustrezno privila proizvajalce tovornjakov?
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Bo evropska komisija ustrezno privila proizvajalce tovornjakov? 3

Evropska komisija je prejšnji teden predstavila tretji sveženj ukrepov v cestnem prometu: pri povprečnih tovornjakih bodo morali proizvajalci do leta 2025 za 15 odstotkov zmanjšati količino izpustov v primerjavi z letom 2019; kje so luknje v predlogu?

FINANCE
Članki
(evropski semester) Slovenija pod drobnogledom Bruslja
Finance
FinanceAlbina Kenda (evropski semester) Slovenija pod drobnogledom Bruslja 5

Stekel je evropski semester 2019: evropska komisija se je spet odpravila na teren preverjat, kako Slovenija in druge članice izvajajo evropska priporočila, hkrati pa zbirat informacije o makrostanju, ki bodo temelj za nova priporočila. Bodo ta enaka prejšnjim?

FINANCE
Vabilo k posredovanju ponudb za odkup terjatev
OGLAS
Finance
Javna objava
Finance PR Vabilo k posredovanju ponudb za odkup terjatev (OGLAS)