Članki

Zaradi zmanjšanja emisij ogrožena težka industrija

Zaradi ciljev EU za bolj ambiciozno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, je v Evropi ogrožen obstoj težke industrije
Avtor
avtor
09.01.2008 11:49
Čas branja: 1 min

litrostroj Jeklo

Cilji EU za bolj ambiciozno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov ogrožajo obstoj težke industrije v Evropi, kažejo nekateri uradni dokumenti Evropske komisije, o katerih poroča Financial Times. Najbolj ogroženi so menda predvsem evropski proizvajalci aluminija. Ti bodo zelo verjetno med tistimi, ki ne bodo bili sposobni prenesti povečanja stroškov, ki jih bo prinesla nova evropska shema za trgovanje z izpusti toplogrednih plinov (ETS) in ki bi zmanjšala dovoljene količine izpustov. Zaradi tega bodo tudi proizvajalci jekla, cementa in kemičnih izdelkov prisiljeni dvigniti cene svojih proizvodov za najmanj 5 do 48 odstotkov, še kažejo analize Evropske komisije.

Komisija želi zmanjšati število dovolilnic za 6,5 odstotka

Predlog za spremembe ETS je sicer posledica načrtov, da bi zmanjšali izpuste žvepla, dušika in prašnih delcev, ki jih proizvaja težka industrija. Komisija načrtuje zmanjšanje števila nacionalnih dovolilnic za izpuste toplogrednih plinov za 6,5 odstotka v letih od 2008 do 2012 glede na ravni v letu 2005. Tako želijo doseči cilj zmanjšanja izpustov do leta 2020 za petino glede na leto 1990. V omenjeno shemo je sicer vključenih okoli 10.800 podjetij, ki skupno proizvedejo 41 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov v EU.

BDP se lahko zaradi tega zmanjša za 0,1 odstotne točke

Toda težka industrija bi zaradi tega doživela večje udarce, tako da bi posledice odpuščanj presegle dobrobiti prestrukturiranja na gospodarstvo z nizkimi izpusti toplogrednih plinov. Kot kažejo interni dokumenti komisije, bi to lahko povzročilo zmanjšanje bruto domačega proizvoda za 0,1 odstotne točke. V komisiji zato razmišljajo, ali bi nekaterim sektorjem vendarle omogočili začasne izjeme pri prestrukturiranje, da ne bi prišlo do zapiranja tovarn in odpuščanj delavcev. Ena izmed možnosti je, da bi razdelili brezplačne dovolilnice za določeno količino izpustov, druga pa je, da bi dovolilnice uvažali tudi iz držav, v katerih ni obvezujočega zmanjševanja izpustov. Položaj pa bi preučili v letu 2011, medtem ko naj bi nova shema začela veljati leta 2013, po izteku prve faze Kjotskega protokola.

Do leta 2013 želijo razdeliti vsaj dve tretjini dovolilnic

Komisija sicer načrtuje, da po letu 2013 zgornjih meja emisij toplogrednih plinov ne bi določale več države. Prav tako bi po načrtih Bruslja odpravili kvoto brezplačnih dovolilnic v energetskem sektorju in za rafinerije, počasi pa bi jih zmanjševali tudi v ostalih sektorjih. Do leta 2013 želijo na dražbah tako razdeliti najmanj dve tretjini celotne količine dovolilnic. Danes jih je manj kot 10 odstotkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

Preberite tudi:

08.01.2008
07.01.2008
07.12.2007
04.12.2007
10.01.2008
FINANCE
Okolje & energija
Zmanjševanje izpustov onesnažil: kaj lahko naredi Slovenija in kaj e-mobilnost
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Zmanjševanje izpustov onesnažil: kaj lahko naredi Slovenija in kaj e-mobilnost 10

Kakšni izzivi čakajo »defosilizacijo« prometa, je na konferenci Dnevi energetikov napovedal Tomaž Katrašnik, prodekan na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani.

FINANCE
Okolje & energija
Minister Leben sopodpisnik zahteve za ambicioznejše okoljske cilje EU
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Minister Leben sopodpisnik zahteve za ambicioznejše okoljske cilje EU

Ministri, pristojni za okolje v desetih članicah EU, so zahtevali oblikovanje kredibilne in podrobne poti do ničelne neto emisije toplogrednih plinov do leta 2050.

FINANCE
Okolje & energija
Sloveniji so nastavili podnebno ogledalo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Sloveniji so nastavili podnebno ogledalo

Slovenski izpusti toplogrednih plinov so v zadnjih dveh letih nekoliko zrasli, predvsem izpusti v prometu, so povedali na predstavitvi prvega Podnebnega ogledala Slovenije.

FINANCE
Hibridno delo: glavni izzivi pri njegovi organizaciji
OGLAS
Finance
DIGITALIZACIJA
Finance PR Hibridno delo: glavni izzivi pri njegovi organizaciji (OGLAS)

Vzpostavitev trajnostnega sistema zavzetosti zaposlenih v hibridnem delovnem okolju podpira dobro počutje zaposlenih in hkrati spodbuja njihovo inovativnost.

FINANCE
Transport in logistika
Bo evropska komisija ustrezno privila proizvajalce tovornjakov?
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Bo evropska komisija ustrezno privila proizvajalce tovornjakov? 3

Evropska komisija je prejšnji teden predstavila tretji sveženj ukrepov v cestnem prometu: pri povprečnih tovornjakih bodo morali proizvajalci do leta 2025 za 15 odstotkov zmanjšati količino izpustov v primerjavi z letom 2019; kje so luknje v predlogu?

FINANCE
Okolje & energija
Nemški energetski zasuk 2.0 in zakaj se nas to tiče
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Nemški energetski zasuk 2.0 in zakaj se nas to tiče 2

Osnutek nemške koalicijske pogodbe je zanimivo branje tudi za slovenske energetike in okoljevarstvenike.

FINANCE
 Povezovanje slovenskih podjetij s poslovnimi priložnostmi v Nemčiji
OGLAS
Finance
Finance PR Povezovanje slovenskih podjetij s poslovnimi priložnostmi v Nemčiji (OGLAS)

Poslovno-investicijski kongres in izhodna gospodarska delegacija ob robu UEFA EURO 2024